HockeyNews
PLUS

Ek: Han kunde ju ha varit lite gladare. Kan man tycka.

(19466) Dennis Everberg/Rögle
Petter Arvidson/Bildbyrån

Publicerad: 6 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Det var en styrkedemonstration. Rögle har därför vunnit sin första SM-final i ishockey.

Om skåningarna spelar som hemma i Ängelholm denna bitande kalla majkväll kommer Rögle även att vinna årets sista finalmatch.


Som en påminnelse om att en SM-final inte är över förrän den sista matchen är spelad stod Röglecoachen Cam Abbott i C Mores intervju efter två perioder med stadig svart blick och med en lätt rynka mellan ögonbrynen.


Då hade Rögle en fullständigt odiskutabel 3–0-ledning efter 40 minuter.


##Han kunde ju ha varit lite gladare. Kan man tycka.


Men Cam Abbott är för slipad för att slappna av mitt under en pågående SM-final mitt under en brinnande finalserie. Garden hålls högt. Det gäller att vara på sin vakt. Förbereda sig för nästa gåta. För i det vi kallar slutspelsbubblan är alla inblandade tillfälligt Fångar på fortet.


##Ena kvällen är man hjälte. Men passar man sig inte kan man vara syndabock bara några dygn senare.


Så var det för Växjöbacken Hardy Häman Aktell. I Växjö sköt han 3–2 i sudden death och gav med det målet Lakers en 2–0-ledning i finalserien.


Men i Ängelholm fick både han och hans Växjö en betydligt hårdare nöt att tugga på. Det var han förberedd på. Växjö visste vad som väntade. Rögle skulle ge dem ett helvete.


Vete tusan om det var därför som Växjö höll en aning hårdare i klubbskaften. Slarv i powerplay ledde till ett kontringsmål och 1–0 för Rögle där boxplayjättarna Mattias Sjögren och Dennis Everberg hjälptes åt att spräcka nollan på Erik Källgren.


Och så var det Hardy Häman Aktells tur att genomgå förvandlingen från hjälte till syndabock. Everberg stressade Växjös succévärvning från Björklöven till att slå en felpass i egen zon rakt in framför eget mål och där gjorde Daniel Zaar resten och så var det 2–0 till Rögle i den första perioden.


Efter det var det mest bänk för hjälten från finalmatch 2.


Rögle ökade trycket ytterligare i den andra perioden och pressade Växjö att ta utvisningar genom hög forechecking, vunna närkamper, puckvinster, vilket ledde till våg efter våg så att Växjös försvarszon såg ut som en storm i Skälderviken.


Adam Tambellini smällde in 3–0 i powerplay och det var efter detta mäktiga övertag i boxplay, powerplay och spel fem mot fem som Cam Abbott inte tog ut någon seger i förskott.



5–1-vinsten i Ängelholm var en påminnelse om hur bra Rögle är när laget drar nytta av sitt energifyllda och roliga spel. Effektivitet är så otroligt viktigt när det handlar om att spela hem ett SM-guld.


I en SM-final är alla nerver som bortblåsta. Där är det två lag som har ett så starkt självförtroende att man inte funderar på vad som kan hända om man misslyckas med en passning. Skit händer. Nu vet Hardy Häman Aktell hur det känns att gå från en hjälteroll till en plats i skuggan.


Ny match på lördag. Ny chans att bli hjälte.


I Rögle kryllade det av dem helt plötsligt. Christoffer Rifalk vann sin första finalduell med Erik Källgren.


Fjärdekedjan i Rögle med Matson, Ferguson och Bristedt vann sin match i matchen mot Växjös annars så magnifika städpatrull där Erik Josefsson och Martin Lundberg gör så mycket nytta.


Av Växjös två toppkedjor märktes inte mycket. Fortfarande är det Pontus Holmbergs kedja med Fredrik Karlström och ende Växjömålskytten för kvällen, Marcus Sylvegård, som leder lagets offensiv. På papperet är det tredjekedjan.


##Klassbacken Joel Persson var inne på fyra av de fem baklängesmålen och var minus tre i matchen och då hade han ändå en fin assist till Sylvegårds 3–1-reducering.


Rögles seger och Växjös förlust var precis vad den här SM-finalen behövde. Ovissheten är tillbaka. Ska Rögle kvittera på lördag? Flytta över det mentala övertaget till sin sida och så får Sam Hallam komma med ett motdrag på måndag hemma i Vida arena.


Eller ska Växjö göra som Växjö gör och skaka av sig den här torsken för att sedan åka hem med matchbollar från Ängelholm på lördag kväll?


Har inte en susning.


Och det är det som bidrar så starkt till min förtjusning.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)