HockeyNews
PLUS

Omark lockas av drömpengar

(380) Linus Omark
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 4 oktober 2017

FacebookXWhatsApp

Linus Omark är poängkung bland svenskarna i KHL. Han är inne på sin tredje raka säsong i Salavat Julajev, som nu vill förlänga kontraktet. Och han ”funderar mycket”. – Det är svårt att säga nej när de kommer med pengarna här, säger Omark.

Det har precis varit bortaturné med Salavat Julajev i jordens största land Ryssland. Under de två veckorna stack Linus Omarks familj hem till Sverige, men nu är de tillbaka och livet rullar på som han uttrycker det.
Omark låter aningen förkyld på rösten och förra veckan tvingades han att avbryta en match i Tjeljabinsk då han kände sig orkeslös.

– Nu är fokuset att bli helt frisk, säger han.

Med sina 19 poäng på 15 matcher i KHL är han bäst av svenskarna. Kanske är det så att den magiskt tekniske 30-åringen från Övertorneå är sugen på att göra något nytt nästa säsong. De bästa erbjudandena har en tendens att komma tidigt och Omark gör ingen hemlighet av att han har en del att ta ställning till.

– Jag funderar mycket, så klart. Men jag har faktiskt ingen aning om vad som kommer att hända. Jag kan bli kvar i Ryssland, Luleå är ett alternativ i Sverige, och Schweiz och även mot ”Väst” där borta, säger den förre Luleåforwarden och syftar på NHL.

Han verkar inte ha bestämt sig ännu i alla fall.

– Det blir ett familjebeslut vad som kommer att ske näst efter detta år. Visst, det är svårt att säga nej när de kommer med pengarna här. Vi får se, jag försöker att inte tänka på det.

Salavat Julajev i Ufa vill verkligen behålla Linus Omark och är tydliga med det.

– De pratar med min agent. Jag vet att de ska träffas, sedan får vi se.

– Det är tredje året jag är här. Det funkar bättre och bättre för varje år. Jag gillar att spela hockey här i Ufa, det är en hockeystad och man är omtyckt av fansen och av klubben. De gör det inte lätt för en att välja bort dem, om man säger så.

I höst är Omark ensam svensk i Salavat Julajev även om dansken Philip Larsen snackar svenska. Han saknar Andreas Engqvist, som har flyttat hem till Stockholm och Djurgården, och målvakten Niklas Svedberg, som tar en ny chans i NHL.

– ”Ante” (Engqvist) är en fantastisk spelare och jag har ringt och pratat med honom många gånger nu. Det är kul att det går bra för honom och jag har sett några matcher. Det ser bra ut för Djurgårdens del också, faktiskt.

Och Luleå?

– Det är klart jag följer dem också. Jag tycker det har sett rätt okej ut. De har väl inte vunnit några trepoängare, men jag tycker det finns bra intentioner i spelet. Sedan har jag väl inte hunnit se så många matcher eftersom jag spelar själv också, men jag ser på telefonen ibland när man är ute och reser. Kollar hockey.

Linus Omark spelade för Dynamo Moskva och Jokerit, där han lärde känna Salavat Julajevs nuvarande coach Erkka Westerlund, innan han kom till Ufa.

Har KHL förändrats under dina år i ligan?

– Den förändras väl lite grann då och då, men det är i stort sett samma. Det är lite mer att det övergår till som i SHL med att vissa lag har presspel. Många lag kör så. Topplagen är fantastiskt bra här, sedan har vi de sämre som ”deffar” (spelar extremt defensivt) sönder en.

Linus Omark var med och vann VM-guld i Köln i våras. Och visst lockar OS i Sydkorea i februari.

– Som sagt, det är mycket matcher nu. Vi ska spela alla utom två matcher, 54 av 56 matcher, fram till den 23 januari, så det blir tufft. Jag har väl inte hunnit tänka på OS så där, men det är väl klart att man vill spela bra och försöka vara med där. Vi får se, det är långt kvar dit, säger Omark och tillägger:

– Jag tror Sverige kan få ett bra lag.

Men han ser ändå inte Sverige som favoriter till OS-guldet

– Det är klart att ryssarna blir favoriter, storfavoriter skulle jag säga. Det är hela Sankt Petersburgs lag i stort sett plus någon till från något annat lag. Det är så de försöker bygga till landslaget. De kommer att vara samspelta något djävulskt. Du ser i KHL, de kör över allt motstånd.

Salavat Julajev hoppas att Linus Omark stannar kvar i Ufa och hjälper till att stoppa den ryska ångvälten från St Petersburg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)