Utklassning i gängens jakt på identitet

(9872) Kumla-Lindlöven
Mikael Mjörnberg

Publicerad: 15 september 2019

När det väl börjar gå åt skogen, då kan saker och ting eskalera hastigt. Fråga bara Kumla som i jakt på identitet föll samman fullständigt och pulvriserades av lokalrivalen Lindlöven i Hockeyettan-premiären. Gästerna som å sin sida fick flera sköna besked kunde enkelt defilera iväg till en 6-3-seger.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det finns ett helt gäng tilltänkta topplag i Hockeyettan den här säsongen. Lag med starka trupper som förväntas leverera på en hög nivå och som har ambitioner som går hand i hand med de svulstiga truppbyggena.

Deras premiärer den här helgen har givetvis varit av stort intresse. Som när Kalmar återigen luggade Nybro, som när Troja/Ljungby i en irriterad tillställning satte Tranås på plats och som när Mariestad, Hudiksvall och Boden åkte hem ganska bekväma premiärpoäng på söndagseftermiddagen.

Men minst lika intressant. Om kanske inte till och med mer intressant, är lagen som knappt själva vet vad de ska förvänta sig.

Som Kumla och Lindlöven. Två lokalantagonister som gjorde upp i premiären och som sökte svar på vad de egentligen har för identitet i år.

Vilka de är.

Lindlöven som söker fotfäste efter en minst sagt medioker säsong ifjol och som vill att ambitionerna om att ta sig till Allettan ska vara relevanta. Kumla med ny huvudtränare i färskingen Erik Planeby och med en trupp som nederlagstippats ganska kraftigt inför säsongen.

Ett överraskande ras
Det blev som väntat en premiär med lite sökande karaktär. Till en början.

Gästernas Erik Broman fick förvisso oförskämt enkelt bryta in framför ett passivt försvar och sätta 0-1 redan efter 43 sekunder. Samme man fick öka på ledningen några minuter senare och Kumla såg handlingsförlamade ut. Men det jämnade ut sig. Efter första perioden såg det ut som att det nog skulle kunna bli en ordentlig fight.

Men sen la Lindlöven i över växeln. Eller om det var Kumla som la i underväxeln.

Båda lagen hade bitvis en tendens att vara lite drälliga i egen zon, men i Lindlövens fall visade keepern Isak Mantler redan från start att han är en väldigt trygg keeper. En herre som kommer ordna många poäng i vinter. Detta medan Kumla hade direkt svagt målvaktsspel.

När det började barka utför fanns det inget stopp. Då havererade hemmalaget fullständigt.

Lindlöven gjorde tre mål på 3.22 i början av den andra perioden. 1-2 blev till 1-5 och siffrorna talade ett tydligt språk.

Coachen Erik Planeby bytte målvakt (Jonatan Fornbrant ersatte Jonathan Frykholm). Laget svarade med att åka och gömma sig så långt bort från skottlinjen det bara gick så att André Dahlqvist kunde kruta in 1-6.

Planeby tog timeout. Pontus Okerblad Westin svarade med en frustrationssving mot en Lindlöven-back som skickade honom av isen med matchstraff och sänkte det egna laget i en ännu djupare grop.

Det var en sådan kväll.

Kumla kan bara hoppas att de laget visade i premiärens andraperiod inte är den identitet man kommer ha år. Då kan det bli en låååång vinter. Det ganska täta, lite tråkiga och destruktiva Kumla vi vant oss vid att se fanns inte på isen mot Lindlöven. Det var givmilt och räddhågset. Smått uppgivet. Där har det nya tränarparet mycket att jobba med.

Finns kvalitet i laget
Å andra sidan fick Lindlöven mängder av syre och red på spelglädje i den överlägsna andra perioden. De gjorde i stor utsträckning sina motståndare dåliga med sitt pigga spel.

Man ska inte dra för stora växlar av en enskild match, men i Lindlövens fall ser man ut att ha tyngden. Förmågan att skapa långa anfall och dyrka upp anfallszonen med lite finess. I alla fall mot ett lag som Kumla. Som förvisso var synnerligen blekt i den här fighten.

Men det fanns ändå en dimension hos gästerna som lovar gott inför fortsättningen. Man tog tillvara på sina chanser, man hittade kreativa lösningar i trängda situationer och hade inga problem alls att skapa chanser och återvinna puck.

Även om motståndet var svagt, det finns att bygga på i Lindlöven. Att det blev några tröstmål för hemmagänget i den ganska jämna sista perioden när ambitionsnivån gick ner en aning och siffrorna tillslut skrevs till 3-6 får man väl ha överseende med.

Ambitionen om Allettan är i allra högsta grad rimlig.

* * *

När det handlar om att tidigt hitta en identitet och få spelet att fungera är några intressanta noteringar från söndagspremiären att ett flertal prisade nyförvärv, herrar som värvats för att göra skillnad, hittade in i målprotokollet direkt.

Sebastian Manberg fick premiärmåla för sitt Teg, kanadensaren Anthony Paskaruk gjorde ett tidigt mål för Kiruna IF och ”hemvändaren” Mathias Hellgren gjorde Hudiksvalls första mål för säsongen. Likaså var Felix Fjällkeborn snabbt framme och visade vägen för svårt nederlagstippade Malung och Henrik Eriksson Roman Semjonov hittade båda snabbt nät för Vimmerby. Även Vallentunas spetsförvärv Tobias Ericsson fick göra mål i premiären. För att nämna några.

Besked som deras respektive klubbar givetvis gladdes åt.

* * *

Man kan definitivt inte påstå att det var handbroms i mellan Mörrum och Hanhals när premiärgrindarna slogs upp. Första målet föll efter 1.24, båda lagen fanns i målprotokollet efter 4.47 och det stod 3-3 efter en spelad period efter att hemmalagets back Alexander Molldén svarat för ett hattrick.

Snacka om målkalas. Tillslut skrevs resultatet till 7-6 till Hanhals efter straffar. Gladhockey.

* * *

Målfest blev det även i Väsby där hemmalaget hämtade upp ett 1-4-underläge mot Visby/Roma till 4-4 innan man även kunde avgöra matchen fram till 5-4 efter straffläggning. Imponerande.

* * *

Två av seriens mest hyllade målvakter höll nollan när serien drog igång. Magnus Åkerlund när Hudiksvall lätt slog tillbaka Sollentuna med 5-0 och Tobias Sandberg när Mariestad defilerade hem tre poäng från Eskilstuna via 6-0 mot Linden.