HockeyNews
PLUS

LÖNTAS LISTA: Grundserien är avslutad – här är Sveriges All Star Team – del 2

(14112) Löntas lista
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 31 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Det är dags – vi ska köra den svenska All Star-femman för säsongen 2019/20.
Jag gissar att åtminstone något namn kommer förvåna er.

LÄS MER: Löntas Lista: Grundserien är avslutad - här är Sveriges All Star Team del 1 


Med grundserien officiellt avslutad har jag beslutat att utse svenska All Star-team. I går så tröskade vi oss igenom B-laget (ett rätt skapligt sådant, minst sagt) och i dag är det dags för gräddan av gräddan.

Jag kommer också att omnämna några bubblare på varje position, så att ni får veta hur jag resonerat när jag uteslutit diverse spelare som ni kanske saknar. 

Förtydligande: liksom i All Star-röstning efter säsong så måste man hålla sig till position på forwardsen. Man separerar alltså vänster- och högerforward samt center.

Så ni vet.

Det har varit en omvälvande säsong för Jacob Markström. Foto: Bildbyrån

Målvakt: Jacob Markström


Canucks är ett lag som tagit steg i rätt riktning men de innehar fortfarande ett av de svajigaste försvaren i ligan och mannen som pudrat den galten såpass att det blev ett slutspelslag av dem är Jacob Markström, Canucks viktigaste spelare den här säsongen.

Enligt ansedda analysbolaget Clear Sight Analytics är Markström den målvakt i ligan som räddat flest mål för sitt lag (baserat på faktiskt räddningsprocent kontra förväntad räddningsprocent). 

Han har alltid haft en förmåga att göra fantastiska räddningar och har de senaste åren adderat en helt annan täthet till sitt spel. Det i kombination med hans höga arbetskapacitet gör honom till en värdig Vezina-kandidat – och adderar du hans stora ledarroll i ett ungt Canucks-lag så har en spelare som verkligen förtjänar den här platsen.

Bubblare:

Det är inte mycket att orda om här, Markström och Lehner var i en klass för sig. Henrik Lundqvists svåra situation i Rangers är väldokumenterad. Linus Ullmark gjorde inte en dålig säsong i Buffalo, men man hade hoppats att han hade kunnat koppla lite mer av ett grepp om kassen där.

Skapliga backar här; Victor Hedman och Erik Karlsson. Foto/Montage: Bildbyrån

Backar: Victor Hedman, Erik Karlsson


Det Victor Hedman har åstadkommit den här säsongen är nog det bästa vi sett av honom på länge – kanske till och med bättre än när han vann Norris 2018. 

Han har en strålande underliggande profil med 55,91 procent i förväntad målfördelning (bäst av Tampas backar) och det har gett resultat då Tampa varit enorma +27 med honom på isen i 5v5.

Han har vidare getts ett större defensivt ansvar än i fjol (och gjort det med den äran) men samtidigt producerat 55 poäng på 66 matcher vilket är tredje bäst av alla backar. Hedman klev fram som en riktig ledare när Tampas spel inte klickade under hösten och var då den kanske enda av lagets stjärnor som kom upp i bra nivå spelmässigt.

Jag gissar att han kommer in på en tredjeplats i Norris-omröstningen, efter Roman Josi och John Carlson.

***

Kravbilden på Erik Karlsson är skyhög och det gör att vi nog är tämligen orättvisa när vi bedömer hans prestation.

Det här är hårda fakta om Erik Karlsson: I ett riktigt blekt San Jose gjorde han ändå 40 poäng på 56 matcher, för ett poängsnitt per match värt 0,71 vilket är näst högst av alla svenska backar i ligan.

Han var visserligen –3 i spel fem mot fem, men då ska man veta att han var på positiva värden i både skottförsök och förväntade mål. Och vi ska samtidigt ha klart för oss att Sharks varit ett väldigt, väldigt klent lag utan honom. Jag nämnde att Karlsson var –3 i 5v5. Utan honom var Sharks –36…

Lägg därpå till arbetsbördan han har dragit. Hans 24.31 var näst högst per match av alla svenskar och då kom 2.35 i boxplay (sexa bland svenskarna). Han fick dessutom inte de mjukaste, offensiva minuterna i Sharks (de fick Brent Burns).

Karlsson hade inte en bra start på säsongen och han kom inte upp i nivå sett till vad vi har vant oss med, men om man bara kollar på prestation och inte förväntningar så är det svårt att säga att någon annan svensk back förutom Victor Hedman hade lika bra resultat som honom.

Bubblare: Rasmus Dahlin gjorde en fin avslutning på säsongen och 40 poäng på 59 matcher imponerar men han var lite trögstartad och spelar fortfarande skyddade minuter – och kom faktiskt inte ens upp i ett snitt på 20 minuter per match. Oavsett om det var rätt eller fel av Ralph Krueger att inte ge honom större ansvar så är det vad som krävs för att ta sig in här. 

Oscar Klefbom gjorde också en imponerande säsong för Edmonton. Han snittade mest istid per match av svenskarna med 25.25 och 34 poäng på 62 matcher är ett bra resultat. Det räckte dock inte hela vägen.

Jag vill även ge ett hedersomnämnande till Jonas Brodin som gjorde sin bästa säsong på många år. Jag ser fram emot att se honom bygga vidare på det. 

Poängstarka lirare det här. Foto/Montage: Bildbyrån

Forwards: Filip Forsberg, Mika Zibanejad, Elias Lindholm


Nog hade man förväntat sig mer än 21 mål och 48 poäng på 63 matcher av en spelare som Filip Forsberg, men det var alltjämt bäst av Nashvilles forwards. Trots David Poiles ständiga försök att försöka plocka in spelare som ska bli den stjärnan som tar dem till nästa nivå (Ryan Johansen, Kyle Turris, Mikael Granlund och nu senast Matt Duchene) så är och förblir Filip Forsberg Predators bästa forward.

Även om han har problem med jämnheten så är han till synes ostoppbar när allt faller på plats. Man önskar bara att han kunde hitta lite mer jämnhet i sitt spel.

Det som fick mig att välja honom före Landeskog var att han förväntas driva en förstakedja på ett sätt som få andra ytterforwards i ligan gör.

***

Med all respekt för Elias Petterssons fina säsong så var centerpositionen given. På bara 57 spelade matcher vann Mika Zibanejad den svenska mål- och poängligan med 41 baljor och 75 pinnar. Han var sjua i hela ligan i poäng per match (1,32) och bäst av alla i mål per match (0,71).

Den offensiva kombinationen hade varit nog, men Mika var åtta i ligan i boxplaytid per match (2.37) och drog ett jättelass defensivt då Artemi Panarins kedja fick de göttigare minuter i fem mot fem.

All den potentialen man sett i Mika – kraften och farten, skottet och tekniken, spelsinnet och arbetskapacitet – föll på plats den här vintern. Han var helt enkelt enastående den här säsongen.

***

Jag visste inte riktigt var jag skulle placera Elias Lindholm, då han inledde säsongen som högerytter men efter coachbytet i Calgary fick spela en hel del center. Givet att han också står listad som center på NHL.com så borde han kanske räknas dit – men jag ville så gärna klämma in honom så han får gå på kanten. Han stod också för sina kanske mest imponerande insatser som vinge.

Jag tänker på hösten då Flames och deras stjärnduo Gaudreau-Monahan kraftigt underpresterade och Elias själv drev förstakedjan och vann många matcher åt Flames med avgörande aktioner.

Utöver 29 mål och 54 poäng på 70 matcher så var han sina vana trogen också en pålitlig defensiv pjäs med över två minuter per match i boxplay och i mitt tycke var han Flames bästa forward. Att överglänsa en trio som Johnny Gaudreau, Sean Monahan och Matthew Tkachuk är inte fy skam. 

Elias mångsidighet och sättet han tvingades driva laget gör att han är före Nylander för mig, även om den senare var ett litet snäpp vassare produktionsmässigt.

Bubblare VF: I går nämnda Andre Burakovsky och Victor Olofsson kommer närmast, där båda har haft fina offensiva säsonger. För dessa två återstår nu bara att bevisa att det här är en nivå de konsekvent kan producera på i världens bästa liga – och att utveckla de delarna av spelet som inte rör poängproduktion.

Bubblare C: Nicklas Bäckström gjorde kanske inte sin allra starkaste säsong men han är alltid bra och är alltid med i en sådan här diskussion. William Karlsson har också etablerat sig som en riktigt bra tvåvägscenter ligger runt 20 mål och nosar på 60 poäng, och det är verkligen inte fy skam.

Bubblare HF: Jakob Silfverberg var den kanske bästa spelaren i ett svagt Ducks-lag där. Patric Hörnqvist har producerat bra sett till ålder och milen på hans kropp, men hans peak är så klart förbi. Viktor Arvidsson hade inte sin bästa säsong.

Så, med det sagt så här vi här det svenska All Star-laget i NHL säsongen 2019/20:

Jacob Markström

Victor Hedman–Erik Karlsson

Filip Forsberg–Mika Zibanejad–Elias Lindholm.

***

Riktigt bra! Värd en kall öl  – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)