HockeyNews
PLUS

Bländande bakåt, men ingenting framåt – dags att värva?

(10365) Anton Malmborg Halmstad
Niclas Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 16 oktober 2019

Nybro vann med 1-0 i en tight match borta mot Halmstad och det var kanske inte så oväntat med en målsnål tillställning mellan två lag med stark defensiv och lysande målvakter. Men där det för Nybro bara var en match med sämre utdelning, är det för Halmstad inte annat än en tydligt trubbig trend. Kanske börjar det bli dags att förstärka för att hålla sig kvar i toppen?

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Halmstad mot Nybro. Två lag som inte ens tog sig till Allettan säsongen som gick. Att det skulle vara ett toppmöte, serieledarna mot seriefyran, när vi så sakteliga börjar närma oss halvvägs in i serien hade nog inte många gissat på förhand.

Nog för att Nybro dragit på och värvar stort samtidigt som de ställde rutinerade Mikael Tisell i båset. Men Halmstad är en stor överraskning för alla. Trots ett mindre namnkunnigt lag än sina motståndare har de tagit söderserien med storm den här hösten och radat upp skalper.

Framför allt möttes två lag som spelar ”snålt” och har en tight defensiv toppat med bländande målvaktsspel (Robin Johansson har varit lysande för Nybro och Anton Malmborgs storartade genombrott i Hammers är vida omskrivet). Släpper man knappt in några mål blir det lättare att vinna matcher.

Kvällens toppmöte blev också mycket riktigt en match där båda gängen visade upp fint försvarsarbete. Disciplinerat och välorganiserat. Allt som oftast med gubbar i skottlinjen och heroiska försvarare som slog bort returer. Offerviljan hade båda gängen.

Det saknades definitivt inte chanser och borde ha blivit fler mål än Linus Olssons 1-0-bomb för Nybro i den första perioden.

Men det som gör att Nybro vann matchen och kommer att ligga kvar uppe i toppen hela grundserien och förmodligen bli att räkna med långt fram i vår medan Halmstad mycket väl riskerar att falla tillbaka och i slutändan till och med att bomma Allettan är offensiven. Där Nybro har en fashionabel palett av spetsspelare som vet hur man gör mål har Halmstad...well, knappt någonting.

– Om det här ska hålla i sig måste vi börja sätta lägena, konstaterade Hammers-tränaren Fredrik Johansson (som varit frånvarande från båset några matcher på grund av en planerad operation av ett ljumskbråck) när jag pratade med honom för någon vecka sedan.

Det är en korrekt analys.

Medan Nybro hela tiden på ett självklart sätt hittar sätt att hota motståndarkassen och ser till att pucken tar sig dit, ibland snyggt ibland med rent brunk (de hade kunnat göra fler mål idag, att det bara blev ett beror mest på Halmstads fina defensiv), har Halmstad det betydligt tuffare. De tycks helt enkelt inte ha ”raka vägen till mål” i sitt dna.

Där Nybro broderade och avslutade blev Halmstad-lirarna ibland för ivriga, ibland förvirrade och precis hela tiden lite för omständliga när liknande lägen uppenbarade sig framför Robin Johansson.

Hemmalaget lyckades förlägga en hel del spel till Nybro-zonen, men fick inte till det. Precis så som det sett ut lite för ofta i öppningen av årets serie.

Det är knappast någon slump att Halmstad bara lyckats peta in 15 puckar på nio matcher (medan Nybro i jämförelse gjort 33 mål) eller att laget hade söderseriens sämsta skotteffektivitet (7,36%) inför kvällens match. Något som knappast blev bättre av att de nollades av Nybro.

Halmstad är helt enkelt för trubbiga och även om det finns visst sparkapital i herrar som Sebastian Åkesson och Martin Pärna är det något som ingen defensiv i världen kommer att kunna rädda.

Ska Halmstad hålla sig kvar i toppen och fortsätta vinna matcher måste de börja göra fler mål. Många fler mål.

Halmstad ska naturligtvis inte ändra något i sitt sätt att spela, det finns en anledning till att de varit så pass framgångsrika som de har så här långt. Men samtidigt kan de inte längre bara gå och vänta på att den där ketchupflaskan ska springa läck.

För det vore ju synd om en sådan succéstart ska spolieras av att man inte lyckas hitta nycklarna till att få den förbaskade puckjäkeln i nät.

Nu vet jag att det är en klubb utan särskilt stor börs. Speciellt inte som man nyligen knöt till sig backen Alexander Andersson från Vimmerby också. Men en sylvass forward är vad som skulle behövas i det här bygget.

Någon som kan ta för sig, sätta lägena och få andra att hålla lite lösare i klubban. Precis sådana som Nybro har en uppsjö av i sin trupp.

Kanske kan det ökade intresse som Hammers vassa säsongsöppning inneburit göra att det ramlar in några friska kronor att använda.

Det var ju två potentiellt väldigt publikstarka lag som möttes. Lag som det är bra för Hockeyettan om det går bra för. Kolla bara Nybros charmigt engagerade supportrar som ställer upp hemma som borta och det faktum att det kom över 4000 personer till Halmstad Arena när det arrangerades gratismatch.

Framgång föder intresse och intresse kan föda ännu mer framgång. Det är bara att hoppas för Halmstad.

* * *

I Vimmerby var Tomas Rydén tillbaka mellan stolparna (efter skada) och återvändande tränaren Phil Horksy gjorde comeback på bänken. Det räckte till seger med 3-0 hemma mot Mörrum. Precis vad Vimmerby behövde efter några turbulenta dagar med tränarbyte och ilskna rubriker.

* * *

Under dagen kommunicerades det ut att duktige backen Jesper Alasaari lämnat Tranås och laget hade en fortsatt tung kväll då de hade svårt att betvinga Tyringe på hemmaplan. Det slutade 3-3 efter full tid efter att gästernas Kevin Eriksson kvitterat med 14 sekunder kvar.

Tillslut kunde Tranås dock vinna med 4-3 efter att backen Albin Torstensson avgjort i förlängning.

* * *

Leonard Forselius som nyligen skrev kontrakt med Väsby fick ikväll göra sitt första mål för klubben när Hammarby besegrades med 3-0. Edvin Olofsson i hemmalagets bur klev fram och räddade 36 puckar vilket förärade honom en hållen nolla.

* * *

Magnus Åkerlund var tillbaka mellan stolparna i Hudiksvall, men det räckte inte till seger. Istället var det succélaget Wings som fortsätter ta skalper och fick jubla efter 2-1 efter straffläggning.

I Hudiksvall debuterade dessutom nyförvärvet Emil Lindblom som vänt hem efter ett försök i Alpligan med österrikiska Vienna Capitals II. Han lämnade isen poänglös.

* * *

Uppenbarligen led Mariestad av lite derbybaksmälla för det topptippade gänget hade ikväll svårt att avfärda bottenlaget Surahammar (för dagen utan Conny Strömberg) på hemmaplan. Tillslut blev det ändå tre poäng efter att Simon Ericsson skjutit matchavgörande 4-3 med drygt tre minuter kvar av matchen.

Skaraborgskollegan Skövde tycktes å sin sida rida på ångorna av sin derbyseger och vann av bara farten mot topplaget Borlänge hemma ikväll. 4-2 slutade matchen inför 905 åskådare.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS