HockeyNews
PLUS

Historiska siffror från stjärnforwarden – bäste importen någonsin

(26967) Nick Schilkey
Bildbyrån

Publicerad: 10 mars 2023

FacebookXWhatsApp

Sedan 2012 har Broc Little varit den poängbäste importen i Hockeyallsvenskan.
Fram tills ikväll då – då han passerades av Björklövens Nick Schilkey.
Sedan vann Björklöven på straffar efter att ha tappat en 3–0-ledning.

Efter att ha hämtats in från collegeligan till säsongen 2011–12 svarade Broc Little med att stå för den poängbästa säsongen någonsin av en importspelare i Hockeyallsvenskan när han samlade på sig 66 poäng på 55 matcher för Västerås. Och sedan dess har rekordet stått sig.

Men nu är det dags att skriva in ett nytt namn längst upp i poängligan. Björklövenforwarden Nick Schilkey stod nämligen noterad för 65 poäng på 51 matcher när Björklöven tog sig ned till Södertälje för att göra ett sista försök att överta förstaplatsen i tabellen från Modo. Och nog gjorde Schilkey, och Umeålaget, vad man kunde.

Redan i den första perioden stod den 28-årige amerikanen för två poäng för att först tangera och sedan ta över rekordet från Little, samtidigt som Björklöven ledde med 3–0 efter 20 spelade minuter, där assisten till Fredric Weigels 3–0 blev rekordpoängen.

Där tog dock det roliga slut för Schilkey och hans Björklöven. SSK kom nämligen tillbaka och efter ett reduceringsmål i andra perioden kom man att reducera och kvittera inom loppet av 31 sekunder i andra perioden för att utjämna till 3–3 när Jacob Dahlström snurrade in kvitteringen.

Dahlströms mål tog matchen till förlängning och efter en mållös sådan kom avgörandet i straffläggningen där Björklöven drog det längsta strået.

– Jag tycker att vi är skarpa i lägena vi får i första, utan att vara speciellt superbra egentligen. I andra perioden startar vi grymt bra första tio, vi vinner kamper och tar oss in på mål, vi är jäkligt bra. Sedan blir det fyra raka tvåor på oss, där vi får kämpa i pk och det blir väldigt, väldigt svårt att vara grön och gul idag och spela hockeymatch, säger Löventränaren Viktor Stråhle, som var märkbart irriterad över domarnivån:

– Det är första gången jag står här och gnäller, men jag tycker att prestationen av våra domare är på tok för dålig i den här matchen, punkt. Det är inte kvalitet som är bra nog. Ska man plocka den typen av utvisningar man gör måste man göra det åt båda hållen.

Södertälje SK–IF Björklöven 3–4 (0–3, 1–0, 2–0, 0–0, 0–1) efter straffar
Mål, SSK: Viktor Liljegren, Christopher Liljewall, Jacob Dahlström
Mål, IFB: Fredric Weigel 2, Scott Pooley, Gerry Fitzgerald (avgörande straff)
Skott: 47–24 (14–12, 12–6, 15–5, 6–0, 0–1)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)