HockeyNews
PLUS

Därför fick Pettersson OS-nobben

(1817) Elias Pettersson6
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 30 januari 2018

FacebookXWhatsApp

Växjös superjunior Elias Pettersson, 19, var med i diskussionen om en OS-plats.
Men hans brist på erfarenhet var ett starkt argument för att inte ta med honom i Tre Kronors OS-trupp.
– Det är en sak att titta på mål och poäng, men det görs mer grejer än bara mål och poäng ute på isen. Det är hur han passar in i lagbygget. Men visst är det en fantastiskt bra hockeyspelare, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

De två sista forwardsplatserna i Tre Kronor hölls öppna i tio dagar från det att huvudcoachen Rikard Grönborg presenterade 23 av 25 spelare i OS-truppen den 16 januari. Men i fredags meddelade Grönborg att Jokeritcentern John Norman, 27, och Sibir Novosibirsk-centern Patrik Zackrisson, 30, fick var sin OS-biljett till Sydkorea.
Växjös poängkung Elias Pettersson, som har gjort 40 poäng, varav 15 mål, på 32 SHL-matcher hamnade utanför truppen medan JVM-kamraten Rasmus Dahlin, 17, tog en backplats.
Pettersson har efter JVM spelat center i Växjö mellan Janne Pesonen och Tomas Kiiskinen och i de två senaste SHL-matcherna har Växjöcenter Pettersson gjort tre mål och en assist.

Bara Kent Nilsson är bättre

Hans poängsnitt på 1,25 är näst bäst i SHL genom tiderna efter Kent Nilsson.
– Han har gjort ett fantastiskt bra jobb i SHL och har producerat där. Tycker även att han gjorde vissa grejer riktigt bra i junior-VM. Visst var han med i snacket i slutändan, säger förbundskapten Rikard Grönborg om Vancouver Canucks oslipade diamant.
– Sedan får man titta på erfarenhetsmässigt vad man har gjort i de stora turneringarna. Jag tycker vi har en hel del spelare här som verkligen har tillverkat i de stora turneringarna och har erfarenhet från det. Det är trots allt en annorlunda slags hockey när det är internationellt och SHL.
Norman var med i VM 2016 i Ryssland och har spelat 27 landskamper. Zackrisson har ännu inget mästerskap i Tre Kronor, men har gjort 60 landskamper och 13 mål. Nyligen hade han en poängsvit på åtta matcher i KHL där han är kedjekamrat med OS-forwarden Alexander Bergström.

ANNONS

Vad Tre Kronor behövde

– När vi vägde in allt i beslutet så kände vi också vad vi behöver just nu. Vi visste att ”Zacke” hade en bra kemi med ”Berget” (Bergström) och kanske kan bygga någonting på det. De har gjort ett riktigt bra jobb på slutet och slagit sig in i slutspelsrejset i KHL och det är framför allt för att de har tillverkat tillsammans med (Jonas) Enlund, finnen, säger Grönborg.
– John (Norman) är väldigt användbar både som center och vinge. Han har en lite annorlunda profil och dödar utvisningar när han är med oss. Han har också gjort ett bra jobb. Någonstans där hamnar vi, men visst var Elias med i snacket.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln

ANNONS