HockeyNews
PLUS

LINDQUIST: Grattis Victor - nu är du lika stor som dina hjältar

(15597) Löntas lista
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 29 september 2020

FacebookXWhatsApp
Victor Hedman har drömt om Stanley Cup – men jag tror aldrig att tänkt tanken på att bli lika stor som sina hjältar.
Ändå är det precis det han nu är.
1996 tog Peter Forsberg Stanley Cup-pokalen till Örnsköldsvik och en femåring från Varsberget fick se den stora silvertingesten på nära håll. När han växte upp till att bli en av Sveriges största talanger någonsin så började han kunna drömma om att en dag få vinna den.

När han slog sig in i NHL blev den drömmen ett mål, och för varje år som gick – och för varje frustrerande besvikelse hans lag fick utså – så blev fokuset på det enda målet ännu starkare.

Nu är han där.

Victor Hedman är en Stanley Cup-mästare – och det kunde inte ha hänt en bättre person.

Har människan Victor Hedman någon svaghet så är det möjligen att han är för snäll. Han är ödmjukheten personifierad, någon som helst lever sitt liv utanför strålkastarljuset och gör så mycket för människor som aldrig når offentlighetens ögon.

Men när han väl står i publikt fokus så är han en fantastisk ambassadör för sporten, för Tampa, för Sverige – och för vår kära hemstad.

Victor älskar Örnsköldsvik. Han älskar att vara här, att ge tillbaka till staden och jag hoppas att varenda nolaskogsare därute verkligen lyfter blicken och förstår hur stor han är.

Jag hoppas att Victor själv gör det.

Ni vet alla att den här pappersbruksstaden med sina 30 000 invånare har producerat ett antal världsstjärnor som rent matematiskt inte borde vara möjligt. För oss som växte upp här under 90-talet och början på 00-talet så var Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Sedin de som gav oss något som gjorde oss speciella.

Foto Bildbyrån

De gjorde det lite lättare att ha stora drömmar, att våga sätta mål andra skulle kalla orealistiska. Att för en pojke från Varvet drömma om att bli världens bästa back och en Stanley Cup-mästare.

Men jag törs nästan lova att han aldrig drömt om att bli lika stor som sina hjältar. Det måste ha tett sig som en omöjlighet.

Och ändå är det precis där vi är nu.

Victor Hedman är en världsstjärna, en spelare som för med sig en sådan respekt i Nordamerika  och bland sina kollegor att vi här hemma i Sverige inte riktigt förstår det. Victor har varit den över tid bästa backen i NHL de senaste fem åren, och han har lyckats prestera bäst när det behövts som mest – hade Tampa slagit Chicago 2015 hade han vunnit Conn Smythe Trophy redan då, och ändå så hittade han ett sätt att vara ännu bättre det här slutspelet.

Det är så bra att det kan te sig overkligt.

Det är så bra så att det oundvikligen kommer att tända drömmar.

Det är så bra att du är där nu Victor, på den plats du nog aldrig ens drömt om, på samma nivå som dina hjältar.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)