HockeyNews
PLUS

Trendbrottet: Färre importer i SHL

(3080) Trendbrott: Färre importer i SHL
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 29 maj 2018

FacebookXWhatsApp

SHL ser en tendens att det blir färre utländska spelare per lag i ligan.
Och enligt sportchefen Johan Hemlin består numera varje SHL-lag av två femmor där spelarna har gått minst ett år på klubbens eget hockeygymnasium.
– Det är ett styrkebevis på att vi har en väldigt bra spelarutbildning i Sverige, säger Hemlin till HockeyNews.se.

ANNONS

SHL i samarbete med Nordic Bet

Svensk hockey exporterar svenska spelare till världens bästa liga NHL som ingen annan europeisk nation. Inom en snar framtid kan det vara över 100 svenskar i NHL vilket motsvarar fem lag. Den här säsongen spelade 89 utespelare och åtta målvakter, alltså 97 svenskar, i NHL – nytt rekord för Sverige som är dubbla världsmästare.

För att ersätta spelarna som flyttar till Nordamerika har SHL-klubbarna traditionellt sett värvat utländska spelare på internationell toppnivå, men enligt preliminära siffror från SHL börjar ligan märka av ett trendbrott.
Det är inte utländska importer som är ”frälsningen” numera.

"Färre utländska spelare i SHL"

ANNONS

– Tendensen verkar vara att det är färre utländska spelare i SHL än tidigare. Enligt preliminära siffror ser vi en nedgång från nio per lag till någonstans mellan sex och sju, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Grovt räknat så innebär det att ett helt lag av utländska importer har försvunnit från SHL.

– Jag tror att man anser att svenska spelare är väldigt välutbildade. Man tänker lite annorlunda när man bygger laget, i prestation kontra ekonomi. Skillnaden kanske inte är så jättestor mellan sju och nio utländska spelare och sedan kan det ha att göra med vilka som åker ur och vilka som går upp, men vi ser att det rör sig åt en minskning, säger Johan Hemlin.

ANNONS

SHL:s sportchef, som tidigare har varit sportchef i SHL-klubben Linköping, målar också upp en bild av hur SHL-klubbarna bygger sina lag.

– Om man tittar på en trupp i dag så kan man väldigt förenklat säga att två femmor är svenska ordinarie spelare, en femma är utländska spelare och en femma med rookiekontrakt. För rookiekontrakten snittar fem spelare per klubb. (Spelare födda 1997).

En glädjande faktor för många inblandade är också den preliminära iakttagelsen:

ANNONS

Två femmor har gått på klubbens hockeygymnasium

– Det är preliminärt för vi håller på att sammanställa det, men tittar man på en SHL-trupp kan man säga att nästan två hela femmor har gått minst ett år på klubbens egna NIU-gymnasium (Nationellt godkänd idrottsutbildning) under sin karriär. Det tycker jag är ganska starka siffror.

– Det är klart, när vi rör oss uppåt de här siffrorna med en åtta, nio, nästan tio spelare per trupp där man har minst ett år på det egna ”NIU:t” så det ett kvitto på att vi är på rätt väg med spelarutvecklingen, om vi kan säkerställa de här siffrorna.

ANNONS

SHL håller på att analysera den nyss avslutade säsongen och konstaterar att det inte har flyttat hem speciellt många svenska spelare från NHL, AHL eller Schweiz.

– Däremot är det enligt preliminära siffror väldigt mycket färre svenska spelare som kommer från KHL. Det är nästan en halvering, säger Hemlin.

Vad är förklaringen till det?

– Vi håller på att titta på vad det kan bero på. Är de för dyra? Är det inte balans mellan prestation och kostnad? Är de äldre? Går de till andra ligor? Sedan spelas det en annan typ av hockey i KHL.
SHL-klubbarna fortsätter att tappa spelare till NHL och bara den här våren har nästan ett helt lag av spelare skrivit NHL-kontrakt och ska försöka slå sig in i NHL till hösten.

ANNONS

SHL och Svenska ishockeyförbundet vill naturligtvis behålla spelarna i svensk hockey till dess att de är redo för NHL-spel utan att behöva ta omvägen via farmarligan AHL. När SHL:s sportchefer i vintras var i Boston diskuterades ärendet med ett antal general managers för NHL-klubbarna.

Ska bli NHL-redo i SHL, inte AHL

– Det vi är ute efter är att hitta den individuella lösningen så tillvida att för en del spelare är det helt rätt att gå via AHL till NHL, men det är inte det för alla. Där vill vi att man stannar upp och funderar om det kan vara lämpligt för den här spelaren att stanna ytterligare nåt år i SHL och utvecklas genom att få ännu mer istid, spela i landslag, ha en framträdande roll och sedan ta steget över. Vi tycker oss skönja en liten förändring där åt det positiva hållet, men det går långsamt, säger Johan Hemlin och tillägger:

ANNONS

– Det ligger också ett ansvar på våra klubbar att visa varför spelaren ska vara kvar och vad vi kan erbjuda. Det kan vara alltifrån den individuella träningen med faciliteter med gym, rehab, isträning, hela paketet och visa vilken plan man lägger för killen. Jag tycker vi ser positiva tendenser som kommer upp här och var. Klubbarna utbildar fantastiskt duktiga hockeyspelare så egentligen är det ett kvitto på att vår utbildning är i världsklass. Man får inte glömma det. Visst, det är tråkigt om man tappar spelare i ett tidigt skede, men det är också det bästa kvitto vi kan få.

Inom kort kommer SHL och förbundet att hålla i en tränarkonferens samtliga SHL-coacher och representanter för Tre Kronor, Juniorkronorna, J18 och Damkronorna. Fokus kommer att ligga på ledarskap, men det blir också allmänna hockeydiskussioner med inspiration från gästföreläsare. Och så blir det en utbildningsdag i Stockholm för SHL-rookisar.

Här läser du de senaste SHL-nyheterna

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)

Följ ämnen i artikeln

ANNONS