HockeyNews
PLUS

Lagbygget långt framme – trots tunga spelartapp

(8481) västerås
Bildbyrån

Publicerad: 10 maj 2019

FacebookXWhatsApp

Fler av toppspelarna har lämnat för SHL – men Västerås har lyckats fylla luckorna efter dessa och är redan långt framme i lagbygget.

Det enda som saknas just nu: Två forwards.

– Vi tittar på någon som kan producera, en spetsspelare, och någon som kan ta ett liknande ansvar i defensiven, säger sportchefen Patrik Zetterberg till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan 

Mikael Frycklund, Lukas Zetterberg, Samuel Ersson och Alexander Lindelöf.

Det är fyra av spelarna som gjorde stor succé i Västerås den gångna säsongen men som nu har lämnat för SHL-spel.

Fyra betydande tapp för VIK – men samtidigt enlig beräkningarna.

– Någonstans kan man välja att se upplägget på olika sätt, säger sportchefen Patrik Zetterberg till HockeyNews.se. Man kan se sig själv som offer, men du måste förstå hur det fungerar där klubbar i SHL kan plocka spelare från oss, och de har det likadant med NHL och KHL. Nu är vi där vi är och någonstans ska vi vara väldigt stolta eftersom det vi har byggt upp fungerar, med flera individer som har utvecklats.

Uppsidan med att tappa många spelare till SHL är att klubben har blivit mer attraktiv för spelare att söka sig till.

Zetterberg menar att han ser en markant skillnad jämfört med för bara ett år sedan då Västerås var nykomlingar.

– Jag kan nog säga att skillnaden är som svart och vitt. Spelare hör av sig till oss själva. De förstår att de inte får bättre pengar här, men de vet att det är en bra miljö att utvecklas i och att vi är en förening som är på väg framåt, säger han.

Västerås åkte ur Hockeyallsvenskan för ganska exakt två år sedan. Därefter har mycket hänt, och det mesta har varit positivt.

VIK tvingades mer eller mindre att börja om från början och bygga nytt, både på och utanför isen.

– När vi hade turen, eller vad vi nu ska kalla det för, att ta oss tillbaka direkt var det där det bästa som kunde hända oss. Vi fick börja om från noll och vi som började jobba då kunde komma in med ett nytänk och dra lärdom av det som hade gjorts bra tidigare, men även det som hade gjorts mindre bra. Det har varit väldigt mycket positivt sedan starten i ettan. Självklart kommer vi också att åka på våra nitar, men det är en del av branschen, säger han.

Patrik Zetterberg befinner sig just nu i Mexiko på semester. Han, tillsammans med övriga i VIK-ledningen, har så här långt klarat av att fylla luckorna efter ovan nämnda spelare, men det finns ett par hål kvar att fylla. 

Back- och målvaktssidan är komplett, men på forwardssidan ska ytterligare två spelare in. 

– Grunden är att minst en av dem ska vara en center, säger Zetterberg. Vi tittar på någon som kan producera, en spetsspelare, och någon som kan ta ett liknande ansvar defensivt, en spelare som är viktig i boxplay och i viktiga lägen i matcherna. Där har vi dialogen klar på båda dessa positioner så det kan gå fort. Det kan vara klart om några timmar eller om några veckor. Men det är ingen panik, det viktigaste är att det blir rätt.

Är Daniel Ljunggren ett namn som är intressant?

– Det är en spelare som finns med på vår bruttolista, mer än så vill jag inte kommentera. Men tittar du på centrar så finns det inte en uppsjö av dem på marknaden.

Kikar ni vitt och brett och även på utländska spelare?

– Nja. Eller ja, tittar gör man ju alltid, men prio ett är svenska eller skandinaviska spelare. Vi stänger inte dörren för importer, men det är i såna fall plan C. Det beror helt och hållet på vad som finns på marknaden. 

Hur länge känner ni att ni kan vänta?

– Vi sitter ganska lugnt i båten. Det är två positioner vi ska ha in och det kommer vi att lösa. Vi har en jättebra dialog med några just nu och vi får se om det går i lås. Om inte så går vi vidare, men det är ingen panik. 

Här kan du läsa mer om Hockeyallsvenskan 

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln