Ek: Två poäng på två bortamatcher – okej men inte mer för nykomlingen


22 september 2022
På det där så kallade papperet är HV71 ingen vanlig nykomling i SHL. HV har ett så bra lag att förväntningarna och kraven ska vara höga.
Då är 3–1-underläge borta mot bottentippade Malmö långt in i tredje perioden underkänt. Ändå lyckades HV vända och vinna.

HV71:s nye sportchef Kent ”Nubben” Norberg har fått en stor plånbok och han har använt den. Värvningar som Joni Ortio, Eric Martinsson, Mikkel Bödker, Lucas Elvenes, Andy Miele, Joonas Nättinen, André Petersson, Mattias Tedenby och Sam Vigneault är spelare som SHL-folket har blykoll på. Det är idel högklassiga lirare.

HV:s största utmaningen är att få alla nya och nygamla spelare att sitta ihop i backpar, kedjor och som ett lag. Det gick inget vidare i premiären i Luleå där det blev 3–0 i baken och inte så värst många målchanser framåt.

I Malmö i match två fortsatte det att gå trögt. Passningarna sitter inte där de ska. Tempot är som på en norsk landsväg. Och det är inga bra ingredienser för att få igång powerplay.

Efter fem perioder hade HV71 fortfarande inte gjort mål i årets SHL. 17 minuter in i matchen i Malmö Arena hade Redhawks 10–1 i skott på mål och då hade HV haft matchens enda powerplay.

Malmö kunde och borde ärligt talat ha vunnit den här matchen. Få har tippat coachen Tomas Kollars gäng ovanför kvalstrecket. Malmö gjorde jobbet i två perioder och hade då täckt 20 av HV:s skott.

Men paradoxalt nog vände matchen till HV71:s fördel när Malmö gjorde 2–0. Efter det var det mest ett hjärnsläpp. I boxplay kunde en av kvalhjältarna, SHL-debuterande Måns Lindbäck, spräcka sin och HV:s nolla genom att elegant och kallt lyfta in 2–1 i Malmös powerplay. Trots ett snabbt 3–1 i samma powerplay kunde Malmö inte knyta ihop det.

HV71 kämpade in en 3–3-puck med Joni Ortio på bänken och det var lagkaptenen och kvalhjälten Taylor Matson som prickade in 3–3, vilket säkrade HV:s första poäng den här säsongen.

Hur det går för stjärnvärvningarna i HV71? Jo, jag var precis på väg att komma till dem.

För två av dem blev matchvinnare. Målvakten Joni Ortio, som var HV71:s bäste i premiären i Luleå, gjorde matchavgörande räddningar på lägen från bland andra Carl Persson och Johan Olofsson vid olika tillfällen i matchen. Och han spikade igen i straffavgörandet.

##Då klev måltjuven André Petersson fram. Dels genom att reducera till 3–2 i den tredje perioden. Dels då han blev ensam målskytt på straffarna. Petersson blev tvåmålsskytt och visade prov på sitt målskytte som gjort honom till bäste svensk genom tiderna i KHL just när det kommer till den lilla detaljen i spelet ishockey.

I övrigt förväntar man sig mycket mer av Tedenby, Miele och Bödker. Sam Vigneault gör ett stort jobb och visar med eftertryck att han kan hålla ihop en kedja.

HV71 behöver ha lite tålamod med ett till stora delar nytt lag. Men HV-coacherna valde ändå att vaska om i kedjorna redan inför match två. Och av värvningarna fick inte backen Filip Westerlund byta om och spela borta mot Malmö. Nye backen från Djurgården, Rasmus Bengtsson, fick nöta bänk matchen igenom medan 18-årige Hugo Fransson fick spela över elva minuter. Lucas Elvenes slussades in i sin första HV-match och till slut tog han Herman Hanssons plats i kedjan med Fredrik Forsberg och Tyler Vesel.

Så när man summerar mötet mellan bottentippade Malmö och topptippade HV71 (enligt SHL-tränarna) var HV säkerligen nöjt med två poäng medan Redhawks inte var det.

Det tog 107 minuter och 45 sekunder innan HV71 spräckte nollan i årets SHL och Tommy Samuelsson, som var hemma i sjuksängen, tyckte nog att hans kollega Fredrik Stillman & Co ändå kunde få godkänt.

##Två poäng borta mot Luleå och Malmö är väl hyfsat, men knappast mer. Godkänt för en nykomling. Vi säger så.