HockeyNews
PLUS

Lillebror imponerar på storebror

(1064) elias pettersson emil pettersson
Bildbyrån

Publicerad: 17 november 2017

FacebookXWhatsApp

Elias Pettersson, 19, gör succé i Växjö och är en av SHL:s poängkungar.

Emil Pettersson, 23, lämnade Växjö men har fått bästa tänkbara start i AHL och leder poängligan i Milwaukee.

Storebror är imponerad av lillebror.

– Elias spelar precis som han gjorde i Timrå förra året och att det är otroligt bra att kliva rakt in i SHL som 18-åring. Jag visste precis hur bra han kan vara och Växjö som klubb kan inte passa bättre, säger Emil.

När Emil Pettersson flyttade från Skellefteå till Växjö förra säsongen fick han ett rejält lyft. Den spelskicklige centerforwarden gjorde till slut 26 poäng på 27 matcher för Växjö och sju poäng på sex slutspelsmatcher.

Han var utan tvekan en av ligans bästa spelare under andra halvan av säsongen.

Några veckor senare skrev Pettersson på sitt första NHL-kontrakt med Nashville och bestämde sig för att dra över direkt till säsongen 2017-2018.

ANNONS

Nu har han fortsatt att producera en poäng per match och är uppe i 14 (4+10) på lika många matcher. 

Omställningen från stor till liten rink har fungerat snudd på smärtfritt. 

Även livet vid sidan av isen.

ANNONS


Pettersson: ”Inte haft några större problem”

– Det är klart att det var lite ovant från början och allt fungerar inte exakt som hemma men det har fungerat väldigt bra. Jag har inte haft några större problem på isen med spelet och så, sen vill man alltid att det ska gå bättre. Man hittar saker man kan göra bättre hela tiden men bortsett från några sämre matcher på slutet så är jag ändå nöjd, säger Emil Pettersson.

ANNONS

Vad tycker du sticker ut mest när det gäller spelmässiga skillnader?

– Backarna kan inte riktigt hålla pucken här på samma sätt som hemma och försöka hitta ett blad varje gång. Det är ändå så pass stor skillnad på den smalare rinken så det blir mer fram och tillbaka. Men hockey är hockey på något sätt ändå, man vänjer sig och jag tycker det har gått ganska snabbt för mig.

Du trivs och har kul med nya livet?

ANNONS

– Ja, det har varit riktigt kul. Allt är nytt och komfortzonen som man haft i Sverige har man fått kliva ut nu men det har vara varit kul och en rolig erfarenhet.

Är det lätt att bli otålig i AHL eller är du lugn med att det kan ta ett tag innan du får chansen?

– Jag vill ju upp så klart. Det är inget som jag kan sticka under stolen. Helst så hade jag varit uppe från start men det får ta lite tid och jag vet att dom är nöjda med vad jag gjort här hittills så jag kan inte säga att jag är stressad över att vara i AHL nu. Skulle det inte bli som jag tänkt mig om man får stanna i AHL väldigt länge så får det vara så. Jag tänker att allt det där får komma när det kommer. Det enda jag kan göra här är att spela så bra jag bara kan och hoppas att jag får chansen att visa upp mig.

ANNONS

Vad säger du om Elias start på säsongen då?

– Ja du, det går riktigt bra för honom. Jag visste precis hur bra han kan vara. Men att han skulle göra så mycket poäng som han gjort var man kanske inte helt säker på. Han spelar som han gjorde i Timrå förra året och det är nästan för bra för att vara sant att han kliver in i SHL direkt som 18-åring på det sättet han gjort.

Du hade förstås ett litet finger med i spelet när det blev Växjö?

ANNONS

– Jo, så är det ju så klart. Jag berättade för honom hur det fungerar där och exakt vad han skulle få av tränarna i laget och alla andra. Det är grymt bra människor som jobbar runt Växjö Lakers. Jag såg att han hade sagt i någon intervju att han var livrädd för att göra misstag i början när han spelade med Pesonen (Janne) och Kiiskinen (Tuomas) som är väldigt skickliga spelare, men det är dom som hjälper honom och låter honom göra ett misstag för att våga spela ut riktigt. Sam Hallam och alla andra i ledarstaben kommer tillåta honom att göra det och han kommer inte bli halshuggen. För Emil som är en kreativ spelare så är det viktigt att vara i den miljön och Växjö som klubb kan inte passa honom bättre.


Emil Pettersson

ANNONS

Klubb: Milwakee Admirals

Matcher: 14

Mål: 4

ANNONS

Assist: 10

Poäng: 14

• Leder lagets interna poängliga.

ANNONS

• Näst bästa svensk i AHL efter Lucas Wallmark, 15 poäng

 

Elias Pettersson

ANNONS

Klubb: Växjö Lakers

Matcher: 17

Mål: 8

ANNONS

Assist: 12

Poäng: 20

• Leder Växjös interna poängliga.

ANNONS

• 4:a i SHL. Tre poäng bakom Joakim Lindström i ledning.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln

ANNONS