HockeyNews
PLUS

Här är Djurgårdens drömvärvning

(2353) Jacob Josefson
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 30 mars 2018

FacebookXWhatsApp

Efter åtta säsonger och över 300 matcher i NHL överväger Jacob Josefson, 27, att flytta tillbaka till Europa.
Enligt uppgift till HockeyNews.se har Djurgården inlett förhandlingar med den skicklige centern.
– Vi har haft en dialog via telefon med Jacob och Jacob vore en drömvärvning, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.

Den 30 juni går Jacob Josefsons kontrakt ut med Buffalo Sabres och framtiden ligger öppen för den 27-årige stockholmaren som i dagarna har blivit pappa och som funderar på att flytta hem till Stockholm, enligt uppgifter till HockeyNews.se.
Djurgården, som har bekräftat att man tappar centrarna Markus Ljungh och Linus Johansson till nästa säsong, är intresserat av en comeback för Josefson i klubben. Men eftersom Jacob Josefson har ett gällande NHL-kontrakt med Buffalo någon månad till råder hemlighetsmakeri.

– Just nu finns det ingen konkret avtalsdiskussion oss emellan, men skulle Jacob vända blickarna hemåt, mot Europa, och vilja spela för Djurgården så vore det en drömvärvning. Inget snack om det, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Han var klubbens förstaval

Jacob Josefson var New Jerseys förstaval i NHL-draften 2009 och han gick före spelare som Jakob Silfverberg, Mattias Ekholm och Marcus Krüger. Josefson lämnade Djurgården efter SM-finalen mot HV71 året efter draften och spelade sedan i NHL med New Jersey från 2010 till 2017. Den senaste säsongen har han spelat för Buffalo. NHL-karriären har inte riktigt fått den utveckling som Josefson hade hoppats på och den här säsongen är över på grund av en skada. I Buffalo har det blivit två mål och två assist på 39 NHL-matcher och speltiden har minskat till omkring elva minuter per match för Josefson som var med i VM i Tjeckien 2015.

Djurgårdsforwarden Henrik Eriksson är ett år äldre än Jacob Josefson och känner honom väl sedan då de var lagkamrater för åtta år sedan.

– Vad ska jag säga? Nu har jag bara träffat honom på somrarna och vi känner varandra sedan tidigare. Han har spelat hur många år som helst i NHL, det är en bra hockeyspelare. Men människan, killen är helt underbar också. Gymnasiekorridoren börjar fyllas på här. Det känns skönt, haha, säger Henrik Eriksson om Djurgårdens drömvärvning skulle bli verklighet.

Djurgården har kontakt

Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson fortsätter:
– Jag har pratat med Jacob under alla mina år. Jag har en pågående kontakt, en dialog med de här killarna, sedan ringer inte vi varandra varje vecka och vi slänger inte ur oss konkreta erbjudanden förrän killarna verkligen på allvar är intresserade av att återvända.

Bland de här spelarna som Djurgården alltjämt följer finns Tre Kronor- och Jokeritcentern John Norman, som spelade i OS i Sydkorea i februari.
– Jag jobbar kontinuerligt med att få hem så mycket spelare som möjligt från alla möjliga olika sätt. Alla bra före detta djurgårdare och Stockholmsspelare har vi en kontinuerlig kontakt med. Vi har kontakt med John
Normans agent också, och Staffan Kronwall. Alla de killarna är alltid intressanta, inklusive Jacob Josefson.

Joakim Eriksson träffar en rad NHL-svenskar årligen och det blir likadant sista veckan i augusti i höst då en procamp är inplanerad i Stockholm.
– Där har vi en träff varje år och pejlar av läget med dem som är i Nordamerika främst och som har en anknytning till Stockholmsområdet. Där finns det en del samtal som sker av den digniteten, säger Eriksson.

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln