AnnonsStjärnan återställd: ”Framåtvolter ur sängen”


20 april

Läkarna kunde inte garantera att Filip Sandberg skulle kunna fortsätta med hockey efter njurskadan.

Nu, drygt 4,5 månad senare, kan HV-stjärnan träna för fullt igen.

– Det är bara att tuta och köra. Skönt att tveksamheten är borta, säger Sandberg i en intervju med HockeyNews.se.Annons

SHL presenteras av ATG Sport

Magmärtan dök upp efter HV71:s match mot Rögle den 29 november. Filip Sandberg, 24, har tidigare beskrivit att han ”knapp kunde ta sig framåt”. Sandberg opererades akut och läkarna kunde inte lova att han kunde återuppta karriären efter njurskadan, men rehabiliteringen har gått enligt plan och nu meddelar HV-forwarden att han kan träna för fullt.

– Allt har gått som planerat. Nu är det hundra procent som gäller. Det gäller både fys och sedan kommer vi att köra lite på is i sommar. Det är bara att tuta och köra. Skönt att tveksamheten är borta, säger Sandberg.

Hur länge kunnat köra för fullt?

– I två, tre veckor. Jag började trappa igång det och i början tog jag det väldigt lugnt. Nu har jag gasat på ordentligt. Det har varit trevligt faktist, säger Sandberg

Är det roligare att träna fys nu än innan skadan?

– Ja, det är det. Nu tränar man för något, eller vad man ska säga. Du måste vara där. Är du frisk hela tiden är det svårt att känna skillnad. Nu gör man framsteg hela tiden och det sporrar en, säger Sandberg

Filip Sandberg jublar efter ett mål mot Skellefteå. FOTO: Bildbyrån.

Av förklarliga skäl tappade 24-åringen en hel del i styrka under sin skadefrånvaro, men han berättar att träningen den senaste tidens träning har gett resultat.

– Nu börjar jag komma upp i viker där jag var innan. Det tar lite tid att väcka kroppen, men det går ändå rätt snabbt och det är skönt att se det, säger HV-forwarden.

Kommer du ändra något i sommarträningen med tanke på att du missat så stor del av säsongen?

– Nej. Jag tror faktiskt inte det. Man tar lite hänsyn till vad jag har gått igenom, men successivt kan jag gå till så normala program som möjligt hoppas jag. Lite mer fokus på att stärka upp magpartiet, säger Sandberg.

När säsongen 2019/20 drar igång har det gått drygt nio månader sedan Filip Sandberg spelade en tävlingsmatch, men 24-åringen oroar sig inte över att det långa uppehållet ska påverka honom särskilt mycket.

– Nej. Inte styrkemässigt. Det var ett tag när man knappt kom upp ur sängen. Nu gör jag framåtvolter ur sängen. Det är kontraster, och att man ser att det går framåt triggar en att jobba hårdare och att bli ännu starka. Vem vet, kanske att jag blir starkare än innan. Det ska bli intressant, säger HV-forwarden.

Filip Sandberg och Lias Andersson efter SM-guldet 2017. FOTO: Bildbyrån.

Filip Sandberg var en av HV71:s stora hjältar när de vann SM-guld 2017. Han gjorde 25 poäng i grundserien och höjde sig ytterligare i slutspelet – där det blev 14 poäng på 16 matcher. Succén gav honom en chans på andra sidan Atlanten. Han skrev på för San Jose Sharks, men han fick aldrig spela i NHL. Efter drygt ett år i Nordamerika bestämde han sig för att vända hem till HV71, men det blev alltså inte mer än tre matcher i SHL innan njurskadan förstörde säsongen. Nu när den värsta perioden är över försöker Sandberg se positivt på frånvaron.

– Det är lärorikt mentalt. Man lär sig mycket när man tittar på hockey. Man blir framförallt sugen när man inte spelat på länge. Då får man hitta andra sätt att göra av med energin. Det är revanschlusta inför nSta säsong, säger han.

Lärorikt mentalt säger du, när var det som jobbigast under den här perioden?

– Det var i början när man inte visste om man skulle kunna spela hockey igen eller inte. Successivt har det gått framåt och det var skönt att det inte blev som vissa trodde att det skulle bli, säger han.

Läkarna trodde att det kunde vara slut?

– De ville inte ge en falska förhoppningar. Det var så pass allvarligt att man bör se över det noggrant, säger han.

Var gick igenom ditt huvud när du fick höra sådana saker?

– Det var inte kul kan jag säga. Det är tufft såklart. Det här är det enda man är bra på, nästan i alla fall, men jag tänkte aldrig riktigt så. Jag ville visa att det inte ens finns en tendens till den tanken, säger Sandberg.

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons