HockeyNews
PLUS

Bjurman: "Under några få timmar kan hela NHL-kartan ritas om"

(12772) Bjurman-trade
HockeyNews.se/Bildbyrån (montage)

Publicerad: 23 februari 2020

NEW YORK. I morgon får NHL:s general managers se till att hålla tungan rätt i mun.

Annars kanske de plötsligt svarar ”ja” när någon erbjuder dem en Matt Duchene och det är inte med den sortens överreklamerade namn man lägger Stanley Cup-pussel. Det är med perfekta komplement som Michal Kempny.
Bjurmans krönika presenteras av Watch It Live 

Vi är alltså, inom ett dygn, framme vid trade deadline och två tankar slår mig spontant.

1. Satan vad snabbt tiden går ändå. Det känns som det var alldeles nyss vi satt och tittade på öppningsmatcherna i grundserien och tyckte att denna årliga brytpunkt, den som markerar att spurten mot Stanley Cup-slutspelet börjar på allvar,  kändes så oerhört avlägsen. Men vi har alltså redan hunnit klippa juluppehåll, Winter Classic och All Star-helg och är här nu. Gud, eller vem det nu är som sköter klockan, tycks ha lika bråttom som Connor McDavid.

2. Tänk att jag lyckades leva så länge utan att förstå vilken omvälvande happening  NHL:s trade deadline är. För så var det. Även innan jag flyttade hit för femton år sedan såg jag på NHL med de stora ögon som bara exotiska under kan orsaka, men så här i efterhand förstår jag ju att jag hade blott marginell koll och denna högtid passerade varje år utan att jag ens var medveten om det. Nu är det största kahuna-burgaren i hela almanackan  – vid sidan av första playoff-dagen, sista finalkvällen, morgonen när sommarens roadtrip börjar och natten när vännerna i exklusiva sällskapet ”Ola Berglunds Fisksoppa” sammanstrålar för årlig supé på Manhemsvägen i Falun.

NHL:s All Star-helg är en av alla happenings som hunnit avverkas denna säsong. Foto: Bildbyrån

Under några få timmar kan hela NHL-kartan ritas om och förutsättningarna förändras fullständigt. En eller ett par affärer får styrkeförhållande att skifta och plötsligt är lag som nyss såg lite för ihåliga ut redo för en seriös Stanley Cup-attack – och andra har blivit frånåkta utan skridskor på fötterna.

Men det är inte bara konsekvenserna av det som händer som kittlar. För den som nördar ner sig tillräckligt i den här ligan blir varje byte, oaktat inverkan Big Picture-wise, en omtumlande tilldragelse. Som Ekeliw och jag beskrev känslan i veckans pod-avsnitt: Det sjunger till i hela systemet. Vid otaliga tillfällen genom åren har jag suttit vid tv:n här i holken på Manhattan under trade deadline-vaka, sett Bob McKenzie eller Pierre LeBrun brejka nyheten om att den eller den blivit klart för det eller laget – och ögonblicket senare har jag stått på parketten och viftat med armarna och ropat ”Really, ska han dit? Det går ju inte att föreställa sig, hur kommer han se ut i den matchtröjan? Vad häftigt!”.

Har jag inte blivit vuxen ännu? Nej, antagligen inte – och det är jag i så fall glad för.

Naturligtvis blir effekten mer vådlig ju större namn som är inblandade. Som när Tampa skickade Brad Richards till Dallas 2008 (och Loui Eriksson sa åt media i Texas att han såg fram emot att få spela med KEITH Richards…). Som när Pittsburgh i en all in-satsning 2013 knöt till sig Jarome Iginla, Douglas Murray och Brenden Morrow i ett svep. Som när Martin St. Louis kom till New York. Och som när Columbus ifjol dammsög marknaden på tillgångar.

Efter många år lämnade Martin St. Louis Tampa Bay för Rangers, det slutade med ett framträdande i en Stanley Cup-finalserie. Foto: Bildbyrån

Men vad har de lagen, från de olika årgångarna, gemensamt?

De vann inte.

För det är ytterligt sällan med den typen av blockbuster-operationer ligans general managers bärgar hockeyns heliga graal.

Det är med de små, smarta, kompletterande dragen. De som fullbordar pusslet. Korrigerar brister och täpper till hål. Adderar det lilla som saknats i en övrigt fulländad helhet. 

Ett ypperligt exempel är Washingtons beslut att deala till sig tjeckiske backen Michal Kempny från Chicago ett par veckor innan trade deadline 2018. Han var, och är, ingen Erik Karlsson, ingen superstar, ingen ny radarpartner åt Alex Ovetjkin. Men som rutinerad, säker, tuff, defensivt vattentät back med förmåga att spela pucken var han exakt vad som behövdes för att det hyperbegåvade huvudstadslaget skulle klara av att ta det sista steget, döda sina demoner mot Penguins och resa hela vägen till himlen.

Hur just Penguins gjorde 2008 respektive 2009 är också talande. 2008 bytte de till sig superstjärnan Marian Hossa från Atlanta – och förlorade finalen mot Detroit. 2009 hämtade de istället ärrade och avsevärt mycket mindre spektakuläre Billy Guerin (ja, själv GM i Minnesota idag) från New York Islanders – och vann finalen mot Detroit (medan Hossa förlorade igen, för vid det laget hade han skrivit på för Wings ”för bästa chansen att vinna en Cup”…dessbättre fick han vinna några stycken med Chicago lite senare istället).

Matt Duchene var en stor fisk som bytte lag inför förra årets slutspel. Foto: Bildbyrån

Att våra vänner GM:s inte lär sig utan fortsätter jaga alla världens Matt Duchenes och därigenom ofta snarast försvagar sina lag, huvudsakligen för att de fuckar med den känsliga kemin i truppen, tänker inte jag klaga på – för det är ju, som sagt, så exalterande när de stora rör på sig. Och inte kritisera heller, faktiskt. Det GÅR ju inte att bara att ruska på huvudet när man får chansen att lägga beslag på några av världens bästa hockeyspelare, jag fattar verkligen det.

För övrigt har jag en bestämd känsla av att vi redan sett årets Michal Kempny-affär.

Redan i onsdags ringde ju Vegas-bossen Kelly McCrimmon upp kollegan Rob Blake i LA och bad honom sätta Alec Martinez – backen som krossade Henrik Lundqvists drömmar med avgörande målet i Stanley Cup-finalen 2014 – på ett plan till McCarran-flygplatsen. Och därmed har Golden Knights, tycker jag det känns som, precis allt nu.

Men häng med fram till 21.00 (svensk tid) i morgon i alla fall.

Det kommer hända saker som får det att – just det! – sjunga till.

•••

Per Bjurmans blogg på Sportbladet 

Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast på Sportbladet 

•••

New York! Se sex lag och tre arenor – NHL-upplevelse! 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS