Efter sommaren kommer upphandlings- och budprocessen i gång för att få ta hand om JVM i Sverige 2022. Förra veckan togs beslutet i Köpenhamn att det är Sveriges tur att ta hand om mästerskapet om fyra år.
– Vi sätter ihop en arbetsgrupp runt det där som tittar på de olika förslagen och vad det innebär ekonomiskt och publikt. Så att vi vet att IIHF (Internationella ishockeyförbundet) och alla de lag som kommer dit kommer att vara nöjda. Sedan också rent kommersiellt att vi befinner oss någonstans där vi kan sälja lite biljetter, säger Tommy Boustedt.
Enligt uppgift till HockeyNews.se är Göteborg, Malmö och Linköping/Norrköping aktuella för att hålla i arrangemanget runt JVM 2022.
"Har tre och ett halvt år på oss"
– Vi har inte kunnat gå ut och annonsera efter intressenter förrän vi till hundra procent visste att vi ska arrangera det. Nu vet vi det och kan ta tag i frågan och jobba med den. Nu har vi tre och ett halvt år på oss. Jag räknar med att vi efter sommaren börjar med den upphandlingen. Det är bra om man har tre år på sig att förbereda sig.
Enligt Tommy Boustedt är intresset för JVM växande.
– Det ser vi på ratings, både tv och även journalistiskt. Jag vet att 2001, när jag var på mitt första junior-VM som anställd på förbundet var det inte en svensk journalist nere i Tjeckien. Det var någon som ringde mig och frågade någonting. Hur ser matchen ut, eller något sånt. Nu är det ett jävla pådrag och det är till och med två svenska kanaler som brukar dela på det. Man ser ju på siffrorna. Det är fler som tittar på junior-VM än som tittar på Zlatan när han spelar fotboll på tv. Det är den stora grejen i mellandagarna för folk. Så det är klart att det kommer att bli ett jätteintresse i Sverige för att arrangera det här.
För att få arrangera junior-VM måste man uppfylla en rad villkor.
Måste ha två hallar
– Det som måste finnas är två rinkar, annars får man inte ihop matchschemat med gruppspel och allting. Det finns en del givna förutsättningar som man måste klara av. Sedan handlar det om inresor och liknande. Det finns en internationell regel, att man ska befinna sig max två timmar ifrån en internationell flygplats. Det måste vi också leva upp till.
– Sedan handlar det om att det ska finnas möjlighet till ett publikunderlag.
Senast Sverige arrangerade junior-VM var i Malmö 2014 då man spelade på i Malmö isstadion och Malmö Arena.
– Som du kommer ihåg fick vi ändå till en bra turnering. Bra biljettpriser, bra med folk på läktarna och nästan fullsatt i varje match som Sverige spelade och 144 000 åskådare hade vi i den turneringen, vilket då för oss var väldigt bra. Finländarna hade 175 000 när de hade det, säger förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.
– Det är svårt att komma upp i kanadensiska siffror. De brukar hamna på 500 000 eller något sånt. Då fordras det också att man har jättestora arenor, som är fullsatta oavsett vilka som spelar.
– Nu hade de problem senast då det var Montreal och Toronto där det brukar vara succé. Så det gäller att göra en noggrann analys, säger Boustedt och fortsätter:
Kommunerna viktiga aktörer
– Sedan behöver man givetvis ha ett bra samarbete med arenaägarna, vilket oftast är kommunerna. Kommunen måste ta ett stort ansvar och föreningarna runt omkring behöver vi ett samarbete med för att det här ska gå att få till. Det krävs en ganska noggrann process och den har vi inte startat, men det kommer att bli bra.
Sverige ska kommande säsong arrangera U18-VM. Det blir nästa mästerskap på svensk mark.
– Här får man arrangemanget med en viss regelbundenhet. Men det är klart, U18-VM blir mer och mer intressant. När jag började på förbundet var U20-VM inte något direkt som drog. Vi räknar med att U18-VM i Ö-vik och Umeå kommer att bli väldigt intressant för supportrar och så vidare. Det har visat sig att de sista junior-VM-turneringarna till och med börjar bli de som vill tv-sända dem, säger Tommy Boustedt och konstaterar:
– Vi känner oss trygga med Ö-vik som huvudort. De är vana vid hockey där uppe och de är vana att arrangera tv-pucken. De har kontinuerligt elitmatcher, numera på hockeyallsvensk nivå, men tidigare på SHL-nivå. Vi har en bra lokal organisation som Peter Blomqvist, en styrelseledamot hos oss och ordförande i Ångermanlands hockeyförbund, leder.
Boustedt avslutar:
– Vi i Sverige är duktiga på själva arrangemanget. Man kan tycka, ja ja det är dåligt med publik, men det är aldrig några ledare eller spelare som klagar på något av allt det här praktiska. Det är massor av praktiska saker som ska arrangeras runt omkring, med hotell och mat och transporter och uppställningen i arenan med support och tvätt allt det där. Så det kommer att bli bra.
Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.