Gustafsson inför deadline: "Frugan är nog mer nervös än jag"


21 februari 2020

CHICAGO. Klockan tickar allt närmare deadline för övergångar i NHL.

Erik Gustafsson är en av alla spelare som går runt och väntar på det där samtalet som kan förändra livet för både honom och familjen.

– Det är inte bara jag utan man ska tänka på familjen hemma också med två barn. Hon är nog mer nervös än jag, säger Gustafsson till HockeyNews.se.
Erik Gustafsson är på väg att avsluta sin femte säsong i Chicago Blackhawks organisation.

När HockeyNews.se träffar 27-åringen i klubbens nya träningsanläggning så är trycket på svensken stort.

Inte bara på grund av förlusten mot New York Rangers, när laget hade det riktigt jobbigt i tredje perioden, utan också på grund av Gustafssons kontraktsläge.

– Vår tredjeperiod var nog den sämsta hittills men det är inte bara det nu utan det är angående en trade också. Man är ju högt uppe i laget här så vi får se vad som händer här men dom är på en hela tiden och har varit det senaste tre veckorna så man är ganska van med frågorna nu, säger Gustafsson till HockeyNews.se.

Det nuvarande avtalet löper ut i sommar och svensken blir unrestricted free agent vilket gör honom het på marknaden. Samma sak gäller Robin Lehner som skrev ett ettårskontrakt med Blackhawks inför årets säsong och det är ingen vågad gissning att någon av dessa svenskar kommer att flyttas nu innan deadline på måndag klockan 21.00 svensk tid.

– Det är jobbigt. Man vet ju inte om man vaknar upp och får ett samtal och ska åka någon annanstans så det är lite annorlunda. Men jag försöker inte tänka på det men sen är det svårt att hålla det utanför hela tiden. Det är inte bara mig man ska tänka på utan familjen hemma med två barn och frugan. Hon är nog mer nervös än jag är, säger Gustafsson.

Hur känns säsongen för dig personligen?

– Jag hade en trög start men kom igång sedan. Jag tror jag tänkte för mycket i början på kontrakt och sånt men efter jul har jag blivit mig själv mer och är lugnare med pucken och bra i försvarsspelet och allt. Jag stressar inte upp mig så efter jul har det känts väldigt bra. Jag får ta det med mig och sen får vi se vad som händer men jag hoppas vi kan vinna matcher nu och få hugg på slutspelet.

Den här säsongen har också inneburit ett extra ansvar över den unga svenskduon Adam Boqvist och Alexander Nylander – två spelare som är på väg in i ligan och har placerats bredvid Gustafsson i omklädningsrummet.

– Jag vet inte vad man ska säga.. Nylander är som en liten tomte och går runt och inte riktigt vet vad som händer. Boqvist är likadan nästan. Dom håller på mycket med varandra och man märker att dom är lite yngre än jag men dom är sköna och kommer alltid med ett glatt leende på läpparna. 

Se hela intervjun med Erik Gustafsson i spelaren.