HockeyNews
PLUS

Efter OS-nobben: "Bevisa att de har fel"

(1896) Elias Pettersson7
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 7 februari 2018

FacebookXWhatsApp

VÄXJÖ. Tre Kronor åker till Sydkorea utan Elias Pettersson, 19.
Efter att ha blivit ratad från OS-truppen av förbundskapten Rikard Grönborg har Pettersson öst in mål och poäng i SHL.
– Det är Grönborg och landslaget som tar beslutet om jag ska vara med och det räckte inte hela vägen. Livet går vidare ändå. Det ger mig bara en morot att träna hårdare, säger Pettersson till HockeyNews.se.

ANNONS

Elias Pettersson fick ingen plats i Tre Kronors OS-trupp som presenterades den 16 januari. Växjös unga poängkung hade hoppats få en plats i det lag som ska försöka knipa en medalj i Pyeongchang.
Pettersson medger att det kändes surt att inte få chansen.
– Så klart, tråkigt att inte komma med, men det är inget jag kan påverka. Jag har gjort så bra som jag har kunnat göra i Växjö och försöka tänka på det jag kan göra här, säger han.

Nio poäng på fem senaste SHL-matcherna

Elias Pettersson har på nytt fått upp farten i mål- och poänggörandet. De senaste fem matcherna har det kommit fem mål och fyra assist och han har börjat bygga en ny poängsvit.
Möjligtvis en reaktion på att ha blivit petad av förbundskapten Rikard Grönborg.
– Visst, kanske man vill bevisa att de har fel, men det är inget jag har tänkt på. Innan säsongen visste jag inte hur bra jag skulle göra det i SHL. Att det har gått så bra som det har gjort är över förväntan. Det är som det är, säger Elias Pettersson.

ANNONS

Bättre än Bäckström

Han ligger nu trea i SHL:s poängliga och han har gjort 45 poäng (17 mål, 28 assist) på 35 matcher, vilket ger ett poängsnitt på 1,29 vilket är det högsta i SHL sedan Kent Nilssons 1,5 poäng per match på 1970-talet.
Nyligen passerade han Washingtonstjärnan Nicklas Bäckströms 40 poäng för Brynäs vilket är den bästa poängnoteringen på 2000-talet för en junior.
– Jo men lite har jag koll, inte full koll, men jag har sett något på Twitter att jag ligger före honom. Så klart en jätterolig bedrift för mig, men det är mycket jobb kvar till dit jag vill komma inom kommande år.
Petterssons mål är att spela till sig en plats i NHL-laget Vancouver Canucks och han är på god väg. Hans defensiva spel håller också väldigt hög klass och av de 25 spelare som ligger högst i SHL:s poängliga är den 19-årige Växjöcentern den som har varit inne på minst antal mål bakåt. Bara tio på 35 matcher.
Det säger något om hans kvalitet som hockeyspelare. Efter den tunga 2-0-förlusten i Champions Hockey League-finalen i tisdags hemma mot finska Jyp inför en utsåld hemmaborg ska Växjö ladda om för en ny toppmatch mot SHL-konkurrenten Djurgården.
– Det var roligt, det var det mesta folket jag har spelat inför här i Vida arena. Tråkigt att förlora en final igen. Vi får ta lärdom av det, säger Pettersson och tänker på förlusten i JVM-finalen mot Kanada i januari.

Var det nervöst att spela CHL-final inför fulla läktare?
– Nej, jag kände att jag exalterad, att det skulle vara roligt att spela en stor match, att vi har allt att vinna. Vi gör inte en så match vi vill göra för att ha en chans att vinna. Vi får ta lär lärdom av det här inför kommande matcher och förhoppningsvis slutspel.
Pettersson tror inte att det ska bli några problem att få tillbaka energin inför mötet med Djurgården.
– Vi vinner och vi förlorar matcher. Vi lär oss när vi förlorar matcher. När det är en stormatch som den här som man förlorar… jag vet inte vad jag ska säga, men jag tror att vi alla är mentalt starka i laget och tror inte det ska vara någon fara inför torsdagsmatchen. Att spela mot Djurgården då brukar det alltid bli roligare matcher.

ANNONS

Vilket tycker du är det tuffaste laget att möta i SHL?
– Det beror lite på hur matchbilden ser ut. Det är många lag alltså… Dju… Vilket lag jag än säger så blir det väl någon rubrik, men ska jag säga något lag är det väl Djurgårdsmatcherna. Jag tycker att det är två lag som vill anfalla, två lag som sätter press och det brukar alltid bli roliga matcher mot dem, säger Elias Pettersson.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln