HockeyNews
PLUS

Ek: Ängslan, oron och tveksamheten fäller HV71 gång på gång

(19119) Brynäs/Simon Bertilsson
Mathias Bergeld/Bildbyrån

Publicerad: 15 april 2021

FacebookXWhatsApp

HV71 trampar yttervarvet till Hockeyallsvenskan. Spelet går Vättern runt – och så har det sett ut sedan i höstas.

Brynäs och Samuel Ersson har målet, kvalet och SHL-platsen under kontroll.


Josef Boumedienne och Nils Ekman är en match ifrån utfört uppdrag. Brynäs nödlösning för att hänga kvar i SHL är på väg att bli lyckosam.


Utan coachning på seniornivå eller erfarenhet från att stå i hockeybåset när det behövs blixtsnabba beslut i kritiska lägen har Boumedienne och Ekman tillsammans med Mikael Holmqvist och övriga coachgänget – målvaktstränaren Micce Andreasson gör sitt sjunde kval – lugnt och metodiskt sett till så att matchplanen är tydlig, funktionell och effektiv.


Det är tillåtet att lyfta ut puckar. Kanske hela vägen till icing. Säkra defensiven först och se till att hjälpa målvakten Samuel Ersson att vinna. Till varje pris.


I offensiven har Emil Molin klivit in i förstakedjan med Greg Scott och Anton Rödin och Molin har varit den offensiva skillnaden i den här serien av matcher i SHL-kvalet.


Borta mot HV71 den här torsdagskvällen bevisade till slut Brynäs att ett ångestfyllt kval visst kan bjuda på underhållande hockey. Nu har man ju efter tre 2–1-matcher visserligen lärt sig att sänka kraven på… allt sådant som hör play off-hockey till, men Brynäs körde på rätt hårt mot HV i Husqvarna Garden.


Tog initiativet. Vågade mer. Delade ut första tunga tacklingen, Emil Molin (!) mot Simon Önerud och visade att självförtroendet är starkt (?). Åtminstone skickade Brynäs den signalen till HV71-lägret.


Brynäsbacken Kristofer Berglund hakade på lite senare och snudd på manglade HV71-forwarden Filip Sandberg.



Det har inte varit avgörande att få det första målet i de här kvalmatcherna, faktiskt nästan tvärtom, eftersom lagen har orkat vända och vinna med 2–1 utifrån ett 0–1-underläge i två fall av tre. Men just den här gången var det en skön kick för Brynäs när Simon Bertilsson stänkte in 1–0. Målet kom när Brynäs var på gång och hade precis fått ett mål korrekt bortdömt.



HV71 var darrigt vid första nedsläpp och det tog fyra minuter innan man kunde släppa loss och skapa något. Men HV:s giftiga målchanser i den här matchen och egentligen hela den här säsongen har varit ganska lätträknade.


Det är för många spelare, även Anton Wedin inkluderad, som inte tillräckligt ofta tar sig in på insidan av sina motståndare i anfallszonen och därifrån skaffar sig de lägen som behövs för att göra mål i SHL numera. Brynäs skär av skottlinjer effektivt. Styr bort HV-spelarna mot Rosenlunds sandbankar. Mot stupet ner i Vättern.


Och kampen framför motståndarmålen får helt enkelt någon annan ta.


Problemen med uppspelen, vad backarna ska hitta på med pucken när de sätts under press, har varit en skräckhistoria utan (lyckligt) slut.


Och om HV var svajigt i den första perioden den här kvalkalla apriltorsdagen blev det än värre i den andra perioden. Närmare än ett skott i insidan av Erssons stolpe i powerplay kom inte HV71 och då var det Fredrik Forsberg som var skytt. Som så många gånger förut den här misslyckade HV-säsongen.


Forsberg har blivit styvmoderligt behandlad för att han inte anses vara tillräckligt bra i spelet fem mot fem. Och visst har han en del brister där, det medger han själv, men trots begränsat med speltid är Leksands-Forsberg den som smällde in flest mål för HV i både grundserie (17) och har gjort ytterligare två i kvalet.


Varken den sedan i januari sparkade Nicklas Rahm eller efterträdaren Stephan Lundh har på riktigt trott på Forsberg. Däremot har spelare som Niklas Arell och Jesper Kokkonen – bevisligen inte SHL-mässiga spelare – fått chans på chans, match efter match och de har inte tagit hand om sin istid.


##HV har byggt ett lag utan tillräckligt många och tillräckligt starka ledare i spelargruppen. Både Martin Thörnberg och Oscar Sundh fick kicken inför säsongen.


##Hur mycket det har skadat laget och hur mycket andra har pumpat på för HV blå i laget vet bara de inblandade själva. Men resultatet kan vi alla se.


Backen Eric Martinsson har varit som en ledare och spelat på en hög nivå under större delen av säsongen. Men här i kvalet har han inte orkat hålla sig kvar på den där toppnivån och det kan vara en konsekvens av hårt matchande länge.


Martinsson stod för en symbolisk miss i uppspelet före Brynäs 2–0 där han spelade pucken till synes planlöst rätt in i banan vilket ledde till en Brynäskontring och Daniel Mannberg pricksköt snyggt 2–0 i HV-målvakten Jonas Gunnarssons plockhandskkryss.


HV71 är en förlust ifrån Hockeyallsvenskan. När Filip Sandbergs reducering till 1–2 underkändes för hög klubba utan att det gick att urskilja riktigt varför på de bilder som vevades i C More gick luften ur detta HV.


”Lillis” Lundh såg rejält uppgiven ut i båset. Energin borta. Och kort efter gjorde ur-Brynäsaren Johan Alcén 3–0 som tack för den lilla lilla istid han har fått av Boumedienne och Ekman.


Brynäs har via 4–1 i Jönköping skaffat sig matchbollar och en 3–1-ledning som kan slås in redan på söndag i Gävle. Väldigt mycket talar för att Brynäs tar den chansen.


HV71 – som klubb – har två dagar på sig att försöka göra någonting som kan rädda laget kvar i SHL.


Men det måste vara något och någon som andas optimism. Framtidstro.


Ängslan, oron, tveksamheten, prestationsångesten och att lägga över ansvaret på någon annan är det som fäller HV71 gång på gång. Tecknen har funnits hos spelarna sedan i höstas.


Att HV inte har rättat till problemet är också det som är oerhört nära att skicka laget till Hockeyallsvenskan.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)