HockeyNews
PLUS

Björklövens backbjässe Rahimi – fruktad och älskad och nu i rekordform

(26289) Daniel Rahimi Björklöven
Kenta Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 26 januari 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Daniel Rahimi, 35, har vunnit SM-guld och knipit ett VM-brons.
Men hemma i moderklubben Björklöven har den 98 kilo tunga backklippan bara en sak framför sig – SHL.
– Det är mitt enda mål. Det är det jag strävar efter, säger han.

5–2-målet för Björklöven mot Djurgården på Hovet fick luften att definitivt gå ur Stockholmslaget. Daniel Rahimi fyller 36 år i april, men har aldrig gjort så här mycket poäng förut i sin karriär. På 38 allsvenska matcher har han bidragit med tre mål och totalt 17 poäng.

Men det är för sitt uppoffrande spel, sitt ledarskap och sina erfarenheter som han är som mest värdefull för Löven.

– Han utmanar oss coacher och han utmanar gruppen på ett extremt professionellt sätt, men är också en väldigt varm människa. Det i kombination och att han inte är mätt, han pratar om att han ska göra mer poäng. Han har slagit sitt poängrekord nu. Han är inte purung, men han har aldrig gjort så här mycket poäng någonsin. Det är saker som han jobbar på och vill bli bättre varje dag, säger Björklövens huvudcoach Viktor Stråhle berömmande om den nästan 100 kilo tunga försvarsklippan.

Daniel Rahimi flyttade hem till Umeå och Björklöven och har varit med och spelat två allsvenska finaler av de tre i följd som klubben har tagit sig till. Att ha en oöm pådrivare som endast har lagets bästa i skallen är oerhört värdefullt.

– Det är en ynnest att få jobba med en sån kille som är så pass rutinerad, men ändå vill lära sig mer och mer varje dag och sprider även sin kunskap till andra spelare. Så han är extremt viktig för Björklöven, fortsätter Stråhle.

För Daniel Rahimi, som både ger och tar smällar ute på isen, är just poänggörandet ett steg han har tagit. Det defensiva kunnandet har han alltid haft och det är det som har gjort att han vunnit SM-guld med Växjö, spelat slutspel med HV71, Linköping, Davos och Växjö och dessutom varit med i två VM med Tre Kronor.

Så att få pricka in lite mål med Björklöven i slutet av karriären är lite nytt för Rahimi. Han var iskall när han fick chansen att sänka Djurgården med sitt 5–2-mål.

– Jag får först en väldigt bra passning. Sedan hade jag en liknande situation i matchen där jag kunde ha hållit den någon sekund till och då hade jag haft samma läge, säger han ödmjukt och lätt självkritiskt.

– Det var skönt att den gick. Det gick inte jättefort, men det behöver inte alltid gå fort i hockey. Man får inte så många lägen så man får ta vara på dem. Jag var kall i alla fall. Det var bra.

LÄS MERIlska hos Djurgården efter omdiskuterade målet: "Ganska solklart"

Efter en förlust mot Djurgården på Hovet i höstas har Löven nu två klara segrar med 6–2 på Hovet och 7–3 hemma i Umeå.

– Det är klart, Djurgården är en toppkonkurrent i ligan och det är jätteskönt att slå dem. Sedan tycker jag att vi gör en riktigt bra match mot dem förra gången (7–3). Den här matchen har en lite annan karaktär där det är ganska jämnt, men vi har lite mer skärpa i avslutningsfasen och jag tycker att vi kanske är lite bättre i de avgörande lägena matchen igenom. Det är väl det som ger oss segern, men i övrigt är det en ganska spelmässigt jämn match.

Vad tycker du om årets upplaga av Björklöven?

– Jag tycker den är ganska lik var vi har varit de sista åren. Jag tycker att vi hittar sätt att vinna, speciellt de viktiga matcherna. Vi har en bra ”grit” i gruppen där vi aldrig ger upp och lyckas komma tillbaka i många matcher. Men vi är långt ifrån fullfjädrade och klara. Vi utvecklas hela tiden och vi kommer att fortsätta utvecklas hela vägen fram till slutet.

Behöver ni ytterligare nån ingrediens eller nåt som (sportchefen Per) Kenttä behöver hitta?

– Jag känner att vi kan bli bättre hela tiden. Även i den här matchen gör vi misstag som vi behöver släta över in i ett slutspel. Men vi är en mogen grupp och vet vad som krävs för att gå långt i ett slutspel. Det tycker jag är bra och det tycker jag vi bevisar (mot Djurgården), att vi kan prestera när det gäller som mest i de här viktiga matcherna.


Björklövenbacken Daniel Rahimi i närkamp med Djurgårdens lagkapten Marcus Krüger på Hovet. Foto: Bildbyrån.

Rahimi fortsätter:

– Specifikt vad vi ska förändra eller ingredienser det får vi se. Det är som en levande organism. Vi får se vart vi tar vägen.

Björklöven ligger tvåa i Hockeyallsvenskan och Modo har ryckt till en niopoängsledning. Men när det kommer till topplagens inbördes styrkeförhållande har Daniel Rahimi en lågmäld och lite försiktig uppfattning.

– Jag tror inte att man ska stirra sig blind på siffror. Jag är glad att vi vinner. Djurgården är ett bra lag. Jag tycker att de visar det idag. Det är en jämn och tät match. Det är klart, det är väldigt skönt för oss att komma ner och slå dem på bortaplan här på Hovet. Det gjorde vi inte förra gången vi spelade här, men nu gör vi det. Det här kommer vi att ta med oss framöver.

Rahimi konstatera också:

– Det är alltid skönt att slå de här lagen som är i toppen, framför allt på bortaplan, för då vet du att du kan vinna i deras hemmaborg.

Daniel Rahimi är numera 35 år och han har en spelstil som kostar kraft och sliter. Men det är å andra sidan inget man uppfattar som påfrestande för honom. Han spelar lite mer än 18 minuter per match, näst mest i laget, och det kan vara en fördel att inte behöva spela mer än så.

– Jag känner mig pigg och jag tycker att det är kul. Det är grymt roligt att spela i det här laget. Vi är en härlig grupp och man är tacksam för varje dag man får vara med. Man lär sig nya saker och får utvecklas. Så länge man gör det är det kul att spela hockey.

Har du någon förklaring till att du slår ditt poängrekord i år?

– Ah, jag får mycket pushning av alla våra tränare. Sedan att några poäng trillar in, det är inte min uppgift i grunden, men det är alltid kul att man kan utvecklas och jag hoppas att man är ett bevis på att det aldrig är för sent att bli bättre.

Rahimi medger att kroppen tar lite stryk.

– Hehe, man är inte purung och det är klart man känner av det. Framför allt imorgon är man lite extra stel. Sedan är det upp på hästen igen. Man får förbereda sig lite mer och vara mer noggrann.

Han och Björklöven skrev ett nytt ettårskontrakt i maj 2022 och det är så långt han ser in i framtiden.

– Jag försöker att inte tänka så långt fram. Mitt enda mål är att gå upp i år. Sedan får vi se efter säsongen vad som har hänt och var vi är då. Så får man ta beslut efter det. Men mitt stora mål är att gå upp. Blir det i år eller man kanske fortsätter och försöker igen, det får vi se.

Har du som mål att spela i SHL igen?

– Nej, jag har ett mål att gå upp i SHL. Det är mitt enda mål. Det är det jag strävar efter. Tar vi oss dit är jag väldigt glad, men för mig handlar det om den här säsongen och vinna och gå så långt det bara går. Tillsammans ska vi bära den här gruppen så långt det bara går.

Modo satsar stenhårt på att gå upp?

– Modo är bra. Vi har mött dem några gånger och det blir alltid jämna och täta matcher. Det finns många bra lag och jag tror det finns fler lag som kan utmana också. Jag tror att laget på papperet inte spelar så stor roll utan det gäller att få ihop allting till ett slutspel och jag tycker vi börjar ta steg dit, säger Daniel Rahimi.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln