Mälarberg: "Frölundas håll-käften-siffror är makalösa”

3 december 2022
Frölundas håll-käften-siffror är makalösa. Fräcka målvaktsvalet kan bli Brynäs fall. Hon röstades fram till tidernas försvarare. Nu gör backklippan comeback och Nordin visar klass i powerplay. HockeyNews.se:s Apollonia Mälarberg bjuder på fem spaningar om helgens SDHL.

Är Hockeymåndag det nya Hockeylördag? 

I går fredag var det ”Superfredag” med fokus på herrarnas Hockeyallsvenska matcher. I dag lördag är det fokus på en ny SHL-omgång på TV4 och C More, alltså ”Hockeylördag”. Här skulle jag gärna se att SDHL slår sig in och tar plats. Gör en omgång till SIN omgång där ALLA lagen spelar samtidigt.

Måndagar sker ingen hockeyomgång varken på HA och SHL. Här finns 24 timmar vigt åt SDHL. Precis som det är rotat att det är ”Hockeytorsdag”, ”Superfredag” och ”Hockeylördag” skulle ”Hockeymåndag” bli det nya ”Hockeylördag” för SDHL.

Här finns det en enorm potential och ett enormt värde för ligan att synliggöra den spännande produkten ännu mer. Vad säger du Oscar Alsenfelt? Är det inte dags att ta plats och leta efter luckorna? Nästa säsong skulle jag gärna se ”Hockeymåndag”.

156-4! Frölundas håll-käften-siffror är makalösa

Frölundas statistik i NDHL signalerar bara om hur dominant laget är just nu. De verkar faktiskt sakna något som helst motstånd i sin serie. Michelle Karvinen toppar skytteligan överlägset följt av lagkamraterna Hanna Olsson och Andrea Dalen.

Karvinen har skickat in 41 mål på 13 matcher. Hon gör alltså drygt tre mål per match. Host, host! Eller som det heter hatten av. Frölundatåget tuffar alltså vidare och med den sjuka målproduktion som är just nu, alltså 12 mål i snitt per match, så lär Frölunda slå ALLA tiders rekord när serien är färdigspelad i antalet gjorda mål under en säsong.

Under fredagen mosade de Karlskrona med 21–1. Det är som att Damkronorna skulle möta Kanada i en final varje vecka, du vet redan innan hur det kommer att sluta. Så överlägsna är faktiskt Frölunda just nu.

Fräcka målvaktsvalet kan bli Brynäs fall

Klara Peslarova värvades till Brynäs från Modo för att fixa klubbens första SM-guld på damsidan. Peslarova är ett kap för vilket lag som helst. I stället dök en oväntad skada upp på superkeepern. Lider så klart med både Brynäs och Peslarova. Knäskada gör att hon måste opereras och 26-åringen är tidigast tillbaka nästa säsong.

Tur i otur för Brynäs att Göteborg valde att dra sig ur SDHL. På så sätt blev det en rekordsnabb lösning på Gävle-lagets målvaktsproblem när de plockade in Loryn Pearson Porter som ofrivilligt blivit ledig. Men, med Peslarova ur bilden är jag tveksam till om Brynäs verkligen kan utmana Luleå på riktigt. För de är dem två lagen som kommer stå i ett finalspel. Att det finns en potential det har Porter redan bevisat när hon seglat upp på en andra plats i målvaktsstatistiken. Några matcher färre spelade men ändå.

Troligtvis tänkte Brynäs att det inte är något att förlora, och inte Porter heller. Skulle det inte hålla finns alltid talangen Felicia Frank. Frank kommer att bli riktigt bra. Över sex matcher, sedan Peslarova blev skadad, har båda stått tre matcher vardera dessutom har båda hållit nollan. Känslan än så länge är att de delar på målvaktsposten.

Felicia Frank i Brynäs. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån.

Det som kanske väger över något till unga Frank är att hon bara har segrar under alla matcher hon spelat den här säsongen. Visst kan det här leda till att Frank och Porter pressar varandra till yttersta nivån och att de bli ett omutligt målvaktspar.

Men, håller det klass nog för att vinna ett SM-guld?

Röstades fram till tidernas försvarare – nu gör backklippan comeback

Gunilla Andersson Stampes röstades fram till tidernas bästa back på damsidan under hockeygalan på Avicii Arena för drygt två veckor sedan. I helgen gör hon comeback i Huddinge Hockey. Vilken löjligt bra förstärkning för förortsklubben. 

Ni får ursäkta men det som att ”Lidas” skulle kliva in under några matcher i Västerås. Kanske inte riktigt men mer för att förklara hennes storhet. 

Gunilla Andersson Stampes poserar med sitt pris Tidernas back under Tidernas Hockeygala. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Gunillas CV är inget man skojar bort. Hon har radat upp VM och OS-turneringar. Med tio SM-guld, 297 landskamper med Damkronorna och två OS-medaljer tillhör Andersson Stampes svensk hockeys allra största damspelare genom tiderna.

Nordin visar klass i powerplay

Den numera 31-årige centern, Emma Nordin, har gjort 7 av sina 13 mål i powerplay under de 18 SDHL-omgångarna som spelats. Hennes skicklighet i både passningsspelet och svåråtkomlighet med pucken gör henne ruggigt effektiv.

Redan säsongen 18/19 klev hon fram som en gigant i just den spelformen, bäst i hela ligan. Nordins sätt att spela imponerar, helt enkelt.

Men det handlar inte bara om Nordin. Det handlar också så klart om hela laget.

Luleå är det lag som spelat mest i numerärt överläge med sin 67 tillfällen. Under dessa tillfällen har laget gjort 13 mål vilket landar på en effektivitet på 25,37 . För att förstå siffran bättre gör de mål på ungefär vart fjärde skott. Med dessa siffror visar statistiken visar att de just nu är bäst i hela ligan.

Emma Nordin firar ett av sina många mål. Foto: David Wreland/Bildbyrån.