HockeyNews
PLUS

Hemma hos André Burakovsky: "Helt sjukt att få uppleva det här igen"

(23994) André Burakovsky
Henrik Sjöberg

Publicerad: 15 juni 2022

FacebookXWhatsApp

DENVER. André Burakovsky blev Stanley Cup-mästare med Washington 2018 – nu får 27-åringen en ny chans att lyfta den åtråvärda bucklan.

Inför finalserien mot Tampa har HockeyNews.se varit hemma hos Burakovsky och pratat om när han tog en öl med Victor Hedman i Stockholm, framtiden som free agent och det känslosamma minnet från när han tog hem pokalen till Jesper Mattssons familj efter sonen Olivers bortgång.

– Det kändes rätt att ta bucklan dit för dom hade gått igenom en väldigt tuff period efter att Oliver gick bort. Det var väldigt känslosamt, säger Burakovsky.


27-årige André Burakovsky har redan en lång och framgångsrik karriär i NHL.

2018 blev han mästare med Niklas Bäckström i Washington Capitals, han har ett JVM-silver på meritlistan och 2016 VM-debuterade forwarden för Tre Kronor.

Om mindre än två veckor kan han bli Stanley Cup-mästare för andra gången.

– Först och främst känns det ganska sjukt att att man sitter här nu. Jag vet hur svårt det är att ta sig till final, jag gör mitt åttonde år i NHL och jag har varit väldigt lyckligt lottad att få vinna och det här blir andra finalen. Kolla bara på MacKinnon och "Gabbe" som varit i ligan väldigt länge och aldrig varit i final och det är många andra som aldrig varit i final. Det känns sjukt att få uppleva det igen. Alla minnen man har är fantastiska och och det största jag varit med om, säger han när HockeyNews.se slår sig ner på uteplatsen i huset en bit utanför centrala Denver.

André Burakovsky tar emot bucklan 2018. Foto: Bildbyrån

Tampa Bay står i vägen för att Burakovsky, Landeskog och MacKinnon ska få göra samma sak som Peter Forsberg, Joe Sakic och Milan Hejduk lyckades med 1996 och 2001 – att bli Stanley Cup-mästare i Colorado.

Tampa som är på jakt efter att skriva historia och vinna sin tredje raka titel.

– De har ett fantastiskt lag med fyra femmor som är bra på det mesta. Och framför allt en målvakt som är en av världens bästa.

Hur väl känner du Victor Hedman?
– Inte så väl. Vi flög tillsammans från Sverige till Edmonton när vi skulle till bubblan 2020. Då snackade vi en del och han är en jättetrevlig. Jag träffade honom nu i somras också och vi gick ut och tog en öl i Stockholm under landslagssamlingen inför OS. Det är en riktigt trevlig kille och en av dom bästa i ligan och hela världen, säger Burakovsky.

Nu ligger allt fokus på att spela sin bästa hockey under kommande två veckorna och fira med fansen i Denver igen – 21 år efter senaste titeln.

– Man har ju sett hur tokig hela stan var då när dom vann med Sakic och Foppa och alla grabbar. Hur engagerad hela staden var och hur stor dom är i Denver. Foppa har varit här några gånger och kollat på matcher och det blir ett väldigt liv när dom filmar in honom på läktaren. Det är några år sedan nu och vi vill ta tillbaka den känslan hit, säger Burakovsky.


Pappa Robert Burakovsky är på plats i Denver under finalserien. Foto: Henrik Sjöberg

Det skulle i så fall innebära att han återigen får spendera en dag med pokalen på hemmaplan i Sverige – minnen som han alltid kommer ha med sig från 2018.

– Det var ett ganska fullt schema då. Först träffade vi alla mina vänner och alla som är nära familjen hemma hos mamma och pappa och tog lite bilder och minglade omkring. Sen åkte vi till Limhamns ishall där jag började spela och det var rätt mycket folk som ville ta bilder och se pokalen och det var väldigt kul att så många kom dit och visade sitt stöd. Jesper Mattssons son gick bort precis då och hans andra son är ett väldigt stort fan av Washington Capitals och det kändes rätt att ta bucklan hem dit för dom hade gått igenom en väldigt tuff period efter att Oliver gick bort. Det var väldigt känslosamt, säger Burakovsky.

Efter Stanley Cup-finalen så kommer forwarden att behöva ta ett stort beslut om sin framtid – för första gången i karriären blir Burakovsky unrestricted free agent och är fri att skriva på för vilken klubb han vill i NHL och det lär inte saknas intresse för svensken.

– Jag har sagt till min agent och min pappa som pratar väldigt mycket hockey hela tiden och vill fråga vad jag känner om framtiden men jag har hela tiden sagt till pappa och agenterna att just nu så vill jag inte ens höra något om det, jag lägger all fokus på slutspelet och sen får vi se vad som händer i framtiden. Vi får se vart jag hamnar men det är inget jag lagt energi på eller funderat på överhuvudtaget ännu.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)