HockeyNews
PLUS

Det behöver Skellefteå och Leksand för att lyfta i SHL

(11388) Marek Hrivik/LIF
Bildbyrån

Publicerad: 7 december 2019

Skellefteå har nått kvartsfinal eller längre varje år sedan 2008.

Och med de backar Skellefteå har är chansen stor att laget når SM-kvarten för 13:e året i rad.

SHL presenteras av ATG Sport 


För Skellefteå var de tre poängen mot Leksand enormt viktiga. Gapet till topp sex-lagen är nu bara en poäng och Rögle är inom räckhåll när SHL återupptas efter landslagsuppehållet om tio dagar.


Både Rögle och Örebro är positiva överraskningar den här första halvan av säsongen och mycket talar för att de kommer att knipa en direktplats till SM-kvartsfinal. Det hade nog inte alla räknat med i slutspelsracet...


Rögle har det jobbigast eftersom skadorna har sänkt lagets slagstyrka rejält under en längre tid och ängelholmarna behöver säkerligen förstärka laget för att täcka upp för någon av de skadade nyckelspelarna.


Skellefteå tänker så klart vara med och slåss om en av topplaceringarna, men 3-2-vinsten mot Leksand satt långt inne.


Och den hade inte varit möjlig utan Skellefteåbackarnas offensiva skicklighet.


• När Skellefteå kvitterade Leksands 1-0-ledning var det mycket tack vare JVM-backen Philip Brobergs attack genom mittzonen och sedan smarta lilla backhandpassning i sidled förbi en LIF-back till Oscar Möller som satte pucken högt.


• När Skellefteå bara tio sekunder efter 1-1-målet tog ledningen var det formstarke backen Jonathan Pudas som på chans drog iväg en frisbee från blålinjen och den satt högt förbi den knäande Leksandsmålvakten Janne Juvonen.


Och för att lägga beslag på alla tre poängen krävdes ett powerplay-mål också. Pudas har ett väldigt fint klipp i direktskotten och hans 3-2-puck var aningen för snabb för att Juvonen skulle hinna med i förflyttningen.


LÄS MERSHL-svepet: HV71 körde över mästarna – och Örebro bröt förlustsviten


Det var Jonathan Pudas sjunde mål för säsongen, hans fjärde de senaste tre matcherna och hans åttonde poäng de senaste sex matcherna.

Ikväll har Skellefteå AIK:s spelare julfest.


##Läge för general managern Erik Forssell att smyga in ett kontraktsförslag under Pudas jultallrik.

##Det måste vara hög prioritet för Skellefteå att förlänga avtalet med sin bästa offensiva back.


Skellefteå har en fin mix på backsidan där Arvid Lundberg numera är den som kallas in till Tre Kronor medan både Niclas Burström och Petter Granberg får stanna hemma. Lundberg har utvecklats och bredden är bra i Skellefteå.


Det jag fortfarande saknar är en riktig klasscenter. Med en spets på den positionen tror jag att det här laget kan hålla liv i sin kvartsfinalsvit.


##Vad Leksand behöver för att slippa kval är, som jag har varit inne på tidigare, en toppmålvakt. En keeper som är topp fyra i SHL kväll efter kväll.


Axel Brage och Janne Juvonen är ett målvaktspar som inte når de höjderna.


Mattias Ritola är het i Leksand. Foto: Bildbyrån.


Mot Skellefteå var Juvonen tillbaka i kassen efter att ha fått vila den senaste tiden. Han var bra i den första perioden, men när Skellefteå gick från 0-1 till 2-1 på tio sekunder var Juvonen tveksam på Pudas lobbpuck från blålinjen.


Och som Jonathan Pudas konstaterade i C More-intervjun efter 3-2-segern var det ett psykologiskt mål – för båda lagen.


– Vi förstod att vi fick mycket energi och att de fick uppförsbacke efter det, sa Pudas.


I Leksand är Mattias Ritola den som driver laget offensivt. Hans 50:e mål i SHL var vackert och fint serverat av Daniel Gunnarsson. Ritola är i grym form, svårfångad, kreativ och bra i både offensiven och defensiven.


Men förutom en toppmålvakt behöver Leksand krydda det här laget med en forward för någon av toppkedjorna. Det är för få som kan bryta mönster eller ta sig innanför motståndarnas försvarsskärmar. Med en forward som har de rätta nycklarna skulle Linköping få se upp vid kvalstrecket.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS