HockeyNews
PLUS

Trots Johnsons dödsolycka – tre spelare döms för slarv

(29706) Williamsson Marenis halsskydd
Bildbyrån

Publicerad: 2 november 2023

FacebookXWhatsApp
Dödsolyckan där Adam Johnson omkom till följd av en skridskoskena över halsen har skakat en hel hockeyvärld.
Men i Hockeyallsvenskan fortsätter spelare att slarva med halsskydden. Ytterligare fyra spelare har anmälts till disciplinnämnden och tre av dem döms till böter.

I helgen dog den före detta Malmö-spelaren Adam Johnson, 29, då han träffades av en skridskoskena över halsen i en match med Nottingham i den brittiska ligan EIHL. Till följd av den hemska olyckan införs obligatoriskt halsskydd för spelarna i ligan.

Det gäller sedan tidigare i Sverige, men i Hockeyallsvenskan slarvas det. Inte mindre än fyra spelare har anmälts efter onsdagens omgång och samtliga anmälningarna gäller ”illegal quipment”. De som har hamnat hos disciplinnämnden är Nybrotrion, målvakten Tex Williamsson och forwardsen Rihards Marenis och Alex Tonge samt Tingsrydsbacken Trent Bourque, enligt Hockeyallsvenskans hemsida.

LÄS MERDjurgårdsbacken Odelius fälls av disciplinnämnden

Det var situationsrummet som uppmärksammade att Tex Williamsson spelade i Nybros derby mot Kalmar utan att bära halsskydd. Sedan tidigare har en handfull spelare fällts av disciplinnämnden och tvingats betala 5 000 kronor i böter för att inte ha haft halsskydd på ett korrekt sätt.

– Jag använder halsskydd under hela matchen, det är en viktig del av min utrustning. Se bild som är tagen från filmen i anmälan, där det tydligt visar att jag har halsskydd. Vi har i Nybro Vikings pratat om vikten av att använda halsskydd och har även haft en ordentlig genomgång med vår materialare. Det har även varit uppe på nytt i gruppen efter den tragiska händelsen i England, säger Williamsson i sitt yttrande till nämnden.

Disciplinnämnden dömer likväl Tex Williamsson till 5 000 kronor i böter och skriver i sin dom: "Av utredningen framgår att Tex Williamsson i vart fall inte burit halsskydd på ett ändamålsenligt sätt". Även Nybro-spelarna Marenis och Tonge har kommit med exakt samma yttrande som Williamsson, men fälls och ska böta 5 000 kronor vardera.

För Adam Johnson blev det ett betydligt högre pris än så. Till helgen hedras hans minne i SHL och frågan om att bära halsskydd aktualiseras på nytt. Juniorligan i Kanada, WHL, har beslutat att göra det obligatoriskt med halsskydd framöver.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln