HockeyNews
PLUS

Så blev Calof skyttekung igen

(1513) Andrew Calof
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 30 december 2017

FacebookXWhatsApp

Växjö Lakers värvade en formsvag Andrew Calof från Skellefteå.
I Småland har klubbens och den kanadensiske forwardens egna ansträngningar gjort honom till skyttekung igen. Här berättar Calof om det hårda arbetet bakom förvandlingen.

ANNONS

Andrew Calof har gjort sju poäng på de sju matcherna för Växjö i december och mot HV71 i torsdags gjorde han sitt fjärde mål på de senaste fyra matcherna.
Den 26-årige kanadensaren är på väg att sätta ett nytt personligt målrekord i SHL.
– Det verkar som det studsar rätt för mig i år jämfört med förra säsongen vilket är en mycket bättre känsla och gör att självförtroendet är starkare. Förhoppningsvis fortsätter det så här och att det i slutspelet går ännu bättre. Det skulle vara bästa tänkbara scenario, säger Växjöforwarden inför mötet med Färjestad.

Calof har gjort 17 mål för Växjö. Bara Färjestads Michael Lindqvist är vassare med sina 18 mål. När skyttekungarna möttes förra gången i Växjö, den 21 november, gjorde Calof mål men Färjestad vann med 4-2 och Lindqvist gjorde också ett mål.

Calof om uppbrottet från Skellefteå

ANNONS

Förra säsongen gjorde Andrew Calof bara sex mål i Skellefteå. Därför blev det inget nytt kontrakt och han fick flytta vidare trots att han under sina första två säsonger gjorde 16 respektive 19 mål.
– Hmm. Jag antar att alla har en åsikt om det. Jag tycker att jag kunde ha varit annorlunda och coacherna tycker nog att jag kunde ha varit annorlunda. Alla kommer att ha en åsikt om vad som fungerar bäst. Det var ju inte så att vi inte hade framgång i Skellefteå så det är tufft att säga att de gjorde något fel. Jag vet inte, haha, säger Calof och skrattar bort frågan om vad han tycker om att det inte blev någon fortsättning i Skellefteå där han var med och spela SM-final mot både Växjö och Frölunda, men utan att få vinna guld.

När Växjö hörde av sig tog han chansen. Och lagmaskinen Lakers vinner även när toppspelare som Tuomas Kiiskinen, Janne Pesonen (förväntas göra comeback på lördagen enligt Smålands-Posten) och Elias Pettersson saknas.
– Jag tror det beror på de vi har kvar i laguppställningen. Vi känner att vi blir ett annat lag med några skickliga spelare borta och mer fysiska spelare kvar. Det handlar om att spela utefter de styrkor vi har och det har vi varit bra på att göra för det mesta så här långt, säger Calof.

Vad gör dig till en bättre målskytt i Växjö än i Skellefteå?
– Att få fler chanser att spela med en spelare som ”Rosie” (Robert Rosén) som är en av ligans bästa playmakers. Att hamna i situationer där jag kan vara mer framgångsrik och jag tycker att coachen har jobbat mycket med mig för att hjälpa mig lyckas.

ANNONS

Ger Sam Hallam dig extra stöd att jobba på detaljer?
– Ja han och till och med Henrik och Jörgen snackar mycket med mig. De gör analyser av statistik och ser om det finns något område där jag kan lyckas om jag jobbar mer eller smartare med någon viss detalj i spelet så kanske jag skapar fler chanser i var och varannan match. Det har de jobbat med, säger Calof om Sam Hallam, Henrik Evertsson och Jörgen Jönsson.

Vilken statistik pratar vi om?
– Jag vet inte vad programmet heter. Det är som jag tror att flera lag i ligan jobbar med och där man går in på genomsnittsfarten i matcherna och i stort sett alla form av statistik du kan ha. Hur snabbt du accelererar. Din istid. Dina skott på mål. Hur många gånger du tar dig in i anfallszonen genom att dumpa ner pucken. Det är ganska omfattande.

Det låter som att det är svårt att argumentera emot det?
– Exakt. Så om de tittar på statistik över det vi gör bra kanske de säger att när vi dumpar ner pucken i anfallszonen får vi ett skott på vart fjärde försök, men när vi spelar in pucken med kontroll kanske vi får en chans varannan gång i stället och då ska vi försöka kontrollera pucken i offensiven så mycket som möjligt. När de tittar på det kan de identifiera lagets och individens styrkor och jobba utifrån det.

ANNONS

Andrew Calof berättar att även Henrik Evertsson är med och hjälper honom till rätta på isen. Evertsson, som alltså både är vd och sportchef i klubben, men som också hittar tid till coachning.
– Han är definitivt en hjälpande hand. De jobbar väldigt flytande i organisationen oavsett om du är coach, general manager, vd eller vad du har för titel. De är på samma sida och vill kommunicera saker för att vi ska fungera på bästa sätt.

Calof skrev ett ettårskontrakt med Växjö, men genom sitt målskytte har han satt sig i en bra förhandlingssits inför nästa säsong.
– Vi har inte pratat om kontraktet som går ut efter denna säsong, men förhoppningsvis fortsätter det att gå bra så får vi se vad som händer.

Vilka tror du blir era tuffaste konkurrenter i SM-slutspelet?
– Det är svårt att säga. Det finns lag som vi har haft det kämpigt mot så här långt och andra lag som det har gått bra mot. Väl i slutspelet kan vad som helst hända. Det har man sett genom åren. Men när vi väl är där finns det inget lag som vi lätt kan slå ut och det finns inget lag som lätt kan slå ut oss heller, konstaterar Andrew Calof.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln