HockeyNews
PLUS

Kyrö bryter tystnaden efter kollapsen: "För stolt för att söka hjälp"

(24836) Thomas Berglund Roger Kyrö
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
Roger Kyrö drabbades av utmattningssyndrom dagen efter Luleås sista förlust i SM-finalen mot Färjestad.
– Jag kände mig totalt dränerad på energi och låg i sängen hela den första veckan, säger den 49-årige hockeycoachen till NSD.
Tack vare massor av hjälp är han så sakteliga på väg tillbaka.

I en sällsynt intervju med NSD bryter Roger Kyrö tystnaden efter sin sjukskrivning. Det var i maj, dagen efter den sjunde och sista SM-finalmatchen där Luleå, föll mot Färjestad, som allt brakade samman för Roger Kyrö. Kroppen sa ifrån.

– Jag åt ingenting. Jag bara sov. Oroligt. Det var fruktansvärt läskigt. Allt bara snurrade. Men jag var för stolt för att söka hjälp. Det var min fru som tvingade mig att göra det. Det är tur att hon gjorde det. Annars hade jag inte suttit här idag. Så det är jag henne evigt tacksam för, säger Kyrö till NSD.

Efter en läkarundersökning konstaterades det att han led av utmattningssyndrom och behövde medicin för att kunna slappna av ordentligt och sova ut.

LÄS MERFinske toppcentern tvingad av isen efter ordväxling med Leksandstränaren

Men det var ändå en tuff tid för Kyrö, som månader innan det att han gick in i väggen, slutade träna för att han helt enkelt inte orkade.

Med lite hjälp av medicinerna vände läget till det bättre.

– Det var det jag behövde för att återhämta mig. Jag sov mellan tre och fem timmar på dagarna och mellan tio och tolv timmar på nätterna. Efter ett tag tvingade jag ut mig själv på promenader. Jag gick i princip varje dag. Det var läskigt. Jag flåsade trots att jag gick i sakta mak. Men jag tror det hjälpte mig att komma ut och få lite frisk luft i lungorna. Den första dagen jag kände mig någorlunda pigg var på torsdagen den tredje veckan i augusti.

Luleå har lyft in J20-tränaren Antti Alamäki i tränarstaben och Roger Kyrö kan i lugn och ro återhämta sig. Han jobbar halvtid den här månaden ut och finns med på träningarna, men att stå i båset igen dröjer tills läkarna ger klartecken.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)