HockeyNews
PLUS

Brynäschefen om pressade läget

(732) Stefan Bengtzén
Anna-Lena Bergqvist/Bildbyrån

Publicerad: 24 oktober 2017

FacebookXWhatsApp

Brynäs sportchef Stefan Bengtzén medger att han begick ett misstag när klubben anställde Roger Melin som ny tränare. Här berättar Bengtzén om jakten på en ny tränare och att SHL-jumbon är närmare att göra sig av med spelare än att värva nya.

På tisdagskvällen har Brynäs bortamatch mot formstarka Frölunda i Scandinavium. Lättare uppgifter kan man ha. SM-finalisterna från Gävle är sist i SHL efter elva matcher. En av konsekvenserna för den svaga starten på säsongen är att huvudtränaren Roger Melin redan den 13 oktober fick sparken. Förändringen från Thomas "Bulan" Berglund energiska och pådrivande ledarskap till Melins mer avslappnade och lugna blev för stor.

– Jag är ganska eftertänksam och tillsättningen av Roger trodde jag var vad vår grupp, som hade haft ”Bulan” i två och ett halvt år, var redo för. Det var min bedömning. Det är klart jag visste vem Roger var. Jag har hållit på med det här, inte riktigt lika länge som honom, men det är klart att jag har koll på vad Roger står för. Jag trodde, och det håller jag fast vid, att hans ledaregenskaper just nu för vår grupp skulle bli en bra övergång till en helt annan ledarstil. Jag trodde vi var mogna för det. Men det visade sig att det var vi inte. Vi var inte mogna för det och Roger var inte redo för gruppen. Det handlar inte om att kasta på någon, utan det ska fungera tillsammans, säger Stefan Bengtzén reflekterande.

Hade du pratat med spelargruppen om Roger Melin innan han tillsattes?

– Nej, jag jobbar inte så att jag förhör mig. Det är sällan jag har gjort så utan jag har ramen klar för mig hur det ska se ut. Det är mer på ledarnivå och inom föreningen man talar om sådant. Men att gå till spelarna har inte varit min melodi hittills i man karriär, att fråga dem, säger Bengtzén.

Frågan är nu om Brynäs, som har låtit de assisterande tränarna Tommy Sjödin och Janne Larsson, tänker satsa på en nödlösning eller en mer långsiktig lösning. Det vill säga, att ta in en tränare som leder laget säsongen ut och som sedan byts ut, eller att man tänker sig en tränare som kan stanna i flera år.

– Jag vet inte. Jag är lite mitt emellan det just nu. Jag har sagt att jag ska ha lite is i magen. Det är ändå bara i omgång tolv i kväll. Det är 43 omgångar kvar (40 reds anm). Brynäs ska leva över tid. Det är klart, man blir lite återhållsam så tillvida att man blir ännu mer noggrann och synar allt i sömmarna eftersom man har gjort en miss under våren. Det är inget att hymla om.

– Sedan är det så att marknaden, det har du hört till leda, är tunn så här års. Det är tunt på spelarmarknaden, men på tränarmarknaden är det ännu tunnare, av tränare som är attraktiva. Det handlar om Brynäs framtid. Den man helst skulle vilja hitta är någon som övertid tar sig an uppdraget. Vem söker vi? Vi har under en tvåårsperiod satt ett spel som vi tycker att Brynäs ska stå för. Sedan tillsätter man en styrman efter det. Sedan måste det finjusteras, men det pågår hela tiden.

Det låter på Stefan Bengtzén som att han tänker hitta en svensk ersättare till Roger Melin.

– Man får titta brett, men ju längre bort man tittar, desto svårare blir rekryteringen att bli riktigt bra för referensramarna minskar ju längre bort man kommer och desto osäkrare blir underlaget för vilka man ska prata med. I Sverige har vi så mycket duktigt folk så varför gå över ån efter vatten. Men säsongen är i gång och därför är det begränsat just nu.

Är det tänkbart att Tommy Sjödin blir en långsiktig lösning?

– Just nu är det de två och jag känner full tillit. Jag känner mig inte pressad för att de står där, tvärtom. Jag tycker jag har två ledare med sina erfarenheter i bagaget när det gäller både spel och ledarskap. Jag behöver inte ila i väg för att hitta något nytt. Det är trygghet i det.

Vad har du fått för feedback från spelarna om Roger Melin efter det att han fått sparken?

– Det som stod i tidningen var inte riktigt sant. Spelartruppen har inte sprungit hos mig och gnällt på Roger. Så har det absolut inte varit, utan vi har känt att det inte har hakat i. Man har inte nått fram till varandra och det tror jag har varit ömsesidigt. Att spelarna skulle ha avsatt honom är rent skitsnack. Så har det inte varit.

Bengtzén fortsätter i nästa andetag:

– Det som hände när Roger gick var att det blev lite energiboost av det. Spelarna blev ställda inför ett faktum: ”Grabbar, nu har vi tagit krafttag, nu är det upp till er”. Så blir det ju. Det blev ett fantastiskt lyft förra lördagen när vi åkte till Skellefteå och allt skedde på fredagen med nya tränare och vi lyckades vinna (2-1) uppe i Skellefteå. Det var fantastiskt, men det var bara en match. Sedan kommer man hem och så ska man spela på papperet lättare matcher och då ställs du inför faktum på ett annat sätt.

Så sent som i lördags blev Brynäs nollat av SHL-nykomlingen Mora vilket ledde till att Brynäs hamnat på jumboplats.

Stefan Bengtzén är nöjd med spelartruppen och det faktum att man inte behövde byta ut många spelare inför den här säsongen. Utgångsläget från en finalplats i våras var bra.

– Jag fick ju ha kvar 21 spelare från fjolårstruppen och i det tycker jag att vi fick en trygghet och en stabilitet att fortsätta med. Det var något som jag lyfte fram. Men med det var inte självklart att resultaten skulle komma. Det kan vi se och utläsa, säger han.

Stefan Bengtzén berättar att han försöker hålla lugn i spelartruppen och att det är viktigt "att vi håller ihop".

–Så att det inte sticker i väg någon och kör en egen agenda. Tålamod, mycket stöttning, en klapp på axeln är viktigt nu. Tala om vad vi är bra och inte vad vi inte är bra på.

Men flera Brynässpelare har ändå hamnat utanför laget. Nyförvärvet Louie Caporusso har haft svårt att platsa, backen Elias Fälth har fått problem att återta en plats i laget efter skada och backen Marc Zanetti har varit en besvikelse i höst.

– Det är klart det är frustrerande, inte bara för dem. Vi tycker vi har en otrolig konkurrens med träningarna. Förra veckan när vi kom fram till matchen mot Rögle hade vi tränat i tre dagar, otroligt bra träningar, bra intensitet, och bra kamp, och vi kände att, fan vi har fått bra syre. Det är tre man som inte spelar just nu, och det är inte på grund av skadebekymmer. De platsar inte just nu. Vi kände att, fan vad gött, så vill vi ha det. Men ändå fick vi inte de svaren i matcherna.

– Jag vill ändå tro att det är över tid kan vara en tillgång. Sedan tror jag, med tillägg viktigt, att för länge att vara för många är heller inte bra. För till slut är det någon som inte mår bra och då kan det bli negativ spridning i en grupp.

Brynäs är inte nära någon värvning för tillfället även om det finns uppgifter i Vancouvertidningen Province att Timråforwarden Jonathan Dahlén kan komma att förstärka Brynäs längre fram under säsongen.

Men för närvarande är det snarare så att truppen kan komma att bantas.

– Ja, det kan ligga närmare till hands, att det blir åt det hållet.

Brynäs skrev ett sju veckor långt kontrakt med Mikael Johansson som ersatte skadade Jesper Boqvist. Efter denna vecka går Johanssons kontrakt ut. På de elva matcher han har spelat har det blivit tre assist, inget mål.

– Vi har haft lite smådiskussioner jag och Micke, men vi har sagt att vi ska ta den här veckan också. Sedan är det dags att ta ett beslut.

Ett av många för Brynäs sportchef Stefan Bengtzén.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)