HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-hjälten till domstol i Ryssland

(933) André Petersson
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 8 november 2017

FacebookXWhatsApp

ÖREBRO. André Petersson spelade fram till Dick Axelssons bägge avslutande mål i powerplay i 5-3-segern mot Tjeckien. För HockeyNews.se berättar Petersson om sina OS-chanser som har gått via rysk domstol. – Det var en väldigt märklig situation jag hamnade i under sommaren, säger han.

Behrn arena var utsåld och 5 500 åskådare vrålade ut sin glädje när OS-uppladdande Tre Kronor ryckte i från mot Tjeckien i den tredje perioden och vann med 5-3.

Avangard Omsk-forwarden André Petersson, som är en erkänt vass målskytt och har gjort 63 mål på 168 KHL-matcher, visade både vid Tre Kronors 4-3 och 5-3 att han har ett lysande spelsinne också.

– Det var två jättefina passningar. Det var bara att tacka och ta emot och raka in dem, säger Färjestads och SHL:s skyttekung Dick Axelsson som blev tvåmålsskytt tack vare Petersson.

– Han är en fantastisk spelare, och en fantastisk målskytt. Nu såg vi att han är en fantastisk framspelare också, haha. Han har många bra kvaliteter, berömmer Axelsson.

André Petersson, som lämnade HV71 för spel i NHL 2011 kämpade i AHL under tre säsonger innan han fortsatte till Ryssland. Där har det gått väldigt bra på isen. Men det har varit desto större problem att få betalt av den relativt nyetablerade KHL-klubben Sotji.

"Märklig situation"

– Det var en väldigt märklig situation jag hamnade i under sommaren. Jag fick dra det till domstol för att komma loss och bli free agent. Det löste sig till slut och det handlade om att de hade haft strul att betala löner tre säsonger i rad. Som längst var det nästan 180 dagar förra året som jag var utan löning och det var väl på grund av det som jag blev free agent, säger Petersson och konstaterar:

– Det mesta har jag fått, lite saknas. Det drog ut på tiden så jag var inte i Ryssland förrän den femte augusti. Jag var en månad sen till campen. Det var inte långt i från jag signade i Schweiz. Det var ett par timmar bara. Det var lite olika lag. Jag hade kontraktsförslag på bordet och var jättenära att signa. Huvudmålet var att vara kvar i Ryssland och det löste sig till slut. Det blev en jättevändning.

André Petersson gör ingen hemlighet av att det till stor del är pengarna i Ryssland som lockar.

– Hockeykarriären är inte jättelång. När man är på topp måste man försöka ta hand om familj och så vidare. Sedan är det bästa ligan denna sidan vattnet. Man vill spela på så hög nivå som möjligt. Det känns som man har större chans på en OS-plats om man spelar i bästa ligan.

Ökade chanser

Chanserna ökade ytterligare efter den fina insatsen i Tre Kronor mot Tjeckien i den första av tre matcher i Karjalaturneringen.

– Det hade varit riktigt kul att spela ett OS. Jag vet att de kollar mest på matcherna som spelas här. Jag tror inte de bryr sig så mycket om vad som händer under säsongen utan det gäller att komma hit och visa framfötterna, säger Petersson.

André Petersson är inte rädd för att säga vad han tycker. Och han medger att det täta matchandet under OS-säsongen sliter.

– Det är tufft. Vi har spelat varannan dag i tre veckor utan en ledig dag. Det är svårt att komma in med hundraprocentig energi, man får göra sitt bästa, säger Petersson.

– Ligan har lagt upp det så att vi har spelat 30 matcher på 60 eller 65 dagar. Det är ganska kämpigt schema, samtidigt är det kul att spela riktig hockey. Lite mer fartfyllt.

Han berättar att det tog över ett halvt dygn att resa från Ryssland för att komma till Tre Kronor.

– Den resdagen vi hade till landslaget var extrem. Vi reste 15 timmar, kom hit på eftermiddagen, tränade. Vi var en timme sena in på is och hann vara med de sista 20 minuterna. Sedan var det ett tvåtimmars ispass i går. Man får äta och vila när man kan.

Hotet från KHL

Därför skulle det naturligtvis vara snopet om KHL gör allvar av att inte släppa några spelare till OS om inte Ryssland får delta under egen flagg i Sydkorea i februari.

– Jag läste lite om det. Man vet inte, man får hoppas att det är tomma hot. Något som de slänger ur sig bara.

André Petersson är inne på sin fjärde säsong i KHL och i år har han sällskap av Jonas Ahnelöv, Erik Gustafsson, Dennis Everberg och Johan Sundström i Avangard Omsk.

– Det är fem svenskar så det är nästan som landslaget, haha. Tröttnar man på någon är det bara att gå till nästa svensk, hehe.

Vem tröttnar du på först av svenskarna...?

– Det är (Jonas) Ahnelöv, givetvis, haha. Nej, men det har varit grymt med mycket svenskar. Det underlättar extremt mycket.

Men fem svenskar är på väg att bli fyra eftersom Avangard har bestämt sig för att göra sig av med Erik Gustafsson, som ser ut att bli utköpt från sitt kontrakt.

– (Johan) Sundström fick göra en operation, sedan tog de in en sjunde import (Teddy Purcell). Det var jättesnopet då Erik fick beskedet. Det kom från ingenstans kändes det som. Vi var alla lika chockade. Ryssland är Ryssland. Det kan hända vad som helst. Det är bara köpa läget, säger André Petersson och kämpar vidare för att spela in sig i Tre Kronors OS-lag.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)