HockeyNews
PLUS

Lander drömmer om spel i OS

(612) Anton Lander
Bildbyrån

Publicerad: 16 oktober 2017

FacebookXWhatsApp

Anton Lander har fått en kanonstart på livet i Ryssland. Både på och utanför isen. 26-åringen återvände till Europa och drömmer om spel i OS – men konstaterar samtidigt: – Det är otroligt tråkigt att NHL inte släpper alla. OS ska vara de bästa spelarna, säger Lander.

Anton Lander är bara 26 år år men har redan fem säsonger bakom sig i Nordamerika och Edmonton Oilers organisation. Efter fjolårets totala dominans i AHL – kombinerat med sparsamt med speltid i NHL så tog han beslutet att testa på spel i KHL den här säsongen.

Nu har han gjort 13 poäng (2+11) på 20 matcher för Ak Bars Kazan som leder den östa divisionen i ligan. Lander har bildat en produktiv kedja med Jiri Sekac (20 poäng) och Justin Azevedo (18 poäng).
– Vi har spelat ihop sedan första matchen på försäsongen och det har funkat bra. Nu skadade sig Azevedo tyvärr och bröt foten så han blir borta ett tag. Det blir ett avbräck, han har stänkt dit 12 "påsar" för oss, säger Lander.

Har hockeyn varit som du förväntade dig i KHL?
– Det är en annan hockey, mer defensivt än vad jag trodde faktiskt. Ligan är väldigt defensiv och i alla fall vi i Ak Bars är hårda med vårt system och vi har 3-4 gubbar med oss hem hela tiden. Vi är noga i styrspelet och det är inte så mycket forechecking, säger han.

Utanför isen är det mycket som överträffat förväntningarna för Anton och hans fru Malin tillsammans med sonen Viggo som alla bor i Kazan.
– Utanför är det jättebra för familjen. Dom trivs väldigt bra här också och fruarna till andra killar i laget och barnen leker mycket tillsammans på dagarna så det har helt klart varit över förväntan. 

Hur gammal är Viggo nu?
– Han blir 1,5 år om några dagar. Just nu har han börjat plocka upp lite ryska ord. Han är en riktig liten papegoja den här killen.

En stor fördel med att spendera sitt hockeyliv i Europa just nu är att man då är tillgänglig för spel i OS för Tre Kronor. Lander var en av Tre Kronors nyckelspelare i VM i Prag 2015.
– Ja, den där dörren har ju öppnats nu och det ska bli otroligt roligt. Landslaget är en stor ära för mig och jag skulle tacka ja utan tvekan om kroppen är frisk, säger Lander.

Det finns all anledning att ha det i åtanke inför OS med tanke på spelschemat som råder.
– Vi ska spela 52 matcher nu innan 1 februari så vi spelar i stort sett varannan dag. Men så länge man inte drabbas av några allvarliga saker så kommer jag att tacka ja till Tre Kronor utan tvekan. Det är så jag känner, förklara Lander.

"OS skulle vara mäktigt"
Även om OS-drömmen lever så är den 26-årige centern tydlig med sin åsikt kring NHL-stjärnornas medverkan.
– Det är otroligt tråkigt att NHL inte släpper alla. OS ska innehålla de bästa spelarna så det är klart att det är tråkigt. Men dörren öppnas för oss och det är en otroligt stor morot att ha med sig nu. Man får extra energi om man är nere eller trött men tänker på OS. Det är en fantastisk möjlighet, man har alltid sett på OS och inte bara hockeyn utan alla andra idrotter och allt runtomkring. Det skulle vara mäktigt att få vara med om, säger Lander.

Ak Bars Kazan vann på övertid mot SKA St Petersburg i går och i morgon väntar Jokerit på bortaplan i Helsingfors – en match med lite speciell karaktär för Lander. Malin och Viggo är på plats tillsammans med andra familjemedlemmar och vänner från Sverige.
– Det blir kul att ha lite vänner och familj på plats, säger Anton.

ANTON LANDER
Ålder: 26 år.
Moderklubb: Timrå IK.
Draftad: Nr 40 i andra rundan 2009, Edmonton Oilers.
Tidigare klubbar: Timrå IK, Oklahoma City Barons, Bakersfield Condors, Edmonton Oilers.

KARRIÄREN I SIFFROR
215 NHL-matcher, 35 poäng (10+25)
178 AHL-matcher, 163 poäng (62+101)
177 SHL-matcher, 53 poäng (22+31)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)