HockeyNews
PLUS

Ek: Om det inte vänder nu för Färjestad så vänder det väl aldrig

(21474) Joakim Nygård/Färjestad
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 4 december 2021

FacebookXWhatsApp

Guldkandidaten Färjestad åkte till Oskarshamn som en mer eller mindre uträknad underhund.

Och skrällvann!

Så knäppa var förutsättningarna inför nedsläpp.

Om det inte vänder nu för Färjestad så är det väl helt enkelt så att det vilar en förbannelse över den här säsongen. Med tanke på det lag av stjärnspelare man har.


För efter en höst som har sett ut som en barfotavandring uppför en grusbacke utan slut är det mentala trendbrott som det borta mot Oskarshamn som kan få en säsong att vända till något bättre.


##Det mesta kan egentligen bara bli bättre för Färjestad.


Inför mötet med formstarka seriefemman Oskarshamn talade så gott som allt för smålänningarna.


De hade självförtroendet efter fyra raka segrar. De har blivit respekterade och hyllade av allt och alla den senaste tiden och fått det beröm man gjort sig så förtjänta av.


Oskarshamn har också ett skadefritt och högpresterande kollektiv.


Färjestad?


De hade bara med sig elva forwards till Oskarshamn. Inklusive SHL-debutanten Sigge Grunditz och 17-årige Martin Johnsen.


##Kolla in skade- och sjukdomslistan:

##Victor Ejdsell, Carl Jakobsson, Michael Lindqvist, Daniel Viksten, Jens Westin, Mikael Wikstrand och Per Åslund.


Det är SJU tunga avbräck det.


Men eftersom Färjestad har ett oerhört starkt lag på papperet så finns det mycket kvalitet när spelarna är ute på isen och gör det som förväntas av dem.


Som i Oskarshamn. Färjestads spelare hade nog en gång för alla snackat ihop sig, betonat att hålla det enkelt och se till att ”överleva”.


Och det blev ju jättebra!



Färjestad steg in på isen i Be-Ge Hockey Center som SHL:s sämsta lag i både boxplay och powerplay.


I den första perioden städade FBK undan först en utvisning och sedan ytterligare en och höll tätt med hjälp av den lätt utskällda lyxvärvningen Dominik Furch i målet.


Med bara tio sekunder kvar svischade Joakim Nygård in sitt nionde SHL-mål och det var gôtt det. I pausintervjun i C More muttrade han något om att ”kriga som satan”.


Det var exakt vad Färjestad gjorde.


Och höll sig till sitt noggranna och fina passningsspel var precis vad Oskarshamn INTE gjorde. Backen Brian Cooper har inte såsat runt med pucken speciellt mycket, men när han gjorde det den här eftermiddagen kostade det ett baklängesmål.


Gustav Rydahl, den väldige, tryckte in 2–0 ur snäv vinkel och fick målvakten Joe Cannata att se väldigt liten ut.


Färjestad funderade inte. Färjestad spelade ut. Och förmodligen var det också det som fick spelet i powerplay att flyta på – och ge utdelning.


Inom loppet av mindre än fem minuter i den andra perioden gjorde både Joakim Nygård och Marcus Nilsson var sitt mål i numerärt överläge.


För även om Färjestad saknade stjärnspelare så kunde coachen Johan Pennerborn ha en powerplayenhet med Jesse Virtanen, Joel Nyström, Marcus Nilsson, Jacob de la Rose och Joakim Nygård.


Det är högsta klass. Och de kvarvarande ledande spelarna gjorde sitt jobb fullt ut.


Dessutom hade Joel Nyström tre assist mot Oskarshamn efter att ha gjort mål både mot Skellefteå och Leksand. Två mål och tre assist på tre matcher – vilken vecka för den JVM-aktuelle backen.


Marcus ”Lilliz” Nilsson kunde ha blivit tvåmålsskytt i Oskarshamn, men han nöjde sig med ett powerplaymål där han plöjde fram som en machete genom en plastburk med kalvsylta.



Linus Johansson prickade in 5–0 som för att understryka att det är Färjestad som är guldkandidat i SHL. Inte Oskarshamn.


Men visst kan även Martin Filanders lag ha en dålig dag på jobbet. Mer än så behöver den här knäppen på näsan inte betyda.


För Färjestad kan vinsten vara värd så mycket mer. Det som inte skulle gå gick ju alldeles utmärkt.


##Noll mål bakåt i boxplay. Två mål framåt i powerplay. Första nollan för Dominik Furch.


Så länge man jobbar hårt, litar på sina instinkter och sin skicklighet och låter resten komma av sig själv.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)