Colorado Avalanche Stanley Cup–mästare – avgjorde på bortaplan

(24088) Gabriel Landeskog

Publicerad: 27 juni 2022

TAMPA. Colorado Avalanche är Stanley Cup-mästare 2022.

Gabriel Landeskog blev i natt andre svensk efter Nicklas Lidström att få lyfta bucklan som lagkapten i NHL – efter att Colorado avgjort på bortaplan i natt och besegrat Tampa Bay med 4–2 i matcher.

Tampa Bay Lightning fick matchen dit de ville direkt i första perioden och man fick hjälp av Norris Trophy-vinnaren Cale Makar som drog på sig en utvisning redan efter 23 sekunders spel.

Hemmalaget lyckades inte förvalta det numerära överläget men man tog över spelet och det dröjde inte mer än till 3.48 innan Tampa fick hål på Darcy Kuemper.

Lagkaptenen Steven Stamkos visade vägen – det var hans elfte mål i slutspelet vilket är hans bästa notering hittills i karriären.

Artturi Lehkonen var närmast att kvittera för Colorado men finländarens styrning träffade stolpen och Tampa gick till första pausvilan i ledning.

I andra perioden fick Colorado det där viktiga kvitteringsmålet och man fick det tidigt och det var helt rätt spelare som fick göra det.

Nathan MacKinnon överlistade Andrej Vasilevkij redan efter 1.54 och Gabriel Landeskog stod för sitt elfte assist i slutspelet.

Ledningsmålet skulle också komma för Colorado och det var den tidigare Frölundaforwarden Artturi Lehkonen som utnyttjade en snabb omställning – MacKinnon spelade fram honom och det blev stökigt efter ledningsmålet.

Tampa protesterade vilt på grund av en misstänkt interference i mittzonen men det gjorde ingen nytta utan Colorado vände på matchen och gick till andra pausvilan i ledning.

I den tredje perioden så jagade Tampa en kvittering men Avalanche höll undan, stod emot och satte punkt för Lightnings segersvit – Colorado avgjorde finalserien på bortaplan och vann med 4–2 i matcher.

Gabriel Landeskog har vunnit VM-guld två gånger, tagit ett OS-silver och fått priset som årets rookie i NHL – nu kan han även titulera sig som Stanley Cup-mästare.

André Burakovsky har varit skadad och missat senaste finalerna men avgjorde den första på övertid och spelade en avgörande roll när Colorado vann den andra matchen hemma i Denver – det här var andra gången som Burakovsky blir mästare i NHL – 27-åringen tog sin första titel 2018 med Washington Capitals.

Tampa Bay–Colorado 1–2 (1–0, 0–2, 0–0)
Mål, Tampa: Steven Stamkos.
Colorado: Nathan MacKinnon, Artturi Lehkonen.