Ek: Med ett fungerande powerplay kan det roliga i VM börja


24 maj 2022
TAMMERFORS. Tre Kronor har gjort ett klart godkänt gruppspel i VM i Finland och blir sämst tvåa i sin grupp.
Och med ett fungerande powerplay kan det roliga börja.

Det är synd att säga att det har varit en enkel resa för Johan Garpenlövs Tre Kronor genom gruppspelet. Resultaten är övertygande, men det är också ett starkt lagarbete som ligger bakom varje vinst.

I VM-premiären mot Österrike spelade Tre Kronor med bara nio forwards och löste uppgiften genom att vinna med 3–1. Tre Kronor har också kämpat sig till segrar mot toppkonkurrenterna Tjeckien (5–3) och Finland (3–2 på straffar). Det ger en andraplats i sämsta fall. Men det kan också ge en förstaplats i gruppen om Finland tar max två poäng mot ett allt bättre Tjeckien. Sedan David Pastrnak kom till VM har tjeckerna en av de bästa kedjorna med honom, Roman Cervenka och David Krejci.

Om Tre Kronor vinner gruppen ger det ett bra utgångsläge inför VM-kvartsfinalen, men vilket motstånd det blir är inte klart förrän efter sista matcherna på tisdagskvällen.

Sedan William Nylander kom till Tammerfors har Tre Kronor framför allt två spännande och heta powerplay-uppställningar. I mötet med Lettland var det på nytt en aning svårt att tända till när pucken släpptes så tidigt som klockan 11.20. Men från och med nu är det slut med lunchmatcherna.

Tre Kronor hade ett stort spelövertag i den första perioden och kedjan med William Nylander, Lucas Wallmark och Joakim Nordström snurrade ofta och länge i lettisk försvarszon, men utan att hitta öppningar i den vinröda muren.

Boston-målvakten Linus Ullmark testades vid några enstaka tillfällen och var alert matchen igenom

##Han lär bli landslagsledningens målvaktsval i VM-slutspelet.

Erik Gustafssons backspel med pucken har vuxit genom turneringen, vilket är av stor vikt när Oliver Ekman-Larsson är skadad och osäker inför VM-kvartsfinalen. Det var Gustafsson som hittade den bästa passningsvägen i den första perioden, men Emil Bemström fick inte träff på pucken vid 

Det tog till 14.13 i den andra perioden innan Rasmus Asplund var den som såg till att Tre Kronor fick sitt första powerplay i matchen efter att ha klarat av två boxplay.

Ur högtalarna flödade AC/DC:s T.N.T. så en del Luleåsupportrar kände sig som hemma i Delfinen. Och i powerplay har William Nylander i sina två matcher mot Norge och Lettland visat hur värdefull han är för Tre Kronor. Mot Norge gjorde han mål och två assist och mot Lettland pricksköt han in 1–0 i powerplay precis som han pricksköt ett mål mot Norge.

Tre Kronor är så förberett man kan vara inför VM-kvartsfinalen, som man alltså missade förra våren. Nu får Garpenlöv chans till revansch och en härlig möjlighet att kanske även få med sig en medalj från sin tuffa tid som förbundskapten innan det är dags att lämna över till Sam Hallam.

Det är alltid kul att hålla ett öga på Buffalo-backen Rasmus Dahlin i VM-matcherna. Inte minst i spelet med pucken. Han har enorma förväntningar på sig och så här långt har han mestadels motsvarat dem. Två mål och fem assist på sju matcher är en poäng i snitt per VM-match. Bara det är ju rätt vasst.