Fortier och Schilkey hade show i Björklövens seger

Publicerad: 29 januari 2023

Björklöven kommer allt närmre Modo i tabelltoppen.

I segern mot Almtuna var det återigen nordamerikanerna som visade vägen.

Maxime Fortier stod för två poäng och Nick Schilkey förlängde sin poängsvit.

Det var ett formstarkt Björklöven som anlände till Uppsala under söndagen – tre raka segrar och poäng i åtta av de nio senaste matcherna. Hemmalaget Almtuna stod på fyra raka förluster men nyförvärvet från AIK, William Eriksson, som presenterades tidigare idag, fanns med i laguppställningen.

Under säsongen har Björklövens nordamerikaner levererat rejält och det skulle inte dröja länge innan en av dem presenterade sig. Efter tre minuter fångade Maxime Fortier pucken efter en slarvig Almtuna-passning, stack iväg och la in den mellan benen på Viktor Andrén. Hemmalaget skulle dock komma att vända på steken under de första 20 minuterna. Olle Norberg kvitterade med ett fint avslut och Valdemar Johansson styrde in 2–1 i powerplay.

Men Maxime Fortier inledde den andra perioden lika starkt som den första. Redan efter tio sekunder utnyttjade han ett nytt slarv från hemmalaget och serverade Joel Mustonen som inte gjorde något misstag. Tre minuter senare jublade Fortier på nytt. Christoffer Bengtsson sköt och kanadensaren tecknade för styrning när pucken gått in i nät. Det blev dock Bengtsson som tillskrevs målet. I slutet av perioden kunde även Nick Schilkey göra 4–2 – även det i powerplay. Det var poängkungens 24:e mål och hans poängsvit är nu uppe i nio raka matcher.

I den sista perioden reducerade Almtuna genom Hampus Harlestam men närmare än så kom inte Uppsalalaget. Alex Hutchings kunde också punktera genom 5–3 i tom bur.

– Första perioden är väldigt dålig. Sen rycker vi upp oss och förtjänar vinsten tillslut. Tycker det blir lite onödigt spännande i tredje dock men efter deras 3–4 reder vi ut det bra, säger Björklövens Joel Mustonen till C More.

Segern innebär att Björklöven nu bara är tre poäng bakom serieledaren Modo, dock har Löven tre matcher mer spelade. Almtuna ligger kvar på 7:e plats.

Almtuna IS–IF Björklöven 3–5 (2–1, 0–3, 1–0)
Mål, AIS
: Olle Norberg, Valdemar Johansson, Hampus Harlestam
Mål, IFB: Maxime Fortier, Joel Mustonen, Christopher Bengtsson, Nick Schilkey, Alex Hutchings
Skott: 34–31 (11–6, 10–15, 13–10)