HockeyNews
PLUS

CHL:s grundserie lottad – här är motståndarna för SHL-lagen

(28140) Champions Hockey League
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 24 maj 2023

FacebookXWhatsApp

TAMMERFORS. Champions Hockey League har lottats och det står nu klart vilka Färjestad, Skellefteå och Växjö får möta. 

För Skellefteå väntar bland annat ett tufft bortamöte med regerande mästarna Tappara. För Färjestad väntar bortaresor till Norge, Finland och Tyskland. 

Under onsdagen lottades grundserien av Champions Hockey League i finska Tammerfors. 

På förhand var det många ändringar i formatet till skillnad mot tidigare år. Dels hade antalet lag skalats av från 32 till 24. Dels spelas det inte längre som ett gruppspel utan istället som en sammanhängande serie med alla 24 lag.

– Jag gillar det. En rak tabell. Jag går igång på det, säger Växjös assisterande tränare Fredrik Hellgren till HockeyNews.se på plats i Tammerfors.

Trots att alla lag tävlar i samma tabell ska dock inte alla lag möta varandra. Utan varje lag möter tre lag på hemmaplan, och tre andra lag på bortaplan. När alla lag spelat sex matcher vardera rankar man lagen efter deras resultat och i slutspelet möts lag 1 mot lag 16, lag 2 mot lag 15 osv. I grundserien kunde lagen inte lottas mot ett lag från samma land, eller från samma rankingpot. 


– Det blir fler motståndare och att ha en gemensam tabell tror jag också blir lyckat. Det blir ett intresse runt alla lag och alla matcher på ett annat sätt, säger Skellefteås general manager Erik Forssell till HockeyNews.se.


Lagen delades på förhand in i fyra olika rankingpotter baserade på lagens resultat i ligan och ligans ranking. I den första rankingpotten fanns regerande mästaren Tappara samt vinnarna från de övriga fem högst rankade ligorna. I pott två fanns bland andra Skellefteå tillsammans med Biel-Bienne och Lukko Rauma. I pott tre fanns Färjestad. 

– Det var intressant. Jag gillar det nya upplägget. Jag tycker att det blir bra. Det känns som att det kommer att leva lite mer. Man kommer att vara mer intresserad av totaltabellen då det går i hela CHL. Sedan är det alltid kul att möta lite nya lag. Jag gillar också att de har dragit ner från 32 till 24 lag så det blir lite tajtare. Mer kvalitet, säger Färjestads huvudcoach Tomas Mitell till HockeyNews.se.


Han fortsätter:


– Vi hoppas att vi ska få med oss fansen hemma i Karlstad och få lite drag på det där. Det känns väl som den stora grejen för att ta nästa steg med CHL. Ser man på både fotboll och basket är det ganska stort med Euroleague och Champions League. Det vore häftigt med riktigt drag grunt turneringen.

Så här blev resultatet för de svenska lagen: 

Växjös motståndare: 
EHC Biel Bienne (H)
Rapperswil-Jona Lakers (H)
Aalborg Pirates (H)
ERC Ingolstadt (B)
Lahti Pelicans (B)
Stavanger Oilers (B)

Växjös assisterande coach Fredrik Hellgren om motståndet:

– Vi vet att schweiziska lag har jättebra kvalitet. Ålborg, där får vi nog en genomgång av (danske forwarden Joachim) Blichfeld vad vi behöver göra. Det blir roligt. Han kan ha genomgången innan matchen tror jag.

Skellefteås motståndare:
Dynamo Pardubice (H)
Rouen Dragons (H)
HC Innsbruck (B)
HC Kosice (B)
Tappara Tampere (B)
Red Bull Salzburg (H)

Skellefteås general manager Erik Forssell till HockeyNews.se:


– Det är kul att möta sex olika lag och mycket nya lag för oss också. Vi har spelat CHL ganska många år, det är som en del i uppstarten av säsongen att spela de matcherna. Då får man ut och resa.


Färjestads moståndare:

Aalborg Pirates (H)
Stavanger Oilers (B)
EHC Biel-Bienne (H)
ERC Ingolstadt (B)
Red Bull München (H)
Ilves Tampere (B)

Färjestads huvudtränare Tomas Mitell till HockeyNews.se:

– Jag vet inte hur många poäng som kommer att behövas för att bli topp 16, men det är väl som vanligt att man behöver vinna hemma. Det är betydligt tuffare borta. Det är min erfarenhet i Europa. Bra lag, lite blandat, Tyskland, Finland, Danmark och Norge. Sedan får vi se hur lagen är när de väl kommer på plats. Det är svårbedömt på förhand.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln