HockeyNews
PLUS

Djurgårdsbjässen nobbade Vegas

(175) Alexander Urbom
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 23 september 2017

FacebookXWhatsApp

Alexander Urbom hade enligt uppgift intresse från nya NHL-klubben Vegas, men valde att bli kvar i SHL och Djurgården. Nu siktar han in sig på ett nytt hett möte med Luleå och berättar varför det brukar slå gnistor om just de matcherna. – Stockholm mot Norrland, kanske. Det är ett hårt jobbande lag och det är vi också, säger Urbom.

Luleå och Djurgården har haft många hårda matcher mot varandra i SHL på 2000-talet, både i grundserien och i SM-slutspelen. Ibland har det gått käpprätt... och slutat med masslagsmål och irriterad stämning överlag.

I december år 2000 i Luleå delade domaren Thomas Andersson ut åtta matchstraff och 250 utvisningsminuter när en match i "serielunken" urartade. Den sjätte SM-kvartsfinalen, i Globen 2011, ballade också ur och ledde till en infekterad strid även utanför isen där Luleå i efterhand anmälde Djurgårdsforwarden Jimmie Ölvestad för en tackling mot huvudet på Luleåcentern Sebastian Enterfeldt.

Den senaste stora incidenten inträffade i Luleå hösten 2014 då Luleås Johan Forsberg sänkte Djurgårdens Daniel Fernholm med en huvudtackling som ledde till att Fernholms karriär tog slut. Mötena lagen emellan har varit lätt spända sedan dess.

– Det brukar det vara, jag vet inte varför. Stockholm mot Norrland, kanske. Det är ett hårt jobbande lag och det är vi också. Det blir väl så. Det blir nog samma sak där uppe, säger Djurgårdsbacken Alexander Urbom inför lördagskvällens match mot Luleå i Coop Norrbotten arena.

Djurgården förlorade i SHL-premiären borta mot HV71 med 4-2, men fick viss revansch hemma mot Malmö där det blev 4-3-seger på övertid och två poäng. Något att jobba vidare ifrån.

– Vår forechecking var jävligt bra och vi jobbar på bra som lag, enhetligt, fem man tillsammans. Vi ska fortsätta på samma spår, menar Alexander Urbom, som förra säsongen var utlånad från Skellefteå till Djurgården. Han har egentligen ett år kvar på sitt kontrakt med Skellefteå, men han fortsätter i Djurgården även denna säsong.

– Det var sista året på Skellefteåkontraktet och jag har inget med Skellefteå att göra. Jag är Djurgårdsspelare, sedan vet jag inte hur de har gjort upp det där, säger Urbom kort.

Enligt uppgift hade han även chansen att nappa på ett intresse från nystartade NHL-klubben Vegas Golden Knights i somras.

– Då vet du nog mer än jag, säger Urbom utan att avslöja alltför mycket om detaljerna.

Sedan tidigare har han 34 NHL-matcher med New Jersey och Washington på sin meritlista.

– Vegas? Det vete fan. Det är ingenting som jag var inställd på utan jag var alltid inställd på att spela med Djurgården. Det är nog mest spekulationer, säger Alexander Urbom och ler.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!