Ek: Det här var kvällen då Djurgården tappade det mesta på Hovet

6 april 2023
STOCKHOLM. Björklöven har fått en drömstart på påsken på Hovet mot Djurgården.
Det var som en chihuahua som snodde fem kilo prinskorv framför nosen på 20 skällande schäfrar.


Det här var kvällen då Djurgården tappade ovanligt mycket. Framför allt tappade Djurgården det mentala övertaget i semifinalen mot Björklöven efter bortavinsten i Umeå i tisdags.

Och man gjorde det för att man fumlade bort 1–0-ledningen efter Jonathan Lekkerimäkis drömmål. Tolv sekunder och en tappad markering senare hade Lövens måltjuv Scott Pooley kvitterat i den första perioden.

Ännu mer hårresande tappade Djurgården markeringen på Pooley och det upptäckte den passningsskicklige backen Charles-David Beaudoin och svepte iväg pucken över vad som kändes som alla tidszoner på norra halvan av vårt jordklot.

Det är inte rätt spelare att släppa fri med en målvakt och Scott Pooley satte 2–1 bakom Djurgårdsmålvakten Matthew Galajda så det visslade om det.

Björklöven fick utdelning med hjälp av sin aggressivitet och sin revanschlusta efter 4–1-torsken i Winpos Arena. Den så värdefulle Fredric Weigel var tillbaka efter sin avstängning och det är lätt att förstå att han retar upp en och annan med sitt snackande följt av ett brett leende.

Men han kan sitt jobb, är en skicklig spelfördelare tack vare blick och följsam skridskoåkning och Weigel kan ta en gliring tillbaka – och han gör det med en klackspark.

Som när Djurgårdens coach Johan Garpenlöv i en intervju med HockeyNews.se tog bladet från munnen och sa vad han tycker om Weigels snackande med Djurgårdsspelarna:

– Det är som en chihuahua som springer runt och skäller på schäfrar.

Fredric Weigel? Han måste ha lett sitt breda leende åt Garpenlövs kommentar och på sitt Twitterkonto ändrade han kvickt profilbild – till en chihuahua.

##Så gör en lirare. Jodå, kom igen.

Men visst fortsätter det att vara irriterat på isen mellan Djurgården och Björklöven. Och jag tycker att domarna överlag i de två senaste semifinalmatcherna har hittat en nivå som gör att spelarna vet vad som gäller och hockeyn blir väldigt underhållande och med ett flyt som är behagligt.

Björklöven med Daniel Rahimi som den stora murbräckan i fören fick stopp på Djurgården och stängde ute vid listerna på Hovet. När Djurgården inte heller får utdelning på sina powerplay är det knepigt att tas med Björklöven i slutspelstider.

Och Djurgården hade nog en hel del tur att inte forwarden John Norman fick matchstraff för en boarding, en tryckare i ryggen på Charles-David Beaudoin. Det blev en tvåminutare och det går att föreställa sig att Björklövens coach Viktor Stråhle har synpunkter på det. Man har ju sett lindrigare smällar som har gett matchstraff.

Beaudoin, som gjorde ett oerhört vackert 3–1-mål, kunde lyckligtvis spela vidare utan skada. Björklöven reste sig efter hemmaförlusten och tog tillbaka initiativet i den här oerhört härliga semifinalen.

##8 094 åskådare på Hovet skapade en grym stämning. Alla var inte nöjda med slutresultatet och att Löven nu har 2–1 i matcher. Men de kommer garanterat tillbaka på påskafton för Djurgården-Björklöven är ett möte som engagerar och vibrerar.

##Förhoppningsvis i fyra matcher till.