HockeyNews
PLUS

Från kvalskräck till slutspelskänning – Linköpings hopp lever

(12696) Linköping/Sam Lofquist
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 18 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Egentligen borde det inte vara något snack. Växjö har ett för bra lag för att missa topp tio i SHL.

Så vad har Brynäs och Linköping kvar att hoppas på…?

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Brynäs och Linköping hade redan tagit rast och vila efter två perioder i Gävle när Växjös stjärnvärvning Richard Gynge högg till för andra gången i Smålandsderbyt mot HV71 och satte 4–1 i Vida arena.


Gynge tog ut munskyddet, blottade gluggen i överkäken och tog ett glädjeskutt in i plexiglaset . Det var mycket lättnad över det målet. Inte bara hos Richard Gynge, som har plockats hem från Ryssland för att mullra igång målmaskinen igen, utan i hela Lakers. Kanske i hela Växjö, vad vet jag.


Men det jag vet är att Växjö har ett alldeles för bra spelarmaterial för att ha sett så handlingsförlamat ut i så många matcher den här säsongen.


Sedan är det ju så att även skickliga spelare kan råka ut för punktering på självförtroendet. Och det kan smitta från spelare till spelare väldigt kvickt.


Därför är det så oerhört skönt när det släpper. När krafterna återkommer. Och glädjen återvänder. Som det kanske har gjort för Växjö och Richard Gynge. Det återstår väl att se hur det blir med det.


Men i och med den klara segern hemma mot HV71 har Växjö det mesta i egna händer inför de sista tio matcherna i grundserien.


De enda tänkbara konkurrenterna till Växjös tionde och sista biljett till SM-slutspelet är Brynäs och Linköping.


Ikväll gjorde de upp om tre poäng i Gävle.


##Och visst var det Växjös kväll. För varken Brynäs eller Linköping kunde ta tre poäng.


Brynäs nyförvärv Marcus Björk såg ut att bli segerskytt med 1.31 kvar då han pangade in 2–1 för sitt lag. Men exakt en minut senare, och med 29 sekunder kvar av full tid, var det en annan vass högerskytt, LHC-backen Sam Lofquist som pricksköt 2–2 i Samuel Erssons vänsterkryss.


##Ett häftigt drama och ännu ett bevis för att Bert Robertssons LHC har tagit stora kliv framåt under den här säsongen. Det syns ganska tydligt i spelet att grunderna sitter där. Spelarna litar på varandra och målvakten Jonas Gustavsson är tryggare i kassen än tidigare.


Kvalspöket är borta. Med det hårda jobb som Robertssons lirare lägger ner i match efter match ska det inte längre behöva kännas någon ängslan för kval.


Nu är blickarna riktade uppåt.


LHC gjorde en väldigt bra match borta mot Brynäs, som efter 7.33 i den första perioden faktiskt tvingades ta timeout, för då hade Linköping 7–1 i skott på mål och hade checkat fast Brynäs gång på gång.


Brynäs gjorde ett vackert powerplay-mål till 1–0 och försökte sedan leva på den bräckliga ledningen matchen ut. Det höll inte.


Lika lite som när Linköping tidigare under säsongen hade 2–0 hemma mot Brynäs, men lyckades då förlora med 3–2 i Saab arena.


Nu var det LHC:s mod och övertygelse som fick segern att tippa över till deras fördel.


Sam Lofquist blev tvåmålsskytt tack vare sin amerikanske landsman Broc Little som hittade honom ledig på bortre stolpen på övertid.


Om det finns halmstrån att ta i SHL så har Linköping tagit ett. Men kommer det att räcka till åttondelsfinal?

Det vete tusan.


Fast med två poäng mot Brynäs finns åtminstone chansen kvar. Växjö ska möta både Linköping och Brynäs och har därmed ödet i sina egna händer. LHC är det av de tre lagen inblandade i streckstriden med bäst form de senaste fem matcherna. Brynäs vilar på torsdag och då kan Linköping krypa lite närmare.


##Bara det att chansen till slutspel finns är garanterat bra drivmedel för Bert Robertsson på träningarna hela vägen in i mål.


Återstående matcher för tian Växjö, 42 matcher, 56 poäng (-10)


20 feb Rögle (b), 22 feb Linköping (h), 25 feb Luleå (h), 27 feb Leksand (b), 29 feb Örebro (h), 3 mars Brynäs (b), 5 mars Frölunda (h), 7 mars Malmö (b), 10 mars Skellefteå (b), 12 mars Färjestad (h).


– – – – –


Återstående matcher för elvan Brynäs, 43 matcher, 53 poäng (-28)


22 feb Frölunda (h), 25 feb Djurgården (b), 27 feb Skellefteå (h), 29 feb HV71 (b), 3 mars Växjö (h), 5 mars Rögle (b), 7 mars Leksand (h), 10 mars Oskarshamn (b), 12 mars Örebro (h)


Återstående matcher för tolvan Linköping, 42 matcher, 49 poäng (-21)


20 feb Luleå (h), 22 feb Växjö (b), 25 feb Malmö (b), 27 feb Frölunda (h), 29 feb Rögle (b), 3 mars Djurgården (h), 5 mars Örebro (b), 7 mars Skellefteå (h), 10 mars Färjestad (b), 12 mars Oskarshamn (h).

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)