Ek: Det behöver inte vara snyggt i SHL-jakten – och det var det inte

18 mars 2023
STOCKHOLM. Det behöver inte vara vackert att vinna slutspelsmatcher i jakten på en SHL-plats. Det kan Djurgården och BIK Karlskoga intyga.
Och särskilt vackert var det inte heller.

Djurgårdens supportrar bjöd däremot på ett vackert tifo på Hovet och inramningen i den första allsvenska SM-kvartsfinalen mellan Djurgården och BIK Karlskoga var riktigt häftig. En ljudvägg värdig slutspelshockey mellan stad och landsbygd. 6 449 åskådare gav hals och det var långa stunder väldigt mäktigt och de fick slutspelspulsen att öka.

Och det var minst lika laddat på isen. Karlskogingarna gick rätt hårt åt Djurgårdens MVP, lagkaptenen Marcus Krüger som fick ta emot ett antal tunga tacklingar, vilket han gjorde utan en min.

Annars var det giftig stämning mellan spelarna efter många av avblåsningarna och det yttrade sig i ett par mindre gurgel.

– Det är så här det ska vara i ett slutspel, det ska vara lite grinigt, sa Djurgårdsforwarden Fredrik Forsberg efter den första perioden och 1–0-ledning.

Och grinigt var det, men ändå utan att balla ur. BIK-backen Arvid Aronsson ligger på gränsen och drog på sig ett par av utvisningsminuterna och fjärdekedjans Viktor Lennartsson gjorde sitt jobb i närheten av Djurgårdsmålet.

Det var som Forsberg nog konstaterade. Det blir en tuff resa för Djurgården i den här kvartsfinalserien mot BIK Karlskoga. Men på Hovet hittade de nycklarna som behövdes för att vinna.

*Målvakten Carl Lindbom fortsätter att spela med ett imponerande lugn och gjorde de räddningar han behövde göra i kritiska lägen. Lindbom tog 18 av 19 skott och var 94,74-procentig.

*Det konsekvent hårda jobbet fanns där och innan backen Daniel Glad blev skadad fick han hela Djurgårdsklacken att jubla när han delade ut en schyst propp.

*Det backcheckades flitigt och 1–0-skytten Emil Berglund avvärjde en kontring innan han själv spräckte nollan framåt.

*Powerplay gav Djurgården både 2–1 (Marcus Krüger) och 3–1 (Wiktor Nilsson). Det var HELT avgörande.

3–1-ledningen kontrollerade Djurgården rätt väl i den tredje perioden, men BIK Karlskoga gjorde i sin tur en bra bortamatch Hovet. Ett antal skottäckningar i slutet då BIK tog ut målvakten Marcus Hellgren Smed och satsade på sex man gav Fredrik Forsberg fri väg att skicka in 4–1 i tom kasse.

Totalt sett är säkerligen Djurgården nöjt med det mesta i den här första kvartsfinalen. Att toppkonkurrenterna Björklöven och Modo spelmässigt imponerade mer i sina första matcher är inget som Johan Garpenlöv & Co behöver oroa sig över än. Djurgården har precis som i grundserien tid på sig att bli ännu bättre i match för match och möjligen kommer det tillbaka lite skadade spelare någon gång nästa vecka.

För hur skön segern var för Djurgården kommer det att krävas mycket mer för att ta sig till SHL. Men som sagt, ett problem för en annan dag.