HockeyNews
PLUS

Moras klubbdirektör om det känsliga lånet till Leksand: "Slog helt fel"

(21110) Daniel Ljunggren/Peter Hermodsson
Bildbyrån

Publicerad: 4 november 2021

FacebookXWhatsApp

Under sitt speluppehåll har Mora gått med på att låna ut sin lagkapten Daniel Ljunggren till ärkerivalen Leksand i SHL i två matcher.

Det har gjort Morafansen tokiga av ilska.

– Det slog helt fel mot våra fans. Vi tänkte väl kanske inte fullt ut där om jag ska vara helt ärlig, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson till HockeyNews.se.


Det var vid lunchtid på torsdagen, timmarna före nedsläpp i SHL mellan Leksand och Djurgården, som knallen hördes över halva Dalarna.


Leksand ska låna in ärkerivalen Mora IK:s toppcenter och lagkapten Daniel Ljunggren, som ska spela både mot Djurgården och mot Växjö på lördag.


Leksand har skadebekymmer då lagkaptenen och centern Patrik Zackrisson blir borta tills efter landslagsuppehållet. Även Justin Kloos och Jesper Kandergård saknas mot Djurgården.


Frågan ställdes då till Mora som gick med på att släppa iväg sin lagkapten Daniel Ljunggren i två matcher. Mot Djurgården gör han debut som center i en kedja med Oskar Lang och Isak Rosén.


Ett mycket känsligt lån eftersom klubbarnas supportrar inte är så förtjusta i den sortens samarbete då det handlar om att tävla mot varandra i alla sammanhang. Utan undantag.


– Vi tänkte att det var roligt för ”Ljungan” att prova på ett par matcher och han tyckte själv att det skulle vara kul att få prova på. Vi har haft ett samarbete med Leksand sedan ”Tjomme” (general managern Thomas Johansson) och (Björn Hellkvist) kom in. Vi fick låna Alexander Lundqvist ifjol till exempel och vi har en annan dialog med dem och i och med att vi inte är i samma serie, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson till HockeyNews.se.


LÄS MERLeksands drag – lånar in rivalens lagkapten: "Väldigt tacksamma"


Sedan det blev känt för alla att Mora ska låna ut sin lagkapten i ett läge där det visserligen är speluppehåll, men där Mora har fått en knackig start i serien, har det rört upp känslorna i framför allt Moralägret.


– Det är klart att vi ska hata Leksand när vi möter Leksand på isen och ha den rivaliteten, men vi måste samtidigt se, om man kan låna en spelare som bor sex mil härifrån så fick vi hjälp i fjol. Vi tyckte det var en rolig grej och Johan tyckte det var kul för ”Ljungan” att prova på ett par matcher när vi har uppehåll, säger Hermodsson.


Men fansen har svårt att se det roliga i uppgörelsen med Leksand.


– Sedan att det har fått såna konsekvenser bland våra fans. Och jag förstår att de är upprörda, absolut. Vi får ju fundera lite grann när det är så här känsligt. Ibland är nästan hatet till Leksand större än kärleken till Mora… Och det är nog vice versa där också, säger Moras klubbdirektör.


Han betonar att han försöker se saker i ett större perspektiv och vad som är bäst för både enskilda spelare och för klubben i stort.


– Vi har haft ett bra samarbete med flicklagen och vi har fått en massa damspelare från Leksand. Vi fick hjälp ifjol. För mig är det att göra det som är bäst för Mora IK och våra spelare. Jag tänker inte på vad som är bra för Leksand. Samtidigt kan inte ett samarbete bara vara åt ett håll. De har ställt upp för oss, så att säga.


Kritiken mot Mora, både klubbdirektören Peter Hermodsson och huvudcoachen Johan Hedberg, är tung.


Hermodsson utvecklar:


– Det är inte riktigt samma grej längre i och med att det inte är något kval mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Och det hade aldrig skett om vi var i samma liga till exempel. Men det är känsligt och vi har väl undervärderat hur känsligt det här var. Samtidigt kan vi inte backa nu för ”Ljungans” skull. Har man lovat något får man stå för det tycker jag, säger han.


Daniel Ljunggren har gjort 13 assist på tolv allsvenska matcher för Mora. Nu lagkaptenen utlånad till rivalen Leksand i två SHL-matcher. Foto: Bildbyrån.


Hermodsson igen:


– Om man tittar på den stora bilden tyckte vi inte att det var jättekonstigt att han får spela ett par matcher. Men det har inte slagit väl ut och det får vi så klart lyssna på. Samtidigt tycker vi att det är ett bra beslut för klubbens skull och för ”Ljungans” skull.


Även fans till andra allsvenska lag har uttryckt ett missnöje och menar att Hockeyallsvenskan riskerar att uppfattas som en farmarliga till SHL.


– Då tycker jag att man ska skriva att vi inte har ett enda SHL-lån i år. Vi vill inte att Hockeyallsvenskan ska bli en farmarliga. Samtidigt är det en begränsad spelarmarknad, kanske värre än någonsin i år. Det är jättesvårt att hitta spelare. Vi söker själva spelare och det är en väldigt begränsad marknad. Vad det beror på kan jag inte svara på, men under mina nio-tio år har det aldrig varit så här lite spelare på marknaden.


– Då tycker jag inte att det är konstigt att vi fick låna Alexander (Lundqvist) under några månader och han hade en väldigt fin utveckling. Han är en av deras bästa backar i år.


Peter Hermodsson beskriver också situationen i Dalarna för Leksand och Mora.


– Man får tänka på att vi är två småorter i Dalarna och det handlar om ekonomi och det är så många parametrar som vi tittar på som ansvariga. Men jag förstår supportrarna i efterhand. ”Han är kapten” och så där. Vi får tänka till hädanefter. Men samarbetet kan inte vara åt ett håll bara. Det är inte så att bara Leksand kan hjälpa oss och när de behöver hjälp säger vi nej. Det måste vara en win-win-situation.


– Men jag förstår våra fans och vi får rannsaka oss själva. Vi har inte gjort det av ondo utan tänkt att det var bra för Daniel, så klart, och även han ska få en möjlighet att visa upp sig och känna på.


Förra säsongen fick Mora låna backen Alexander Lundqvist av Leksand. I år är han en av Leksands bästa efter utvecklingen i Mora. Foto: Bildbyrån.


Hermodsson igen:


– Det var så vi gjorde ifjol med Lukas Wernblom och Mattias Nörstebö när de var i HV. Vi vet att de växte som tusan ifjol och kom tillbaka fulla av energi och positiva till Mora att de hade fått chansen. Men det här hade inte hänt om vi hade haft matcher, då hade det varit tvärnej. Nu har vi uppehåll.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln