HockeyNews
PLUS

Nyförvärvet som har gjort skillnad

(1288) brandon gormley
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 7 december 2017

FacebookXWhatsApp

I slutet av oktober låg Mora näst sist i tabellen med 11 poäng på 11 matcher. Det var nog inte så många som förväntade sig så himla mycket mer – nykomlingar tenderar husera i botten av tabellen och någonstans runt 50-talet poäng brukar laget som slutar på trettonde plats ha. Saker såg helt enkelt ut ungefär som förväntat. 

Sedan dess har man tagit 19 poäng på 13 matcher, vilket i sig inte är något att höja på ögonbrynen över. Även bottenlag har perioder då de tar poäng och vinner matcher fastän nivån på spelet inte förändrats nämnvärt. Men Mora gjorde två ingrepp på truppen i slutet av oktober, och särskilt ett av dessa har haft väldigt stor påverkan på deras spel och framtidsutsikter.

I sina första 11 matcher tog Mora 42% av avsluten (Corsi%) och gjorde 33% (+12/-24) av målen vid lika styrka. Över tid tenderar målprocenten dra sig mot Corsiprocenten allt eftersom säsongen går, men lag som bibehåller en Corsi% på låga 40 huserar oundvikligen i botten. Efter match 9 gick Daniel Grillfors sönder, kort efter värvade man Marcus Fagerudd och några dagar senare Brandon Gormley. Hur har det gått sedan dess kanske ni undrar?


Sedan Brandon Gormley kom in vid match 12 har han mest istid bland Moras backar, Mora har en Corsi% på 51% och har gjort 50% av målen (+24/-24) vid lika styrka. 

Gormley själv har en Corsi% på strax under 53% och Mora har gjort 55% (+10/-8) av målen med han på isen. Bottenlag är nästan uteslutande bottenlag för de saknar spets, och inledningsvis så såg det definitivt så ut på backsidan för Mora. Något förvånande, så har inte så mycket förändrats gällande istiden sen Gormley kom in:

Grillfors blev skadad, Gormley tog hans minuter, samt några till från Matias Lassen som numera är utlånad till Malmö. I övrigt hände inte så himla mycket istidsmässigt, även om vi får komma ihåg att Fagerudd bara spelade 2 av de 11 första matcherna och det givetvis varit en del andra skador. 

Det som hände och som i mina ögon är själva nyckeln, är att man adderade en spelare i Gormley som så här långt lyckats spela toppminuter och vunnit ’sin’ match. Det är väldigt sällsynt för nykomlingar, och de enda backarna i den rollen som klarat av eller varit i närheten av 50% av målen är Patrik Hersley i Leksand 2013/14 (skaplig back numer) samt Nils Andersson i Malmö 2015/16. Om Gormley kan ligga kring den nivån, vilket är en legitim första backparsback, så är otroligt mycket vunnet för Mora. Hans Corsi% är viktig för prognosen, för kan han hålla sig över 50% behöver han inte förlita sig på ovanligt hög skott- eller räddningsprocent för att man ska ligga kring eller över 50% av målen.

Samtidigt finns givetvis risken, även om jag bedömer den som ganska liten, att Mora som lag bara nådde en formtopp spelmässigt, som yttrat sig i Corsi%,målskillnad och vinster. Även om man kanske inte bibehåller 51% Corsi som lag resten av vägen, så vore ~48% mycket bra för en nykomling. 

Kan man hålla den nivån, förbättra boxplay lite samt får någorlunda normalt målvaktsspel och skytte bör man klara sig från kval.


Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln