HockeyNews
PLUS

Ek: Det går inte alltid lita på det tränarna säger

(28915) HV71-Linköping krönika
Carl Sandin/Bildbyrån

Publicerad: 15 september 2023

FacebookXWhatsApp
HV71 tog ett jättekliv framåt jämfört med försäsongen.
Men förlorade.
Linköping gjorde tvärtom. Och vann.
Då var det en nöjd coach och en missnöjd. Men man kan inte alltid lita på det tränarna säger.

Linköping har ett tillräckligt bra spelarmaterial för att på allvar slåss om en plats i SM-slutspelet.

Med en målvakt som Marcus Högberg borde det snudd på vara en självklarhet. Men LHC har inte fått ihop helheten. På länge.

Årets försäsong har däremot varit ett trendbrott jämfört med förra sommaren och början på hösten. LHC har dra på trissor vunnit en massa matcher och det har sett lovande ut.

Därför var det Klas Östmans lag visade mot HV71 rätt ynkligt. Skrynkligt.

Och befriande nog är Östman en man som inte sopar in skit under mattan. Han säger som det är. Trots att LHC faktiskt v-a-n-n premiären mot HV med 3–2 på straffar efter en sen kvittering, två vackra straffmål och sen den där Högberg som tog 40 skott och två straffar.

Men Östman talar ur skägget:

– Jag tycker att vi spelmässigt är ganska långt ifrån vad vi har gjort under ganska lång tid både spelet med puck och spelet utan puck. Jag tycker att vi är lite fega. Jag tycker att vi på nåt sätt försöker vara perfekta och hamnar i nån sorts tvekan. Jag tycker HV, framför sista två perioderna, är betydligt bättre än vad vi är.

Klart att Östman var nöjd med de två poängen. Överlycklig för att LHC har Marcus Högberg. Och troligtvis också rätt nöjd med hur det städades framför Högberg i 65 långa minuter.

Men LHC kan glömma slutspelet nån gång efter nyår om man inte kaxar till sig. Spelar mer som nye centern Remi Elie. Med pondus, jävlaranamma och rappa ben.

##Annars riskerar LHC att bli som de stackars grävlingarna som i blindo försöker springa rätt över E4:an i höjd med Ljungsbro.

##Överkörda.

Remi Elie tog för sig mot HV i ett försök att leda Linköping in i SHL-säsongen med en tro på spel i april. Han fick däremot snabbt tuffast tänkbara tuggmotstånd.

LÄS MERMest istid för Strålman – men kan petas från powerplay

För när Elie hade flyttat på en motståndare i HV71 dök Tommi Tikka upp och ställde Remi Elie i ett hörn som om han var en uppochnedvänd golvmopp.

##HV71-publiken kommer att lära sig att tycka om Tommi Tikka.

En finsk jordfräs som går på svartbolmande diesel.

De andra finländska centrarna, Henrik Borgström och Joonas Nättinen, får sköta fin(n)liret.

Borgström hade så många målchanser mot Linköping att det var overkligt att inte nån av de åtta puckarna mot Högberg ramlade in. Kedjan med Borgström, Isac Brännström och André Petersson skapade så mycket att det borde ha räckt till tre poäng.

Och då var André Petersson inte ens bra. Inte André Peterssson-bra och det är inte undra på eftersom han knappt hunnit knyta skridskorna efter skadan på VM i våras.

HV71-tränaren Tomas Montén var nöjd. Trots förlusten. Inte med själva förlusten givetvis, men det var väldigt mycket i spelet som var så mycket bättre än bara för några dagar sedan då det blev ett bottennapp i genrepet mot Malmö.

– Jag tycker att det var en bra premiär för oss. En bra förstamatch. Vi har inte spelat så mycket med ordinarie lag. Nu har vi en borta fortfarande (Oliwer Kaski) idag, men det har varit väldigt mycket in och ut så det var positivt, säger Tomas Montén.

En missnöjd vinnare i Östman, således.

Och en nöjd förlorare i Montén.

Typiskt tränare.

Men det är förstås inte hela sanningen. I det långa loppet är tränare mer nöjda med poängen och så får det se ut som hej kom och hjälp mig. Än att spela brallorna av motståndarna utan att kunna dra nytta av det.

– ”Högga” är bra i målet, tyvärr. Det har vi sett förut, suckade Montén i alla fall lite missbelåtet efter förlusten.

Att Anton Strålman blir en enorm tillgång i SHL visade han direkt. Han vikarierar på Oliwer Kaskis plats i powerplay och riskerar att få kliva åt sidan när Kaski är tillbaka mot Färjestad på torsdag.

##Men behåll Strålman i powerplay, säger jag. Det går att hitta ett antal spelare att flytta på istället för den puckskicklige och så förståndiga backklippan.

I HV gjorde Joni Ortio en riktigt bra comeback i målet. Bobby Nardella visar skön skicklighet med pucken även om han spelar med knappa marginaler. Radan Lenc har tagit ett kliv framåt jämfört med förra säsongen och Joonas Nättinen går inte att känna igen – så mycket bättre är han.

I Linköping visade Ty Rattie klass som den måltjuv han är. Gillade också backarna Linus Hultström och Jesper Pettersson.

– Vi krigar. Det har vi bestämt oss för att vi ska göra varenda minut den här säsongen och jag är väldigt glad för poängen. Nu har vi spelat premiären färdigt och det är jag också glad för, summerar Klas Östman pricksäkert LHC:s seriestart.

##För innerst inne finns det nog inte en tränare som sover dåligt om natten med två poäng under premiärkudden.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln