HockeyNews
PLUS

Politiskt hinder för Globenflytt?

(635) Globen
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 18 oktober 2017

FacebookXWhatsApp

AIK och Djurgården vill överge charmiga, och slitna, Hovet för spel i ett renoverat Globen. Men det politiska beslutet har dröjt och det hindret måste passeras först. – Jag hoppas att inriktningsbeslutet tas i november och det verkar väldigt positivt, säger Djurgårdens vd Jenny Silfverstrand.

Både AIK och Djurgården vill flytta från 60-talsbygget Hovet till Globen, som stod färdig 1989.

För att Globen ska få samma energifyllda hockeystämning som på Hovet ska arenan renoveras så att akustiken blir bättre, bland annat genom att bygga till ett höj- och sänkbart tak som går att anpassa efter antalet åskådare. Och det ska bli platser på läktarna ända ner till sargen.

Klubbarna gillar förslaget. Nu ska politikerna i Stockholms stad – de som bestämmer – också tycka om det. Det politiska beslutet skulle ha varit fattat under det första kvartalet 2017, men har dragit ut på tiden.

– Jag hoppas att beslutet kan tas i november och att det vid nästa årsskifte blir som förväntat. Då tar man beslut om en matcharena och därefter jobbar vi vidare med träningsanläggningen och träningsförutsättningarna ska se ut, säger Djurgårdens vd Jenny Silfverstrand.

Det politiska beslutet behöver bli fattat inom det närmaste halvåret, annars riskerar det att fördröjas ytterligare, till efter valet hösten 2018. AIK:s och Djurgårdens förhoppning har varit att kunna spela i en renoverad Globen från och med 2019

. Nu är det troligare att det blir 2020.

Där Hovet står i dag, och har stått sedan Johanneshovs isstadion invigdes 1955, ska bli plats för bostäder ovanför jord och två träningsrinkar under jord.

– Det som kommer att krävas innan en träningsanläggning kan byggas är att vi förmodligen måste göra vissa förändringar för att den lösningen ska vara anpassad till vår verksamhet, säger Djurgårdens vd Jenny Silfverstrand.

Det finns alternativa platser i Stockholmsområdet där de nya träningsrinkarna skulle kunna byggas om det inte blir på Hovets plats.

– Utgångsarbetet där det ska finnas isytor är där Hovet är i dag, men vi är öppna för att det kan finnas en träningsanläggning på andra ställen. Det finns vissa faktorer som måste säkerställas, säger Silfverstrand och syftar på dam- och juniorverksamheten i klubbarna.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)