HockeyNews
PLUS

HV71 i topp på juniorsidan

(839) Erik Brännström
Ludvig Thunman/Bildbyrån

Publicerad: 1 november 2017

FacebookXWhatsApp

HV71 är det lag i SHL som under hösten har släppt fram flest juniorer i sitt lag. Nio tonåringar har fått chansen av Jönköpingsklubben. – Det känns roligt och inspirerande både för oss och för killarna förhoppningsvis, säger HV:s sportchef Johan Hult.

Backen Erik Brännström, 18, är bara toppen på HV71:s isberg av juniorer. När Hockeynews.se gått i genom de 14 SHL-lagen visar det sig att HV har gett flest juniorer istid under de första 15 SHL-matcherna.

Hela nio juniorer har spelat SHL-hockey för HV71 och den förmodade JVM-backen Erik Brännström spelar nästan 18 minuter per match. Även hans bror Isac Brännström, 19, och David Gustafsson, 17, har spelat över tio minuter per match när de har varit med.

– När vi gick in i det här året valde vi att gå på åtta backar och 14 forwards, lite med tanke på att vi under hösten skulle behöva använda mer spelare. Det brukar alltid bli så, säger HV71:s sportchef Johan Hult och fortsätter:

– Vi ville att det skulle finnas en kittling, vi har bra juniorverksamhet, så får vi ett par skador då ska det kunna lyftas därifrån. Man ska ha den känslan i juniorlaget.

Skadeläget en faktor

Skadeläget i HV71 har också tvingat fram nödlösningar vilket gjort att HV kallade hem backen Tom Hedberg från Oskarshamn dit han hade varit utlånad.

– Sedan kanske vi inte hade räknat med att det skulle vara så många som var uppe på en gång. Det visar att vår juniorsida är fantastiskt stark och vi har ett par generationer som kommer underifrån. Organisationen runt juniorlaget jobbar verkligen på ett fantastiskt bra sätt, både individuellt, men också spelmässigt, berömmer Johan Hult.

Att juniorlaget försöker spela samma typ av hockey som A-laget är HV71 inte ensamt om i SHL, men det ger en röd tråd som är betydelsefull när de unga spelarna ska möta betydligt tuffare motstånd i SHL jämfört med i J20-serien.

"Försöker ligga nära"

– Vi försöker ligga nära varandra i juniorlag och A-lag i stora bitar i spelet för att försöka nyttja den effekten också. Killarna som har kommit upp har verkligen gjort det exemplariskt kan man verkligen säga.

Med nio juniorer i SHL är HV71 bäst så här långt. Frölunda och Brynäs tillhör också toppen. Och Smålandskollegan Växjö börjar att lyfta fram juniorer i SHL vilket inte var så vanligt för bara några år sedan. SHL-nykomlingen Mora har inte haft någon junior med speltid.

– Vi har haft en diger lista med skador på uppemot tre till fem forwards som har saknats och då är det fantastiskt att vi kan lyfta killarna därifrån. Det känns roligt och inspirerande både för oss och för killarna förhoppningsvis, säger HV:s sportchef Johan Hult.

Så här många juniorer har spelat i SHL i höst, lag för lag

HV71: 9
Frölunda: 7
Brynäs: 6
Färjestad: 5
Linköping: 5
Luleå: 5
Växjö: 5
Malmö: 4
Rögle: 3
Skellefteå: 3
Djurgården: 2
Örebro: 2
Karlskrona: 1
Mora: 0

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln