Annons


Jätten Skellefteå har rest sig


1 november
Skellefteå var nära åtta raka förluster i SHL. ÅTTA. Här snackar vi om laget som har spelat SM-final sju gånger de senaste åtta åren. Och som då vunnit två SM-guld.
Men vändningen från 0-2 till 3-2 på övertid mot Färjestad gjorde att en dyster svit bröts. Ett styrkebesked i ett kritiskt läge.
Annons

Det måste smärta en tävlingsmänniska som Joakim Lindström att genomlida en förstaperiod som den mot Färjestad i Karlstad. Under 20 minuter visade Färjestads rätt sargade lagmaskin vad effektivitet är och hur man trasar sönder ett motståndarförsvar.

Det går rätt smidigt om man har så offensivt starka backar som Mikael Wikstrand (1-0) och Jesse Virtanen (2-0). Wikstrand slog till direkt efter en vunnen tekning i anfallszonen och fick lite hjälp av Skellefteåmålvakten Mantas Armalis som fortfarande höll på att gnugga sömnen ur ögonen. Något var det i alla fall som gjorde att han inte såg Wikstrands handledare.

##Till Armalis försvar ska sägas att han var hur trygg och stabil som helst i resten av matchen.

När man ser Skellefteå är det svårt att förstå hur det kan ha gått så långt att laget hade sju förluster. I rad.
Det som skilde Färjestad och Skellefteå i den första perioden var effektiviteten.

– Jag tycker vi attackerar målet lite bättre än tidigare men vi ligger under med 2-0. Det är inte godkänt, sa Skellefteås poängkung Joakim Lindström buttert i Sportkanalens intervju.

##Han efterlyste mer dominans med pucken. Mer vunna närkamper.
##Som det såg det ut i den andra perioden. Skellefteå var Skellefteå.

Mathis Olimb gav sig inte förrän han hade skickat in en backhand till 2-1 i powerplay. Skellefteå hade ett tag 13-0 i skott på mål. Men någon kvittering blev det inte.

– Jag tycker vi gör en jättebra period. Vi styr spelet och får mycket spel i anfallszonen, stora chanser och många skott på mål, sa Olimb i pausen mellan den andra och tredje perioden i Sportkanalen.

Skellefteå jagade ett trendbrott och i Karlstad kom det. Jimmie Ericsson, 38, hade ett par byten där han svävade fram över isen och satte press på Färjestads backar djupt ner i anfallszonen. Och när Skellefteå tog ut målis-Armalis var det Ericsson som på typiskt Jimmie-vis skickade in 2-2-pucken.

På övertid gjorde landslagsmässige Emil Djuse 3-2. Förbannelsen är borta.

##Som helhet ser det rätt okej ut för Skellefteå. Ungefär som det gör för Växjö i de flesta matcherna, även om det alltför ofta i höst har blivit förluster av spelmässigt bra insatser.

Mycket talar för att det kommer att vända uppåt igen för Skellefteå. Men visst är det ett stort problem för SHL-jätten, att spelare som Juhamatti Aaltonen har skrapat ihop tre assist – på 14 matcher. Att Bud Holloway har två assist på lika många matcher.

Just Aaltonen och Holloway åstadkommer sällan speciellt mycket i anfallszonen även om Holloway gjorde ett bra jobb på Olimbs 2-1-mål. Aaltonen? Inte ett enda skott på mål. Eller utanför.

***

Rögle har tagit sig ur den inledande svackan och det börjar flyta på. Trepoängarna strömmar in och ett par spelare, Matt Anderson (skadad), Ludvig Elvenes (till Modo) och Christian Thomas (till Traktor i KHL) har lämnat laget. Mot Växjö var Olle Liss avstängd. Och Mattias Sjögren väntar ännu på sin första match i Rögletröjan efter långtidsskadan.

Kvar finns klippan Ted Brithén. Mot mästarna Växjö gjorde han ett mål och två assist. Han hade nio avslut varav sex skott på mål.

##Brithén är en grym spelare att luta sig emot för de unga Röglespelarna och med sina poäng mot Växjö är han uppe i 60 SHL-mål och nu 101 assist i karriären.

Rögle lämnade i och med 6-3-segern mot Växjö över jumboplatsen till Mora.

***

Brynäs har haft det tungt och har ännu inte hittat ett sätt att se stabilt ut i egen zon. Vilket är jättemärkligt med tanke på att Brynäs har backar som Simon Bertilsson, Ryan Gunderson, Niclas Andersén, Lukas Kilström och Niclas Lundgren. Det är något som gör att det gnisslar.

Tur för Brynäs att man också har Victor Söderström. Den 17-årige Skutskärskillen gjorde sin första SHL-poäng i den ödesmättade matchen mot Mora. Matchen svängde fram och tillbaka och det lag som skulle förlora i Gävle skulle också få Svarte Petter. Det vill säga överta jumboplatsen efter Rögle.

Det blev Mora. Skadorna är nu för många för att man ska palla 60 minuter i SHL.

***

Kolla tabellen. Timrå och Mora är på kvalplats. Som ”alla” tippade inför säsongen. Det tog 14 omgångar innan verkligheten kom ikapp lagen som skrällde så härligt i inledningen. SHL är en tuff liga. En av de tuffaste i världen. Och definitivt den bästa i landet…

***

Djurgården imponerar mest av alla och leder nu SHL tack vare 2-1-segern på Hovet mot Linköping. LHC har tappat serieledningen på slutet och är nu nere på femteplatsen.
Djurgården däremot är en riktigt hård nöt att knäcka. Superkedjan med Daniel Brodin (nio mål nu), Jacob Josefson och Jakob Lilja har gjort 52 (!) poäng på 14 matcher. Trion gör alltså 3,7 poäng i snitt per match. Kul att se kedjan i Tre Kronor nästa vecka!

***

Luleå verkar kunna klara av hur mycket som helst. Urstarkt att vända 0-2 till 3-2-seger hemma mot Timrå och vackrast var Erik Gustafssons kilometerlånga passning rakt upp i banan till comebackande Niklas Olausson som satte 2-1-reduceringen som kickade i gång vändningen.

***

Örebro spöade upp HV71 rejält med 5-1. HV började bäst, men när man inte får utdelning, när backarna får press på sig, så har laget en tendens till att rasa sönder. Det händer alldeles för ofta för att HV-ledningen ska kunna blunda för problemen.

Örebro har i sin tur svajat som en jag vet inte vad under hösten och har sina bekymmer i försvarsspelet, men när offensiven funkar som mot HV är Niklas Sundblads lag väldigt underhållande att se.

Tom Wandells skridskoåkning och bollkänsa som när han trollade in 2-0 är bara wow! Och värvningarna av Aaron Palushaj och Nick Ebert kommer att bli oerhört värdefulla i jakten på slutspelsplatserna.

***

Frölunda, med Patrik Carlssons ljumskars tillåtelse, är ett väldigt bra lag. När han är med får Frölunda den där sista pusselbiten som gör att laget ser komplett ut.
Malmö fick stryk med 3-0 och blev av med serieledningen efter bara en omgång. Men det är så det kommer att se ut i höst. Vi har nog inte sett den sista serieledaren. Och vi har förmodligen inte heller sett de sista kvallagen.

Annons