HockeyNews
PLUS

Eks lista – vilket SHL-lag gör den första nödvärvningen?

(24690) SHL-lista 24 sep 2022
Bildbyrån

Publicerad: 24 september 2022

FacebookXWhatsApp
SHL har varit igång en vecka och en rad lag har fått en härlig start på säsongen. Andra, däribland Linköping, har redan många frågor att fundera på.
Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, bjuder här på veckans lista med toppar och även nån fundering.

5 Jacob Johansson, mv, Timrå

Kommentar: Han har gett sig själv och TIK en flygande start genom en rad poänggivande räddningar både borta mot Frölunda och hemma mot LHC. Johansson har ifrågasatts och Timrås möjligtvis svagaste länk är målvakts- och backsidan jämfört med den avsevärt mer flashiga forwardssidan. 59 av 62 stoppade skott och en räddningsprocent på över 95 är en smakstart.

4 Ponthus Westerholm, f, Malmö

Kommentar: Två mål och två assist på två matcher och delad ledning i poängligan med Timrås Emil Pettersson. Han har också pepprat på med åtta skott på mål, mest i Malmö, och har inte varit inne på något mål bakåt. Det är fina papper för en av de spelare i bottentippade Malmö som behöver ligga på en hög nivå för att säsongen ska sluta lyckligt.

3 Rögle

Kommentar: Det har sett lite krångligt ut i CHL mot svagt motstånd, men segrarna har kommit. I SHL-premiären tappade Rögle en poäng mot Brynäs, men vann. Och mot Luleå var det närmast uppvisning i effektivitet i första perioden. William Wallinders iskalla dragning i powerplay och skott till 4–2 förbi Joel Lassinantti kanske är ett tecken på ett grundmurat kollektivt självförtroende i Rögle. Vackert var det.

2 Färjestad

Kommentar: Efter den starka avslutningen i grundserien i våras och urladdningen i SM-slutspelet har Färjestad börjat på en betydligt högre nivå än förra säsongen. Två hemmamatcher i Löfbergs arena har gett maximala sex poäng

1 Timrå

Kommentar: De två poängen i premiären mot Frölunda i Göteborg var en snygg start på säsongen för Timrå. Men ännu härligare var Timråsupportrarnas mottagande när hemvändarna Anton Lander, Jonathan Dahlén, Emil Pettersson och Anton Wedin gjorde sin första SHL-match tillsammans i NHC arena (Wedin har sin framför sig ännu). Lander, Dahlén och Pettersson har redan hunnit leverera och det är fint att se ett sånt starkt band mellan spelare, klubb och supportrar!

***

Vilket SHL-lag gör den första nödvärvningen?

Frågan ställs för det brukar inte gå så många omgångar innan den blir högaktuell. Linköping har fått en svår start och då tänker jag inte i första hand på att laget är jumbo efter sina tre spelade matcher. Utan på att det pågår ett förändringsarbete i spelet med pucken. På försäsongen gav det sex förluster, men kanske inte är så mycket att orda om. Värre då att det har blivit tre raka förluster i inledningen av SHL-säsongen även om det såg bättre ut mot Timrå. Det gäller att omställningen också ger poäng i SHL.

LHC har storsatsat på att få in starka pjäser som Oscar Fantenberg, Linus Hultström, Sebastian Strandberg och Ty Rattie. Målet är att ta sig upp från ingenmansland och nå slutspel för första gången på fyra år. Det får helt enkelt inte misslyckas. Framför allt får det inte gå ännu sämre än tidigare. Förväntningarna är rejält uppskruvade. Därför är den kanske största besvikelsen så här långt publiksiffran: 5 142 på enda hemmamatchen hittills. Är inte suget större än så att se LHC? Eller var det för att det var en tisdagsmatch dagarna före löning?

Linköping får inom kort in den notoriske målgöraren Broc Little så det blir nog inte östgötarna som värvar i nuläget. Kan man tro på en urladdning mot Färjestad idag?

Då tror jag mer på Växjö. Dels för att toppvärvningen Kalle Kossila går skadad: Dels för att Tobias Rieder också saknas. Två poäng totalt borta mot Oskarshamn och Färjestad kan vara någon för lite jämfört med den interna kalkylen.

Men vore det inte häftigt om Växjö gör som man gjorde då man plockade in Frölundaikonen Tomi Kallio – och i det här läget ger Loui Eriksson en roll i laget? Aningen motsägelsefullt eftersom man dumpade skyttekungen Richard Gynge i somras. Loui Eriksson är två år äldre än Gynge och både åldersfaktorn och det ekonomiska var skäl som fick Växjö att fatta det beslutet. Och därför tror jag inte heller att Växjö värvar Loui Eriksson. Det är nog troligare att Lakers, inom kort, dammar av hyllan borta i Nordamerika och tar in en överbliven forward därifrån.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)