HockeyNews
PLUS

PERSSON: Så slutar HockeyAllsvenskan 2019/2020

(9553) Så slutasr HA
Bildbyrån

Publicerad: 20 augusti 2019

Att tippa en tabell är alltid lika svårt, men årets upplaga av allsvenska känns lättare än på mycket länge. Här är mitt slutgiltiga tips för HockeyAllsvenskan säsongen 2019/2020. 

Presenteras av Coolbet – odds från Hockeytvåan till SHL

1. Modo
Det här är Modos fjärde säsong i HockeyAllsvenskan. Inte kunde man tro att Örnsköldsvikslaget skulle stanna i allsvenskan så länge efter att ha åkt ur SHL säsongen 15/16. I år har man spetsat till det rejält och jag tycker att man har några riktigt vassa lirare på varje position. Det är en blandning av rutin, talang och spets. Det känns på förhand som en riktigt bra kombination –  och därför vinner man årets allsvenska. 

2. Timrå
Timrå ser väldigt intressant ut på förhand. Stortalangen Jonathan Dahlén har kommit hem, Jens Lööke har mellalandat efter en halvdan säsong i AHL, och sedan tidigare har du Jeremy Boyce, Sebastian Hartmann och Morten Madsen på den forwardssidan. Det som oroar mig något är backsidan, där man inte alls fyllt på efter sina tapp.

3. Västerås
Västerås tappade spelare efter spelare till SHL och det såg väldigt tungt ut direkt efter den gångna säsongen, men under sommaren har sportchefen Patrik Zetterberg gjort ett gediget jobb med att hitta ersättare. I år tycker jag att man har ett betydligt bättre lag på förhand. Spetsen finns där och sedan tycker jag mig se många spelare som vill framåt i karriären. Det ska bli intressant att se hur många nya exporter det blir till SHL kommande säsong – jag gissar på fyra. 

4. Björklöven
SHL-byggaren Per Kenttä har kommit in ii Björklövens organisation och bara det är ett klassförvärv. Sportchefen har satt ihop ett väldigt intressant lag på förhand, som innehåller både spets, rutin och fin talang. Joe Cannata har sett fin ut i målet på försäsongen och får han bara det att stämma tror jag att Löven-fansen kan räkna med en lång säsong. Ska också bli intressant att se Alex Hutchings i sina gamla färger – där han slog igenom. 


Trollgubben Per Kenttä lämnade Oskarshamn efter avancemanget, nu ska han lyfta Björklöven. Foto: Bildbyrån. 

5. Södertälje
Tappet av kaptenen Niclas Grossman är givetvis tungt, kanske mest utanför isen där han var en stor ledare. Tappat två tredjedelar av förstafemman då Nicolai Meyer och Sebastian Dyk lämnat. För att bli det där riktigt topplaget känns det som att man har för få spelare som kan dra lasset dag ut och dag in, men det finns helt klart en hel del rutin i Martin Janohls, Christopher Liljewall och Christopher Bengtsson. Det ska bli väldigt intressant att se fjolårets succéman Carl Becker göra entré i allsvenskan. 

6. BIK Karlskoga
Att BIK Karlskoga/Bofors alltid är med och fajtas i toppen av tabellen är ingen hemlighet – det är sedan gammalt – och sitter i väggarna. Sportchefen Thomas Fröberg har fått ihop ett intressant lag med stor potential, det känns lite som det året man hade Victor Ejdsell, och får någon det att stämma på det sättet kan man till och med räkna med några placeringar högre upp. Fram tills dess är man sexa i min tabell. 

7. AIK
Vann serien ifjol, men lyckades inte alls i kvalet. Det är bara några få spelare kvar från fjolåret, stora delar av laget är nytt. Sportchefen Anders Gozzi har fått bygga om och göra det betydligt billigare – då klubben haft stora ekonomiska bekymmer. Det finns några riktigt vassa namn i truppen, men jag tycker de är för få för att kunna vara med och fajtas om de riktiga topplaceringarna. Jag tror det blir lite av ett mellanår för ”Gnaget”, och kanske är det det som behövs?


Johan Porsberger fick inte nytt kontrakt i Leksand och har ny flyttat till huvudstaden. Foto: Bildbyrån. 

8. Mora
Åkte ur SHL efter ett tungt avslut mot Leksand, nu får klubbdirektören Peter Hermodsson & co starta om på nytt. Av laget att döma blir det i alla fall ingen återkomst till SHL redan i år, det känns på tok för svagt. Visserligen har man stor rutin av allsvenskt spel i många av namnen, men den där riktiga spetsen saknas. Däremot ska det bli intressant att se vad nyförvärvet Måns Carlsson kan göra. Han har fått goda lovord av många både inom och utanför klubben. 

9. Karlskrona
KHK har lite samma typ av problem som AIK, de ekonomiska bekymmerna man ställt till med tidigare år ställer till det i lagbygget. I år har man satsat mycket på det inhemska, och därmed tappat en stor del av sin spets. Däremot kan det förmodligen bli ett väldigt starkt kollektiv, och det vet vi sedan tidigare hur långt det kan gå. Jag höjer ett varningens finger för Hugo Leufvenius inför säsongen. 

10. Västervik
Man måste ändå hylla sportchefen Emil Georgsson, som fick så mycket kritik, sedan han plockat in transatlanter i fjol. Det snackades om youtubevärvningar, men vi såg hur det gick. Trevor Mingoia var i SHL efter jul, Darren Nowick hade stort intresse efter sig, Kevin Schulze gick till Leksand och Kellen Jones spelade upp Västervik på en slutspelsplats. I år har man plockat in nytt amerikanskt blod –  det ska bli intressant att se vad de här nyförvärven går för. Det som oroar mig är att man tappat Emil Kruse i målet, det blir ett tungt avbräck. Frågan är om Samuel Ward kan och Adam Vay kan leva upp till den förmågan?

11. Vita Hästen
Sune Bergman kom in och räddadee kvar Hästens allsvenska status via kvalserien. Nu har den tidigare Djurgårdstränaren Tony Zabel tagit över och förmodligen kan han sätta sin prägel på laget tillsammans med rutinerade Niklas Czarnecki. Man har dessutom gjort en hel del intressanta nyförvärv. Bland annat känns Patrick Blomberg, István Bartalis och Jacob Spångberg som sådana. Frågetecken finns dock på samtliga positioner, nu är det upp till tränarna att reda ut dem för mig. 


Jacob Spångberg har bytt SSK mot Vita Hästen. Foto: Bildbyrån. 


12. Almtuna
Åkte ur, men fick en gratischans efter att Pantern tvingats kasta in handduken på grund av ekonomiska proble. Det beskedet kom väldigt sent, och då hade man redan gjort klart med några spelare för sin kommande Ettan-sejour. Fick sedan tänka om och bygga för allsvenskt spel, men har man hamnat efter i lagbygget brukar det sällan sluta bra. Jag tror ändå man håller sig kvar, det finns stor rutin i Tony Mårtensson och enligt mig är han en av ligans bästa. Han kan inte bära ett lag på egen hand, men han kan göra mycket. 

13. Tingsryd
Tingsryds lagbygge ser inget vidare ut, det är faktiskt indirekt svagt på samtliga positioner. Österrikaren Benjamin Nissner är ett bra nyförvärv, men det gäller att han kommer i gång direkt från start om Tingsryd ska lyfta från den här trettonde platsen. Nej, jag tror det blir tufft. Kanske är det Tingsryds dags att säga adjö till allsvenskan efter många år i bottenskiktet. 

14. Kristianstad
Nykomlingar brukar flyga fram i början av serien – det är sedan gammalt. Men en nykomling med ekonomiska bekymmer har givetvis svårt att locka till sig spelare, vilket har synts på nyförvärven. Jag tror det blir en mycket tung säsong för Mikael Gata och Andreas Lilja i båset. De måste vända ut och in på varenda sten om man ska lyckas hålla sig kvar i år i den här tuffa konkurrensen. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS