Björklöven laddar om – Olle Liss: "Vi har mycket kvar att ge"

25 april 2022
JÖNKÖPING. Björklöven laddar om för revansch mot HV71.
Skarpskytten Olle Liss bedyrar att hans lag har vad som krävs för att knäcka favoriten HV.
– Ska vi gå hela vägen så vet vi att det blir en lång vår med mycket täta matcher. Vi är redo, säger Liss till HockeyNews.se.

Efter sju matcher mot Modo kom Björklöven till Jönköping för att möta ett utvilat och spelsuget HV71. Medan Löven slitit mot Modo ända till torsdagen två dagar före finalen hade HV i sin tur varit finalklart sedan skärtorsdagen och både hunnit ta påskledigt och därefter tränat sig i form.

Det märktes i final 1 där HV vann med odiskutabla 6–1.

– Första tre fyra minuter tycker jag att vi kommer ut bra, men sedan går vi ner i något slags dipp och så får de sina, både ettan och tvåan ganska tätt inpå och då tycker jag att vi går ner oss ganska mycket, säger Björklöven-forwarden Olle Liss.

Vad hände?

– Det var mycket tillfälligheter. Första får vi inte ut pucken ur egen zon och de gör ett ganska fint spel. Andra är väl ända från offensiva blå, typ en mot en, och vår back ramlar så han får kliva in. Det blir lite billigt. Trean är i PP. Vi får ändå 3–1, men de gör en ganska snabb replik innan perioden är slut. Nej, första vill vi så klart ha tillbaka, säger Olle Liss.

LÄS MERSäsongen över för Emil Andrae: "Fraktur och han är nu gipsad"

HV71 har under hela säsongen varit skickligt på att spela på ledningar i matcherna och första finalen var inget undantag. Olle Liss ger sin bild:

– I andra kom vi ut bättre. Vi blir lite mer aggressiva och driver på. Lite tuffare. Men målen vill inte in och vi är lite tama framför båda målen tycker jag, både vårt och deras. Det är där målen görs oftast. Där måste vi upp.

Det hettade till ett antal gånger och för HV71:s toppback Emil Andrae tog säsongen slut när han fick en hård tackling av Björklövens Ryan Gropp. Andrae bröt handen. Det blev en förhållandevis fysisk första final och det small både här och där.

– Jodå. Det kommer det att göra hela serien. Det tror jag. Vi gillar att spela fysiskt och det gör de också. De har några som vill stå upp och smälla på. Det är bara upp med skallen och vara med när man har pucken att det kommer spelare. Men det är kul, säger Olle Liss.

Hans egen styrka är spelet med puck och framför allt hans skott i powerplay. Liss hade fyra puckar mot Jonas Gunnarsson i HV-målet, men ingen hittade rätt. Han ser förbättringsmöjligheter redan till den andra finalen i Jönköping.

LÄS MEREk: Då kommer HV71 att vara ett SHL-lag kanske redan om en vecka

Vad blir nycklarna för er?

– Ta bort det enkla slarvet. Jag tycker att vi gjorde det lite väl omständligt från egen zon. Första touchen ut ur zon, vi behöver inte krångla till det så mycket. Vi vet att vi har många speediga forwards och kan lägga på yta och så får vi åka lite och få ner pucken djupt på dem också och få långa anfall på dem och börja snurra lite så vi kan trötta ut dem lite. Där är lite av nyckeln.

Hur mår era kroppar och hur känns den fysiska delen för er?

– Det är lugnt ändå. Vi är inställda på det. Ska vi gå hela vägen så vet vi att det blir en lång vår med mycket täta matcher. Vi är redo.

Olle Liss menar att Björklöven spelade jämnt med HV i både den andra och tredje perioden.

– Även fast vi inte är helt nöjda andra och tredje heller så tycker jag vi fysiskt sett ändå är med i matchen. Vi känner att vi har mycket kvar att ge. Vi lägger allt krut (på måndagen) för att ta med oss en seger hem till Umeå så har vi utjämnat inför två hemmamatcher. Det skulle kännas riktigt bra.