HockeyNews
PLUS

EK: Så slutar SHL-säsongen 2020/2021

(15393) SHL-tips 2020/2021
Bildbyrån

Publicerad: 17 september 2020

FacebookXWhatsApp

På lördag smäller det. SHL-säsongen drar igång med fyra matcher, från Ängelholm i söder till Luleå i norr.

Hur ska grundserien sluta?

Det har blivit dags för Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, att leverera sitt tips.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


14 Oskarshamn


Kommentar: Det kan ta lång tid att etablera sig i SHL. Fråga Leksand. Förra säsongen tog Oskarshamn tio trepoängare på 52 matcher och bara 44 poäng. Klubben lärde sig säkert massor som man har nytta av den här säsongen. Men antalet matcher är fortfarande lika många, motståndet om möjligt ännu tuffare och laguppställningen ser tunn ut.


13 Malmö


Kommentar: Oscar Alsenfelt behöver hålla VM-klass i 40 matcher. Samtidigt behöver defensiven hålla lika bra som förra säsongen då MIF släppte in lika få mål, eller färre, än vad topp sex-lagen HV71 och Djurgården klarade av.

Nye huvudtränaren Joakim Fagervall har en tuff utmaning framför sig att rädda Malmö undan kval. Han ser säkerligen något roligare framför sig.


12 Linköping


Kommentar: Ett orosmoln dök upp på LHC-himlen med lite drygt en vecka kvar till nedsläpp, då förstemålvakten Jonas Gustavsson tvingades till en timeout på obestämd tid. Det gör att en till stora delar ny och osäkrare bild tecknas av Linköping.

Vilken nivå håller nödlösningen Jussi Rynnäs? Blir det kärlek direkt mellan Bert Robertsson och de fyra nya finländska nyckelspelarna? Kommer det att lossna för de spelare som hade en mellansäsong ifjol?


LHC avslutade starkt i våras. Ska lagkaptenen Jonas Junland leda ett importfyllt och på papperet förbättrat lag till SM-slutspel? Foto: Bildbyrån.


11 Djurgården


Kommentar: DIF har klokt nog krympt värvningsbudgeten med tanke på svårigheten att bedöma intäkterna. Men det har fått till följd att truppen är begränsad och för att nå målet – topp sex – behöver väldigt många spelare upp på högre höjder. Då får inte förstecentern och lagkaptenen Jacob Josefson missa många matcher på grund av skada. Det kommer att krävas rekordmycket både fysiskt och mentalt. Och utan publik på Hovet är Djurgården ett av de lag som drabbas hårdast utan den härligt hårda atmosfären.


10 Växjö


Kommentar: Tia ifjol, tia i år? Ja, frågan är om Växjö blir så mycket bättre, trots de enastående skickliga hemvändarna Joel Persson och Robert Rosén. Det är inget snack om att Lakers kommer att få en glimrande förstafemma. Kedjan med Rosén, Richard Gynge och Emil Pettersson har varit ostoppbar på försäsongen. Men sen då?

Det här tipset kan gå enormt fel OM Växjö och Sam Hallam får ihop det man har kapacitet för. De senaste två säsongerna har varit ett trendbrott – men åt fel håll. Det känns därför som att det är Växjö som ska upp till bevis.


9 Brynäs


Kommentar: Nye huvudcoachen Peter Andersson ska bli den förste sedan Thomas ”Bulan” Berglund 2017 som lär Brynäs som lag att hålla sig till ett konsekvent försvarsspel med en sällan skådad balans mellan noggrann säkerhet och sprakande kreativitet. Tiotusentals Brynäsfans ställer sitt hopp till Andersson och sportchefen Michael Sundlöv kan bara hålla tummarna att tålamodet räcker till.


8 Leksand


Kommentar: Redan efter några veckor på is under försäsongen har konkurrensen blivit så hård att forwarden Sebastian Wännström tackat för sig och flyttat till Björneborgsklubben Ässät i Finland. Nye huvudtränaren Björn Hellkvist gillar säkerligen drivet från unga Heineman och Åman. Kedjan Camper-Hrivik-Cehlarik håller superklass i SHL. Leksand har god chans att hamna före rivalen Brynäs i SHL för första gången sedan 2002/2003.


Ska lagkaptenen Patrik Zackrisson bli den som leder Leksand förbi Brynäs i tabellen för första gången sedan våren 2003? Foto: Bildbyrån.


7 Rögle


Kommentar: Okej, tappen av Roman Will, Kodie Curran och Ted Brithén tillhör de smärtsammaste i SHL. Det kommer förmodligen att märkas på resultaten. Men kvar finns en stark stomme och utvecklingsbara spelare på en rad positioner.  Ledarduon Chris och Cam Abbott har fått med sig lirare, klubb och fans på en spännande väg. Grunden är lagd för nya framgångar.


6 Örebro


Kommentar: Topp sex ska gå. Örebro har Jhonas Enroth i kassen och en briljant backbesättning med härlig mix.

Offensivt får örebroarna snudd på garanterat en lika häftig start som förra säsongen. Då som nu anförd av blixten Bromé. Kedjan med centern Rodrigo Abols, Mathias Bromé och Borna Rendulic har sett het ut med mycket tid i anfallszonen. Det blir inte roligt att tappa Bromé till Detroit, och kanske Abols till Florida, men visst finns det spelare på marknaden att fylla på med.


5 Skellefteå


Kommentar: Målvaktsparet Lindvall/Söderblom lär bli stabilt. Farten som har kännetecknat Skellefteå på 2010-talet finns där genom den yngre generationen med Broberg, Wilsby, Berggren, Olofsson och Sundsvik med flera.

Jesper Frödén fick ett genombrott ifjol, nye Tyler Morley kanske blir den hett efterlängtade förstecentern senare i höst och så vet man att det alltid går att lita på poängproducenterna Joakim Lindström och Oscar Möller.


4 HV71


Kommentar: HV andas optimism. Kanske är det energin från nye huvudtränaren Nicklas Rahm ihop med inhämtade chefen över backarna Stefan Nyman som bidrar till det? Målvaktsparet håller fin kvalitet, offensiven och powerplayspelet blir ruskigt svårt att hantera för motståndet. Och trots coronakrisen tycks HV ha pengar att krydda laget när så behövs. Det bubblar av förväntningar och förhoppningar på HV i Jönköping igen.


HV71:s unge förstecenter Lias Andersson har öst in poäng på försäsongen. Foto: Bildbyrån.


3 Frölunda


Kommentar: Med poängkungen Ryan Lasch borta och med honom de magiska passningarna får man leta efter andra spelare i Frölunda med den där touchen för spelet ishockey. Och man behöver inte leta särskilt länge. Ni har väl sett och följt Lucas Raymonds framfart på försäsongen? Klippet i skottet? Kanske noterat unge Modobacken Mattias Norlinders graciösa oberäknelighet? Jesper Sellgrens totala närvaro i spelet på isen? Kapten Joel Lundqvist kan se fram emot en ny spännande guldsatsning. Ska han bli mästare för femte gången?


LÄS MERPERSSON: Så slutar SHL-säsongen 2020/2021


2 Färjestad


Kommentar: Till våren är det tio år sedan Färjestad vann sitt senaste SM-guld. TIO år har gått sedan dåvarande lagkaptenen Rickard Wallin lyfte bucklan mot skyn i Karlstad. Det är lång tid.

Det har nu också gått några år med Johan Pennerborn och Peter Jakobsson som sportsliga huvudrollsinnehavare i FBK. Tiden, men framför allt lagbygget, ser moget ut för att vinna det största i svensk hockey. Bäst av allt med Färjestad är att det är ett målglatt och underhållande gäng att spana in. Vi hoppas alla få se fansen göra det på plats i arenorna inom kort.


1 Luleå


Kommentar: Serieseger i våras. Och SM-guld efter slutspelet? Det får vi aldrig veta på grund av den jävla coronan.

Men så mycket vet vi att Luleå har en tränare i Thomas ”Bulan” Berglund och en stark röd tråd i klubben, från dam till herr till junior som gör att stoltheten och närheten till Luleålagen är häftig att se utifrån.

Visst, Luleås SHL-lag har frågetecken likt konkurrenterna, men med en så grundmurad självklarhet att jobbet går först har Luleå skaffat sig rätt förutsättningar att hämta hem guldet till Norrbotten.


Till SM-semifinal: Luleå, Färjestad, Frölunda och HV71.


Till SM-final: Luleå och Färjestad.


SM-guld: Luleå.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln