HockeyNews
PLUS

Tuffa tapp för Växjö – men guldcoachen ser ett nytt starkt lag växa fram

(28168) Hellgren Josefsson Kossila
Bildbyrån

Publicerad: 26 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Fredrik Hellgren, 55, har varit med och vunnit fyra SM-guld.
Nu är mästarna Växjö mitt uppe i en stor spelaromsättning – men han tror att ytterligare en av nyckelspelarna blir kvar i Småland.

Växjö Lakers vann nyligen sitt fjärde SM-guld på bara åtta år. Smålänningarna har blivit en maktfaktor i svensk hockey.

Men som alltid efter ett SM-guld är det många spelare som har utmärkt sig och som en konsekvens flyttar de vidare till ännu bättre betalande ligor. Växjö tappar VM-backen Lukas Bengtsson till Zug, landslagsbacken Hardy Häman Aktell till NHL-klubben Washington medan forwarden Glenn Gustafsson är klar för en återkomst till Örebro. Det finns också spelare Växjö har valt att inte förlänga med.

– Forwardsmässigt får vi behålla rätt så mycket och har plockat in lite av det vi tyckte vi saknade med bröderna Sylvegård med lite ”grit”, säger Växjös assisterande coach Fredrik Hellgren till HockeyNews.se i samband med CHL-lottningen i Tammerfors.

– Backsidan behöver vi fylla på. Det är rätt så mycket tappa poängmässigt och spelmässigt. Där gäller det att bygga om igen och få in rätt pjäser. Jag tycker att vi är på väg där, säger Hellgren.

Ett stort frågetecken är hur det blir med lagkaptenen Erik Josefsson. Den skicklige fjärdecentern, som också har varit med och vunnit de fyra SM-gulden, spelade skadad under SM-slutspelet och var in och ut ur laguppställningen. Och Josefsson har hunnit fylla 36 år.

Men Fredrik Hellgren ser gärna att Erik Josefsson blir kvar minst en säsong till. Robert Rosén, 35, har skrivit på för en säsong till.

– Josefsson, sist jag hörde hade han inte riktigt bestämt sig. Jag är ju den kategorin så jag har fortfarande papperstidningen hemma och i lokalpressen (Smålandsposten) stod det att läsa att han inte hade bestämt sig naturligtvis, men det kändes som han var för bra för att sluta, så då har jag förtröstan i det. Att han ska fortsätta.

LÄS MERBacken övertygades av Tyrväinen – väljer spel i Luleå: "Enkelt beslut"

Vad behöver ni fortfarande få in?

– En parhäst till (Kalle) Kossila kanske, som ska lyfta upp det där poängmässigt. Backmässigt behöver vi få in en back som kan spela i det system som vi tycker att vi ska göra och som vi har gjort i år. En back som kan röra på sig ordentligt och har ett bra förstapass. Om det är en rajtare eller leftare spelar inte så stor roll. Det är vad han gör med pucken som är det viktiga. Poängmässigt är det mycket poäng så är det jättebra, säger Hellgren.

Växjö hade enligt många bedömare SHL:s besätta backbesättning 2022/2023.

– Jag vet att man kanske inte kan ha såna säsonger som vi hade förra med både Joel (Persson), Hardy (Häman Aktell) och Lukas (Bengtsson) högt uppe i poängtoppen. Men Joel har vi fortfarande kvar och jag tror ju att Eric Martinsson kan komma upp i det där han har varit med poängen. Men ett väldigt väldigt stabilt backspel behöver vi från de som ska komma in, säger Fredrik Hellgren.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)