AnnonsStockholm är nära att få en ny jättearena för uppemot 18 000 åskådare


7 juni
Stockholm är på väg att få en ny multiarena för ishockey, basket, handboll, innebandy och konserter.
Royal Arena i Köpenhamn, där Tre Kronor vann VM-guld 2018, är förlaga. Det nya bygget ska ha plats för 15 000-18 000 åskådare, enligt uppgift till HockeyNews.se.

Annons

Inte sedan Globen stod klar 1989 har Sveriges huvudstad Stockholm fått en ny arena för bland annat ishockey. Men om fem år kan en ny fräsch multibyggnad vara färdig.

I Flemingsberg söder om Stockholm växer Stockholm South Business District fram . Det blir nästan som en helt ny stad runt pendelstationen och här är tanken att det ska finnas plats för 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare.

Stockholm är på väg att göra som Köpenhamn. 2024 kan den nya multiarenan vara byggd och redo. Foto: Bildbyrån.

Fastighetsbolaget Fabege, som ligger bakom bygget av Friends arena i Solna, har flera parter med sig. Inom de närmaste 20-30 åren kommer omkring 60-70 miljarder kronor att satsas på Flemingsberg i Huddinge kommun.

Planerna på en ny multiarena är långt gångna och mycket talar för att allt går i lås.

Tanken är att den nya multiarenan söder om Stockholm ska bli en kopia av Royal Arena i Köpenhamn. Där spelade Tre Kronor hem VM-guldet 2018 och kapaciteten för ishockey är 12 500 åskådare.

Tre Kronor vann VM-guld 2018 i Royal Arena, som är modell för den nya planerade multiarenan i Flemingsberg söder om Stockholm. Foto: Bildbyrån.

I första hand blir det en konsertarena i Flemingsberg och den ska kunna användas för kongresser, men även idrottsevenemang som ishockey, basket, handboll och innebandy.

Bygget av arenan ska vara klart 2024. Året efter, 2025, har Svenska ishockeyförbundet tilldelats ishockey-VM.

Men att kunna spela hockey-VM i den nya arenan 2025 kan bli svårt eftersom det är mycket som ska byggas i anslutning till multianläggningen.

Däremot skulle arenan kunna bli ett komplement till vinter-OS 2026 där Stockholm är en av två kandiderande städer. Här förs, enligt uppgift till HockeyNews.se, en dialog med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Hockeyklubbarna AIK och Djurgården letar sedan länge efter möjligheter att bygga en ny träningsanläggning i Stockholmsområdet, men kommunerna i och runt Stockholm har inte fattat något beslut om att upplåta mark.

Tanken är inte att AIK och Djurgården ska spela sina ligamatcher så här långt söder om stan.

Flemingsberg kommer att bli en stor knutpunkt för Mälardalen med den spårbundna trafiken. Att ta tåget in till Stockholm city ska bara ta omkring tio minuter.

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons